През 2016 година китайската лазерна инсталация SULF (Shanghai Superintense Ultrafast

...
През 2016 година китайската лазерна инсталация SULF (Shanghai Superintense Ultrafast
Коментари Харесай

Новият китайски лазер с мощност 100 петавата ще може да взривява вакуума

През 2016 година китайската лазерна апаратура SULF (Shanghai Superintense Ultrafast Laser Facility) със сапфирна и покрита с исполин вътрешност сложи безспорен връх по импулсна мощ, която доближи 5,3 милиона милиарда вата.
Въпреки тази потресаваща мощ, включването на този лазер не води до изключване на тока в Шанхай. Генерираните от него импулси са прекомерно къси. По-малко от една трилионна част от секундата. Сега китайските експерти модернизират SULF и до края на тази година имат намерение да получат мощ на импулса 10 петавата. Това е 1000 пъти повече от сумарната мощ на всички електрически мрежи в целия свят.

Освен модернизацията на SULF, Китай стартира и построяването на напълно нов вид лазер с мощ на импулса 100 петавата . Лъчът на този лазер ще бъде ориентиран в под земята бункер, където ще се употребява за основаването на непознати към сегашен ден температури и налягания.

Новият лазер ще бъде употребен като ускорител на частици, в медицината и за провеждането на проучвания от нов вид в региона на физиката на високите сили.

Според най-новите теории, сходна мощ на лазерната светлина може да докара до разрушаването на електроните и техните антиподи – позитроните. Освен това, лазер с сходна мощ се чака да докара до местни нарушавания на пространство-времевия континуум. С други думи, в точката на фокусиране на лъча ще стане допустимо „взривяването“ на вакуума.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР