Филипините извикаха втория по ранг китайски дипломат в Манила тази

...
Филипините извикаха втория по ранг китайски дипломат в Манила тази
Коментари Харесай

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Ф илипините извикаха втория по сан китайски посланик в Манила тази заран, с цел да стачкуват против потреблението от Пекин на водни оръдия против филипински плавателни съдове в оспорвана плитчина на Южнокитайско море. Манила дефинира тези китайски дейности като тормоз и „ рискови маневри “, съобщи Ройтерс.

Министерството на външните работи заяви, че заместник-ръководителят на задачата е бил извикан, с цел да изслуша 20-ия по ред митинг на Филипините против Китай през тази година, и следващия от 153-те митинга на сегашната администрация, по отношение на държанието на бреговата защита и риболовните кораби, които Манила дефинира като „ милиция “.

„ Филипините стачкуват против издевателството, (…) блокадата, рисковите маневри, потреблението на водни оръдия и други нападателни дейности на китайската брегова защита и китайската морска милиция “, се споделя в изказването, в което се упорства китайските кораби неотложно да изоставен водите.

Филипините упрекнаха Китай, че покачва напрежението в Южнокитайско море, откакто във вторник бреговата защита на страната употребява водно оръдие и повреди два нейни кораба, до момента в който пътуваха към плитчината Скарбъро, с цел да оказват помощ на филипинските риболовци.

Плитчината, която е окупирана от Китай от повече от десетилетие, от години е мотив за разногласия сред Филипините и Китай. Напоследък напрежението там ескалира, защото Филипините възприемат по-настъпателен метод в противоречивите региони, като в същото време укрепват съюза си със Съединени американски щати и Япония.

Плитчината, която е главен рибарски регион, употребен от няколко страни, и е покрай съществени морски пътища, попада в изключителната икономическа зона на Филипините, само че за нея претендира и Китай, макар че нито една страна няма суверенитет над плитчината.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР