През 2014 г., когато руският президент Владимир Путин отреагира на

...
През 2014 г., когато руският президент Владимир Путин отреагира на
Коментари Харесай

Байдън трябва да обяви, че разширяването на НАТО приключи

През 2014 година, когато съветският президент Владимир Путин отреагира на подкрепения от Съединени американски щати прелом, който смъкна проруския режим в Киев като окупира Крим, президентът Барак Обама не направи нищо. Когато Путин оказа помощ на сепаратистите в Донбас да завладяват Луганск и Донецк, Обама още веднъж не направи нищо. Това написа американският политик и журналист Патрик Бюканън в коментар за informationclearinghouse.info, предава Труд.

Защо ние не се притекохме на помощ на Украйна с военни средства? Защото Украйна не е член на НАТО. И не трябваше да й идваме на помощ. А военната интервенция на страната на Украйна би означавало риск от война с Русия, с която нямахме никакво предпочитание да водиме война.
Байдън обмисля наказания персонално против Путин, в случай че Русия нахлуе в Украйна
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи във вторник, че би обмислил налагането на стопански наказания, ориентирани персонално против Владимир Путин...
Прочети повече
Миналата година, когато Путин разположи 100 000 съветски бойци до границите на Украйна, президентът Джо Байдън сподели, че всеки отговор на съветската инвазия ще бъде стеснен до строгите наказания на Съединени американски щати, които няма да подхващат никакви военни дейности в поддръжката на Украйна. Защо не? Защото още веднъж Украйна не е член на НАТО.

Очевидно със своето безучастие Америка показва своя отвод да рискува личната си сигурност във войната с Русия за Украйна. Нейният суверенитет и териториалната й целокупност за Съединени американски щати не са жизненоважни ползи, задоволителни, с цел да оправдаят войната с най-голямата страна на Земята с голям боеприпас от нуклеарни оръжия. Такъв е действителния свят.

И защото Украйна не е съдружник в НАТО и ние не я каним да стане съдружник в НАТО, Байдън би трябвало да заявява това обществено, urbi et orbi (от латински - на града и на света), с цел да в профил претекста за всяка инвазия на Путин.

Байдън към този момент съобщи, че няма да разполагаме нападателни оръжия в Украйна. Ако той съобщи, че не имаме намерение да разширяваме НАТО още на изток, с цел да включим Украйна или Грузия, можем да дадем опция на Путин да излезе от тази рецесия, която той сътвори, и тогава излиза въпроса, само че за какво да не го създадем?

В изявление предходната седмица съветският външен министър Сергей Лавров сподели: „ Те би трябвало да схванат, че ключът към всичко е да се подсигурява, че НАТО няма да се уголемява на изток “. Ако казаното от Лавров е правилно, че това е „ основното “ искане на Москва с цел да се спре разширението на НАТО на изток и че Украйна и Грузия в никакъв случай няма да се причислят към водения от Съединени американски щати алианс, основан за сдържането на Москва, би трябвало да се съгласим с това искане.
Кремъл смутен от готовността на Байдън да трансферира 8 хиляди военни в Европа
Кремъл изрази угриженост от " изострянето на напрежението " по отношение на Украйна и решението на Вашингтон да приведе в бойна подготвеност 8...
Прочети повече
Ако това принуди Путин да държи своята войска надалеч от Украйна, тогава признаването на тази истина ще избегне ненужната война. Ако Путин въпреки всичко нахлуе, тогава светът ще знае кой ще бъде виновен за това. Целите на една декларация на Байдън биха били елементарни и тя е да се каже истината за това какво ще създадем и какво няма да създадем. Не би трябвало да се дава на Путин предлог за война. Дайте на Путин опция да се откаже от всяка препоръчана инвазия, в случай че той търси това.

Руската инвазия в Украйна и войната, която неизбежно ще последва, биха били злополука за Украйна и Русия, както и за Европа и Съединени американски щати. Това ще докара до втора студена война, победител в която ще бъде Китай, към който Русия ще бъде принудена да се обърне по стопански и стратегически аргументи.

Така, с цел да се предотврати войната, Байдън би трябвало да съобщи какво е вярното: „ Украйна не е член на НАТО и нито ние, нито нашите съдружници нямаме планове или проекти да приемем Украйна в НАТО или да предоставим на Киев военна гаранция по член 5-ти.

В Кавказ същото важи и за Грузия. Ние не се застъпихме за Тбилиси, когато той нахлу в Южна Осетия през 2008 година и беше изпъден от Русия. И ние няма да дадем на Грузия никакви военни гаранции по член 5-ти. Честно казано, пристигна моментът да обявим, че НАТО няма да се уголемява по-нататък на изток и че разширението на НАТО е завършило.

И повече никакви някогашни републики на Съветския съюз - нито Украйна, нито Грузия, нито Молдова, нито Беларус, нито Казахстан - няма да бъдат признати в алианса на НАТО, и листата е стеснен до днешното участие в него.
Джо Байдън след срещата си евролидерите: НАТО е с единна позиция за Русия
Американският президент Джо Байдън организира видеоконферентен диалог с европейски водачи поради възходящото напрежение сред Русия и Н...
Прочети повече
Всъщност, в случай че задачата на НАТО е да отбрани Европа от реваншистката Русия, тогава за какво бихме желали да разширяваме НАТО толкоз надалеч на изток, че това да предизвика Русия да нападна своите съседи в Европа?
Тъй като Русия на процедура сложи ултиматуми, нашата цел би трябвало да бъде да предотвратим пагубната война, която може да провокира една инвазия в Украйна.

Една сходна инвазия в Украйна, страна с население над 40 млн. души, неизбежно би приключила с провалянето на Киев. И колкото по-дълго се съпротивлява Украйна и колкото по-ожесточено се бори, толкоз повече ще са убитите и ранените и от двете страни и толкоз по-упорити ще е омразата и враждебността, която ще се генерира сред тях.

Съобщава се, че американците в своите публични кръгове към този момент разискват помощта за украинците в една партизанска война против съветските окупационни сили. Тук се появява и различен проблем и това е моралната страна на въпроса за какво не създадем всичко допустимо, с цел да избегнем нашествието и последвалата след нея война. Би ли било морално Съединени американски щати да дават оръжието за един кървясъл протест, в случай че няма действителните шансове да изгони бързо съветските нашественици?

Предвид проблемите в Беларус и Казахстан, от Путин не може да чака военната окупация на милиони украинци. Прекратяването на разширението на НАТО може да бъде победа за всички нас.

Патрик Бюкенън - американски политик и публицист, е роден на 2 ноември 1938 година във Вашингтон. Завършва университета в Джорджтаун (1961). Магистър по публицистика (1962). Бил е основен консултант на президентите Никсън, Форд и Рейгън. Три пъти претендент за президент на Съединени американски щати. Представител на консервативните републиканци в Съединени американски щати, които се дефинират като палеокон, за разлика от неокон. Активен колумнист. Автор на 12 книги, измежду които „ Смъртта на Запада ” (2002), „ Самоубийството на свръхдържавата: Ще доживеят ли Съединени американски щати до 2025 година? ” (2016), „ Никсъновите войни ” (2017) и други
Дойче Веле: Година власт на Джо Байдън – година на разочарования
От спечелването на рекорден брой гласове до ниско рейтингово президентство, което се бори да одобри основни закони – по какъв начин се обърк...
Прочети повече
Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР