През 2021 г. при пожар в апартамент от блок във

...
През 2021 г. при пожар в апартамент от блок във
Коментари Харесай

Разкрития за ужаса във Варна скандализираха: Едно от децата било мъртво от месец в апартамента

През 2021 година при пожар в апартамент от блок във варненския квартал „ Владиславово “ бяха открити две починали дечица.
Оказва се, че по-голямото от тях – 4-годишната Мариела, е било мъртво от месец, оповестява „ СайтЪТ “. Като във филм на ужасите, с мъртвото дете, 30 дни са съжителствали: неговия татко Емил, дамата, с която е живял на фамилни начала – Мартина и дребния Денис, който по това време е нямал и годинка. Информацията удостовери за медията окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.
Към момента Мартина и Емил са на независимост, защото е изминал периода на тяхното задържане. Тепърва съдът ще се произнесе по отношение на наказването, което двамата ще понесат за случилото се.
“Досъдебното произвеждане към този момент е завършило, само че не е решено към момента всъщност от прокурора. Очакваме да бъде получено от Окръжна прокуратура до дни, след което ще предстои на разбор от страна на наблюдаващия прокурор. По тази причина, доколкото към момента няма направен прокурорски акт, ще бъда внимателен при коментара на това дело.
Действително нещастието е неописуема! Мога да отбележа, че прокурорът и проверяващия служител на реда поставиха неимоверни старания за изясняване на обективната истина по делото. Да, мога да потвърдя това, че едното дете е умряло месец преди самия пожар и тялото му е открито в жилището “, сподели още той.
Помните, че първоначално при изказването ми, аз се въздържах от коментар за аргументите за гибелта на второто дете. На нас ни стана известно незабавно, че гибелта му не е настъпила вследствие на пожара, а е настъпила известно време преди този момент, като правосъдните медици дефинираха и отминалостта предвид на находките.
За страдание не успяхме да установим повода за гибелта, без значение от положените старания на правосъдни медици и на химиците. Бяха направени и хистологични проучвания. Що се касае до това дали е имало принуждение – ще отговоря най-общо, с цел да не изпадаме в злокобни детайлности. Няма следи от упражнено принуждение, което да е довело до гибелта на детето.
Майката е обяснила, че пожарът е тръгнал от горяща свещ, защото не са имали електричество. Установено е, че бащата по време на пораждане на пожара – не е бил в жилището. В тази връзка са разпитвани голям брой очевидци. Изискахме извлечения и от мобилните оператори и неговата теза беше доказана.
Оправданието за това, че се е спуснал да избавя първо жена си, а не децата, е това, че е било прекомерно задимено, когато е отворил вратата на стаята, където са били децата и поради това не е съумял да помогне първо на тях ”, изясни прокурор Конов.
Разпитани са и съседи, които обаче не могли да внесат изясненост за връзките в дома им.
“В началото на месец септември 2021 година – домът им е бил посетен от чиновници на работа “Закрила за детето ”, по подаден сигнал от майката на момиченцето, което е живеело с татко си Емил. Не са установили нещо извънредно.
Като причина за гибелта на детето – Мартина е обяснила, че е вследствие на болестни процеси.
Изследвахме прикриването на гибелта на детето с оглед приемане на детски надбавки, само че се оказа, че тя не е получавала детски надбавки ”, добави прокурор Конов.
Психиатрите са дали умозаключение, че двамата родители, Емил и Мартина са с невисок интелектуален статус, неспособност за вярна преценка на някои условия, блян на омаловажаване на свое държание, има данни, че са употребявали опиати, само че не са наркозависими.
“Ако приказваме за съзнателно ликвидиране, наказването е 15-20 години и пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна. В случая, защото има още един детайл – пожар, а при тенденциозен палеж с последвала гибел, законът планува от 5 до 15 години затвор. При палеж по несъобразителност със умрял, лишаването от независимост е до 5 години. Вярвам, че напъните, положени от прокуратурата и проверяващите ще се увенчаят с триумф и съдът ще отреди една наиистина обективна присъда ”, сподели още окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.
Това, което стана ясно още е, че Мартина е израстнала по обществени домове и това е оказало въздействие върху държанието ѝ. Според движимостите лица, “лъжата не ѝ е непозната ”, тя е със занижени морални полезности и мощно развъртян инстинкт за самозапазване.
Същата, съгласно осведомени, беше засечена да краде коледни венци от жилищен вход във Варна.
Припомняме и обстоятелствата около огнения пъкъл директно след нещастието:
Огънят лумнал малко след 22 ч в събота, 9 октимври 2021 година, в апартамент на първия етаж на вх. 7 в бл. 406, където мъниците живеели чартърен с родителите си, оповестява Труд. Бащата не бил вкъщи. Излязъл малко по-рано, с цел да пазари от кварталния магазин. На връщане видял пушека, който се стелел от терасата на жилището и хукнал да избавя фамилията си. Извадил жена си и се върнал за децата, само че гъстият пушек и пламъците го принудили да скочи през терасата.
Пристигналите 4 екипа на пожарната съумели да изтеглят 36-те жители на входа и да потушат огъня, преди той да порази и прилежащите жилища. Стихията обаче погълнала двете дребни деца и цялото имущество в засегнатия апартамент. Пострадала и 77-годишна съседка от третия етаж, която вдишала пушек и била откарана в болница. Малко по-късно получила инфаркт. Състоянието ѝ към оня миг е тежко.
Майката и бащата се отървали съвсем без пострадвания и прекараха неделята в Трето районно управление (на МВР), където даваха свидетелствуване. Семейството едвам свързвало двата края. Заради неплатени сметки от седмица в жилището нямало ток, описаха комшии.
Варненската окръжна прокуратура пое управлението на формираното по случая досъдебно произвеждане. До следобедните часове в неделя на местопроизшествието бяха осъществени два огледа. Започнаха разпити на очевидци.
Назначени бяха съдебно-медицинска и пожаро-техническа експертизи. Първата ще откри повода за гибелта на двете невръстни деца, а втората – повода за пожара. Тя не е гърмеж, безапелационни бяха от полицията. На оповестен в обществената мрежа клип се вижда по какъв начин първо огънят обгръща терасата на жилището и следва детонация. Съседи допускат, че свещ е запалила мебелировка, а по-късно е гръмнала дребната туристическа газова бутилка, която фамилията интензивно употребило. Работим по всички вероятни версии, добави шефът на ОДМВР-Варна Атанас Михов.
Огнището на пожара е било в стаята на двете деца. Това оповестиха окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и шефът на ОДМВР ст. комисар Атанас Михов.
Аутопсията на момчето откри, че то е издъхнало от вдишания пушек. “Затова на този стадий не можем да приказваме за съзнателно ликвидиране, само че е несъмнено, че пожарът е породен от човешка ръка ”, уточни Конов.
Образуваното досъдебно произвеждане към този момент е за палеж, провокирал гибел.
Двамата родители са познати на органите на реда, само че това надали има връзка с нещастието, сподели ст. комисар Михов. Разследващите не престават да разпитват майката. Тя обаче давала спорни показания.
Семейството е било посещавано от обществените служби, само че сигнали за домашно принуждение не е имало.
Коктейл от опиати взел бащата преди нещастието.
Мъжът и дамата, чиито две невръстни деца изгоряха при пожар в жилището им във варненския кв. Владиславово, ще чакат развой зад решетките. Това постанови състав на Варненския областен съд, който наложи най-тежките ограничения за неотклонение на 37-годишния Емил Христов и 22-годишната Мартина Йорданова. Двамата са упрекнати в палеж, довел до гибелта на 7-месечно момченце на Мартина и 4-годишната щерка на Емил.
Заседанията се гледаха поотделно, с цел да се избегне среща посред им. Според бащата във съдбовната вечер на 9 октомври поради неналичието на ток Мартина запалила свещ в стаята на децата, защото бебето се страхувало от тъмното.
Той отишъл до магазина. На връщане, към 22,30 ч, видял пламъци и пушек. Втурнал се в жилището и съумял да извади на открито жена си, която лежала на земята. Върнал се за децата, само че си нарязал ръцете с стъклото на вратата и бил заставен да скочи през прозореца на жилището, който е на първия етаж.
Христов има в действие условна присъда от предходната година за владеене на опиати, чийто изпитателен период е 3 година Взетата след случая проба разкрила в урината му коктейл от метамфетамин, амфетамин и екстази.
“Не съм отговорен ”, кълнеше се мъжът. Половинката му отрони, че заспала и не усетила пожара. През цялото време тя плачеше. Магистратите решиха, че има риск дамата да се укрие, тъй като няма непрекъснат адрес и през последните години постоянно е сменяла квартирите си.
Дали палежът е бил провокиран преднамерено, към момента не е открито изрично. “Събраните до момента доказателства сочат предумисъл, само че сигурно можем да кажем дали това е по този начин, откакто завърши следствието.
Възможно е правната подготовка на действието да претърпи изменение. Обвиняемите дават спорни и комплицирани показания и това постанова спомагателни инспекции. Изяснява се и претекстът за закононарушението. Текат разпити на близки, познати и родственици ”, сподели след съвещанията окръжният прокурор Красимир Конов.
Той добави, че съдебно-медицинската експертиза за гибелта на 4-годишното момиченце ще бъде подготвена най-рано след десетина дни. Тази за 7-месечното бебе откри, че то се е задушило от дима при пожара.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР