През 2019 година новозеландската телевизионна водеща Орийни Кайпара изпълни най-голямата

...
През 2019 година новозеландската телевизионна водеща Орийни Кайпара изпълни най-голямата
Коментари Харесай

Първата водеща на новини с татуировка на лицето

През 2019 година новозеландската телевизионна водеща Орийни Кайпара извърши най-голямата си фантазия: да си направи татуировка на брадичката,  присъща за дамите маори.

„ Моко кауае “ е обичайната племенна татуировка, която споделя историята на притежателя си. Традиционно рисунката се нанася върху цялото лице на мъжа. При дамите тя покрива брадичката и леко допира устата. Това е един тип културен маркер, който ясно дефинира корените. През 2017 година тя си прави ДНК тест, който недвусмислено демонстрира, че носи 100% маори в гените си и взема решение да предприеме решителна стъпка.

Орийни самоуверено съобщи пред пресата, че татуировката й е доста персонална и отразява нейната ангажираност към езика маори. Така тя става първата водеща на вести в историята, която има татуировка на лицето си.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от oriini_kaipara (@oriinz)

Кайпара е майка на 4 деца, живее в Окланд, Нова Зеландия, и има дългогодишна журналистическа кариера – както в радиото, по този начин и в малкия екран. Младата жена споделя, че с такава необикновена татуировка хората към този момент гледат на нея по напълно друг метод. Татуировката й обаче не съумява да й попречи да напредва в кариерата си. Амбициозната журналистка работи в новинарско предаване и всекидневно учи хората по какъв начин да почитат освен външния тип на другите, само че и да пристъпват безшумно и почтително към техните вярвания и персонален нравствен свят.

„ Очаквам с неспокойствие да достигнем позитивната смяна. Проблемите и ползите на маори би трябвало да се предават с почитание и да могат да бъдат видени в медиите - където нашите гласове и истории се описват заслужено, тъкмо и обективно. “
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от oriini_kaipara (@oriinz)

Появата й на екрана обаче не е напълно безоблачна – неоправдателните реакции на хората не закъсняват. Орийни обаче гледа напред, не се отхвърля и продължава да мечтае за своята огромна житейска победа – да запази културата си и всеки ден да способства за популяризирането й.

„ За мен " моко кауае " е белег на голяма чест и авторитет, а с това идва и голяма отговорност. Този факт по рождение алармира за ангажираност към моя език и просвета. “

Кайпара не е първата жена маори, която добива по-широка гласност. През 2020 година Нова Зеландия избра безапелационно Наная Махута , която също има такава необикновена татуировка, за свой външен министър поради напредничавото й рационално мислене.

Историята споделя, че „ моко кауае “ са извънредно алегорични и по тях можем да се сдобием с информация за предците, историята и статута на индивида. В предишното за изработката на татуировките се употребявал изострен кокал, като на върха му бил поставян пъстър пигмент. В днешно време тази техника към този момент е отживялост, защото се употребяват по-модерни способи за изобразяване по кожата. Популярно е схващането, че татуировката акцентира характерността на индивида. Затова и измежду маорите мъчно могат да се намерят двама души с изцяло идентични татуировки.

Колкото до Орини - тя е въплъщение на актуалната супер жена – грижовна майка, експерт, самостоятелна и борбена персона, която отстоява себе си. За дами като нея рестриктивните мерки са в положение само да вдъхнат увереност. Затова и я гледаме с удивление и имаме вяра, че такава вътрешна мощ води  всяка жена по света.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от oriini_kaipara (@oriinz)
 Наная Махута – маори, татуирана, министър на външните работи


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР