През 2018-та лекари в Австралия спасяват живота на мъж, чийто

...
През 2018-та лекари в Австралия спасяват живота на мъж, чийто
Коментари Харесай

Мъж губи чувствителността в десния си крак и едва не умира заради гигантско изпражнение

През 2018-та лекари в Австралия избавят живота на мъж, чийто запек довежда до парализирането на десния му крайник.

53-годишният мъж е бил откаран в незабавното поделение със мощни стомашни болки, които са се увеличавали през последните три дни. Той е бил съществено издут и му се е гадело. По-притеснителното в тази ситуация е, че десният крайник го е болял извънредно доста, а през последните 24 часа даже не е могъл да го движи. Кракът не е имал осезаем пулс и е бил леден на досег, пишат лекарите в BMJ Case Report.

Медицинската история на пациента демонстрира, че той не е приемал опиати и не е изложен на риск от сърдечно-съдови болести. Оказва се, че просто е трябвало да се изходи. Спешно.

След обзор на ректума лекарите откриват, че мъжът е имал сериозен запек. Скенер на коремната празнина демонстрира, че става дума за евентуално рисков за живота Синдром на коремното поделение (повишено налягане в коремната кухина).

Изпражненията са се струпали дотам, че са разширили огромното черво и са оказали мощен напън върху неговата дясна вътрешна срамна артерия. Това налягане е провокирало болката в крайници и надлежно е довела до парализата.

Поради сериозността на случая (мъжът е показвал признаци и на бъбречна непълнота и метаболитна ацидоза, т.е. бъбреците престават да отстраняват толкоз доста киселини от тялото), той незабавно е откаран в операционната зала. Лекарите отстраняват натрупалите се изпражнения в тялото и облекчават налягането върху коремната област. Отстранени са почти 2 литра фекалии.

Мястото, където фекалиите са оказали напън върху артерията. Източник: BMJ Case Reports.

След интервенцията мъжът стартира да приема разхлабителни. Четири дни по-късно излиза от интензивното, само че минават цели 13 дни, преди да може да върви обикновено.

Лекарите не са сигурни какво тъкмо е довело до това солидно струпване на изпражнения. Запек от сходен вид може да бъде извънредно рисков. През 2015-та тийнейджърка с уплаха от тоалетни умира, защото не се изхожда в продължение на 8 седмици. Натрупването на фекалиите компресира гръдната празнина дотам, че момичето умира от инфаркт. С други думи, в случай че и вие имате сходни проблеми, никога не изчаквайте, а се консултирайте със своя доктор.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР