През 2013 г. Мая Манолова беше зам.-председател на Народното събрание,

...
През 2013 г. Мая Манолова беше зам.-председател на Народното събрание,
Коментари Харесай

Местни избори` 2019 - червените мечти за София

През 2013 година Мая Манолова беше зам.-председател на Народното събрание, а Корнелия Нинова - редови народен представител от Българска социалистическа партия. Днес първата е омбудсман, а втората - водач на партията.

© Надежда Чипева

- Социалистите желаят да стартират подготовката за локалния избор през 2019 година по-рано, с цел да имат време да създадат най-подходящата номинация.
- Под претекста за търсенето й обаче прозира и опит да се вземат решение вътрешнопартийни проблеми. Още по тематиката
Корнелия Нинова удържа (временна) победа против вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия

Лидерът на социалистическата партия заподозря ГЕРБ за офанзивите
28 окт 2017
Старите кучета още хапят в Българска социалистическа партия

Ще може ли Корнелия Нинова да овладее партията
19 окт 2017
Подводни течения в Българска социалистическа партия

Докато двамата мощни в партията - Кирил Добрев и Румен Овчаров поддържат Корнелия Нинова, тя няма от какво да се тормози
15 сеп 2017

Когато е ясно, че триумфът в някоя акция е съвсем неосъществим, няма доста разновидности - може да се заложи на обезверен ексцентричен ход или на ирационалното разбиране, че нещата ще се наредят от единствено себе си, тъй като колелото се върти. Третият избор е да се употребява обстановката за почистване на сметки. В случая с локалните избори в София през 2019 година Българска социалистическа партия към този момент избира първата алтернатива.

Социалистите стартират страхливо и овреме. Въпреки че вотът ще е през октомври - след година и половина, Българска социалистическа партия стартира първи стъпки занапред, с цел да се избегнат обичайните упреци, че взема решение кои ще са претендентите в последния миг и има проблем с убеждаването на гласоподавателите, че успеха е допустима. За София това е изключително съдбовно, тъй като от десетилетия те не са водеща политическа мощ, съпротива са и в ръководството на страната и е ясно, че не могат да разчитат само на партийна дисциплинираност - трябват подобаващи персони за кмет и съветници и интелигентна акция.

Преди десетина дни ръководителят на градската организация на Българска социалистическа партия Калоян Паргов стартира посредством в. " 24 часа " две имена - на някогашния общински консултант в София, а в този момент народен представител, Георги Свиленски и на народния представител, която обаче не е член на партията - Елена Йончева. " На този стадий външната кандидатура се обрисува като по-успешна ", оцени даже столичният водач на алените. И двамата по-скоро не са сериозна номинация. " Капитал " научи, че в ръкава социалистите крият още най-малко две имена - на ръководителя на АБВ Константин Проданов и на омбудсмана Мая Манолова.

Коментарите на деятели на партията, депутати и районни шефове стартират с ангажимента, че към момента е рано да се дефинира претендентът, както и че по традиция всичко се взема решение в последния миг. Повечето напомнят, че през 2015 година макар многочислените номинации най-после изборът беше редуциран до социолога Михаил Мирчев, депутата Георги Кадиев, за който това щеше да е трета акция за кмет на София, и някогашния общински консултант Гергана Алексова. Българска социалистическа партия уточни Мирчев, а Кадиев се яви от името на коалиция " Сердика " (АБВ, " Български социалдемократи " ). В резултат социалистите имат най-малката група общински съветници от 1989 година до момента - едвам седем души. За социолога гласоподаваха малко над 33 000 души, а за листата - над 37 000 души, т.е. личността не донесе нищо над партийната поддръжка, в противен случай. " Сердика " получи 13 000 гласа за листата, а Кадиев - над 23 000 гласа.

Калоян Паргов на този стадий също се застрахова - съгласно него част от евентуалните претенденти за кмет са с по-богат политически опит, други с по-малък, " само че пък следващата година това може да бъде преценено като по-подходящо съгласно политическата обстановка тогава ".

Да задушим съперника с прегръдка

Георги Свиленски отхвърли с него да е говорено за възможното му присъединяване на изборите в София. Същото твърди и Елена Йончева. " Намирате ме в Хасково, не сме го обсъждали. Трябва да махнем проведената незаконна група от ръководството на България, всичко друго е второстепенно ", разяснява тя за " Капитал ". Колеги на двамата описаха, че те не се усещат поласкани от споменаването им, в противен случай. Някои даже заподозряха, че имената им се пускат в общественото пространство, с цел да привлекат офанзиви от съперниците, а " същинските " разновидности да се запазят в загадка. Други стигнаха до разбора, че и Свиленски, и Йончева са от любимците на Нинова, а Паргов не е измежду най-тесния й кръг.

Идеята на по-дългия лист с претенденти на доктрина наподобява разумна - когато наближат изборите, да се избере този, който има най-подходящ профил съгласно главния противник, да се реши по кое време би трябвало да стартира акцията, в случай че индивидът не е относително различим, да се реши експертността му. Екстравагантните ходове с Проданов и Манолова биха имали и още една цел - гласовете на гласоподавателите да не се разпиляват, от една страна, а от друга, да се привлекат хора и отвън тясното ядро на левицата. През 2015 година да вземем за пример по време на вътрешно изследване в хода на акцията социалистите се обаждали на членове из столичния квартал " Младост " с въпроса: " Знаете ли кой е претендентът ни за кмет? " Получавали шокиращи отговори, нееднократно - " Георги Кадиев ", който тогава играел за лявата опция.

Това обаче е и причина, заради която на " Позитано " 20 " имат огромни запаси " за името на Константин Проданов - объркването измежду гласоподавателите. В управлението на Българска социалистическа партия нямали нищо срещу симпатичния 40-годишен политик финансист, работил 10 години в Токио в капиталова банка, наследник на дългогодишния шеф на Института по философия на Българска академия на науките и обичан червен преподавател проф. Васил Проданов. Освен това той бил против плоския налог, имал сходни позиции с тези на Българска социалистическа партия и за ролята на страната в стопанската система. Не е затворен в левичарския облик - беше и на митингите в отбрана на Пирин. Но в централата на Българска социалистическа партия не могат да одобряват сенките на Румен Петков и Георги Първанов зад него, тъй като " още доста ги слуша ", преценят и че няма по какъв начин да прокарат кандидатурата му в градската организация, която по правилник би трябвало да я утвърди. " Освен в случай че Корнелия Нинова не пристигна да го наложи, само че доколкото я познавам, няма да го направи ", разяснява народен представител. Отношенията сред Българска социалистическа партия и АБВ са смразени след лятото на 2016 година, когато водачът на социалистите приключи без предизвестие съюза им за президентските избори.

Въпреки това Калоян Паргов, който е и част от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, два пъти участва на общи конгреси с присъединяване на Проданов, за които самодейността идва от социалистите. Една от срещите беше в централата на столичната организация на ул. " Леге " 10 с районния партиен актив на " Средец ". Председателят на АБВ беше и на митинга против договорката за ЧЕЗ под прозорците на Министерския съвет, макар че отклонил поканата да се качи на трибуната. Третата среща - в регион " Оборище ", където членува самата Нинова, обаче била провалена след позвъняване към аления актив, че провеждането й би било еднакво на изменничество.

" От вас слушам за вероятното ми номиниране ", смя се Проданов по телефона. Според него е изцяло невероятно и нереалистично, тъй като, доколкото знае, има решение на Изпълнителното бюро, което не разрешава връзки с АБВ. " Не разбирам за какво не търсят сътрудник, за какво мислят, че като са сами вляво, това им носи триумф. Следващите им избори ще са съдбовни за заплахата да тръгнат по пътя на френските социалдемократи да вземем за пример ", твърди той.

Три огромни центъра на въздействие

Включването на Мая Манолова на този стадий наподобява като сензация. През октомври 2019 година обаче тя ще е в края на петгодишния си мандат като публичен бранител. По закон има право на още един, само че би трябвало да бъде определена от Народното събрание. През 2015 година тя получи поддръжката на ГЕРБ, нищо не пречи и през 2020 година да стане по този начин, доколкото тя заобикаля директните борби с ръководещите. Но пък не се знае дали тогава те няма да имат други проекти за поста, още повече че не е в техен интерес да " отглеждат " политик с висок рейтинг поради ореола на покровител на потърпевшите.

" Имаме три огромни центъра, за които би трябвало да намерим метод да обединят въздействието си - Българска социалистическа партия, омбудсманът и президентството ", считат на " Позитано " 20 в този момент. От страна на Българска социалистическа партия това означа Нинова да преглътне неприязънта си към Манолова. Двете са с влошени връзки още веднъж поради президентските избори през 2016 година, когато водачът на социалистите импровизирано посредством няколко канала за вътрешнопартиен напън предотврати кандидатурата на омбудсмана. Успехът на Румен Радев краткотрайно затвори всички язви, които Нинова направи тогава. Привържениците на концепцията " Мая Манолова - претендент за кмет на София " споделят, че водачът на Българска социалистическа партия не е харесвала и Илиана Йотова, само че се съгласила да стане част от кандидатпрезидентската двойка. Има и още нещо - стартирането на сегашния омбудсман в една обречена борба за София би раздрусало мощно позициите й да нападна председателския пост на Корнелия Нинова в Българска социалистическа партия, каквито упоритости най-вероятно Манолова има.

Каквито и хитри тактики да ползват социалистите обаче, резултатите им от последните локални избори са надалеч от тези на спечелилия. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) завоюва на първи тур с 238 500 гласа (втори беше претендентът на Реформаторския блок Вили Лилков с 38 113 гласа). От днешна позиция това е непостижимо висока летва, в случай че не се осъществен тайните теории на част от жителите на " Позитано " 20 за внезапна промяна на политическата конюнктура, тъй като споделят - " готвим избори през септември ". Този септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР