През 2020 г. на всеки две минути някъде по света

...
През 2020 г. на всеки две минути някъде по света
Коментари Харесай

СЗО: На всеки две минути по света умира жена при раждане или заради бременността си

През 2020 година на всеки две минути някъде по света е умирала по една жена от предотвратими положения, свързани с бременност или раждане, сочи отчет на Световната здравна организация (СЗО) и други организации на Организация на обединените нации, представен ДПА.

В отчета се споделя, че през 2020 година са умряли към 287 000 бременни дами и родилки, което се равнява на 800 смъртни случая измежду тази категория дами на ден или почти една на всеки две минути.

A woman dies every two minutes due to pregnancy or childbirth complications, despite maternal mortality rates dropping by a third in 20 years, the United Nations says
— AFP News Agency (@AFP)
Този индикатор бележи усъвършенстване спрямо 446 000 смъртни случая преди 20 години, се показва в документа.

Нивата на смъртност при бременните дами и родилки спадат сред 2000 година и 2015 година, само че от този момент се резервират, а в някои региони даже се покачват.

Докладът е до 2020 година и резултатът на пандемията от новия ковид не е забележима в базата данни. Ситуацията в по-бедните и изумени от спорове страни е изключително трагична, споделят от СЗО. В субсахарска Африка са регистрирани към 70 на 100 от световните смъртни случаи при бременни и родилки за 2020 година, следвани от Централна и Югоизточна Азия с към 17 на 100 от случаите.

According to the UN, however, maternal deaths have decreased by one-third in the last 20 years; but still, one woman dies every two minutes due to childbirth difficulties.
— ShamshadNews (@Shamshadnetwork)
" Нито една майка не трябва да се опасява за живота си, до момента в който дава бебе на света изключително когато знанията и инструментите за терапия на нормалните затруднения съществуват ", сподели Катрин Ръсел, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

Предотвратимите аргументи за гибел при бременни дами и родилки включват тежко кръвотечение, високо кръвно налягане, болести като СПИН и малария. " Почти всяка гибел е в страните с ниски и междинни приходи и съвсем всяка гибел е предотвратима ", сподели шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР