През 2022 г. приходите от продажби на оръжиe и предоставяне

...
През 2022 г. приходите от продажби на оръжиe и предоставяне
Коментари Харесай

Кой печели от оръжията? Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света и къде се намират

През 2022 година приходите от продажби на оръжиe и даване на военни услуги общо на 100-те най-големи компании в промишлеността в света са намалели с 3,5% по отношение на 2021 година, възлизайки на 597 милиарда $. Това написа Стокхолмският интернационален институт за проучване проблемите на мира (SIPRI).

Както отбелязва организацията, началото на военните дейности в Украйна предизвика внезапно търсене на оръжия и военно съоръжение през 2022 година

В същото време, доста оръжейни компании в Съединените щати и Европа не съумяха за малко време да усилят доста производството си, на фона на дефицит на работна ръка, възходящи разноски и спирания във веригите за доставки, се споделя в документа на SIPRI.

Пояснява се, че новите поръчки са направени главно в края на предходната година, заради което нарастването на търсенето не е повлияло на приходите през 2022 година.

Приходите на 42-те американски компании влизащи в Топ 100 са общо 302 милиарда $ за 2022 година, което като цяло е спад със 7,9% по отношение на 2021 година. Тези доходи съставляват внушителния дял от 51% от общите доходи от продажби на оръжие на 100-те най-големи компании от бранша в света. Отбелязва се, че от въпросните 42 американски компании, 32 са записали спад в приходите за предходната година по отношение на миналата.

В същото време, приходите от продажби на оръжие за предходната година на 26-те европейски компании, влизащи в Топ 100 в света, са се нараснали на годишна база с 0,9%, до общо 121 милиарда $ за 2022 година

По-конкретно, увеличение на продажбите имат огромните оръжейни компании на Германия, Норвегия и Полша. А през 2022 година от огромните европейски компании от бранша, най-вече са нарастнали приходите на полската PGZ - с 14%.

В класацията на SIPRI са включени и две съветски компании - " Ростех " (10-то място) и Общо събрание на колегиите (36-то място). От организацията разясняват, че други съветски компании не са включени в Топ 100 на най-големите оръжейни компании в света, заради липса на данни за тях за 2022 година Уточнява се, че " Ростех " е холдингова компания и като такава няма индустриални мощности, само че въпреки всичко е включена в класацията като " представляваща фирмите, които управлява.

Съгласно данните на SIPRI, приходите на " Ростех " от продажби на оръжие са намалели през 2022 година с 9,9% на годишна база, възлизайки на 16,81 милиарда $. А продажбите на Общо събрание на колегиите са намалели през предходната година с 18% до 3,95 милиарда $, съгласно данните на SIPRI.

Припомня се, че в края на октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че на алианса са нужни големи ресурси от оръжия или огромни свободни (допълнителни) мощности, с цел да усили производството на оръжия и муниции.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал също уточни дефицита на муниции освен в Украйна, а съгласно него и в целия свят.

Той прикани за увеличение на военното произвеждане на украинска територия. А представители на Кремъл пък разясниха, че ще е " належащо не малко време ", с цел да се усили оръжейният капацитет на Запада.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР