През 2009 г. Алексей Петров бе в центъра на скандала,

...
През 2009 г. Алексей Петров бе в центъра на скандала,
Коментари Харесай

Как Алексей Петров се превърна в лоялен гражданин?

През 2009 година Алексей Петров бе в центъра на абсурда, избухнал към конфиденциален отчет на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Според тогавашния министър председател Бойко Борисов досието с отчета, съдържащ квалифицирана информация, е върната от Алексей Петров, който го е направил като " предан жител ". Изгубеният отчет обаче дава мотив на Борисов да атакува предшественика си на поста Сергей Станишев. Това обаче не попречи на тогавашната власт и най-много на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да организира акция " Октопод " против " лоялния жител " на републиката и да го задържи няколко месеца по-късно в обвиняване, че е водач на проведена незаконна група за рекет и изнудване.

Преди да бъде задържан Алексей Петров е дал на премиера Бойко Борисов отчет на Държавна организация „ Национална сигурност ” по отношение на дейности на лица и кръгове, оказващи деструктивно въздействие върху министерства и държавни структури. За това заяви през октомври 2009 година самият министър-председател.

Информацията в доклада е секретна и не можеше да бъде разкрита. Докладът е направен от ДАНС с регистрационен номер в 5 екземпляра с дата 8.10.2008 година. Екземпляр номер 2 е бил занесен персонално на някогашния министър председател Сергей Станишев, а първият образец е  в ДАНС. В края на мандата обаче този отчет отсъства от протокола на регистратурата в Министерския съвет.



„ Някой е взел несъмнено пари за тази работа, с цел да ги предизвести тези кръгове и лица ”, разяснява тогава Борисов и направи извод: „ Станишев е основал ДАНС като политическа полиция ”. Борисов посочи, че в случай че не е бил абсурдът с предходния отчет на ДАНС, който беше оповестен във вестник „ Галерия ” нямаше да разгласи в този момент тази информация. Той се е страхувал, че в случай че не го направи, някой различен в границите на ден-два, ще го оповести в медиите.

Премиерът не пожела да разяснява какви са претекстовете на Алексей Петров да му съобщи отчета, още повече, че самият той участва в отчета, неразбираемо за какво и какво е написано там за него. Министър-председателят бе заинтригуван от това, че самите притежатели на отчета са предупреждавали тези кръгове. „ И когато това лице е министър председател не знам какво би трябвало да се направи ”, сподели той. " Това потвърждава, че нямаме страна и специфични служби ”, бе коментарът на Бойко Борисов.

Информацията за описаните в документа лица и кръгове е поместена върху 30 страници. Този отчет Борисов показва като образец номер 2 – този, получен персонално от Станишев. Борисов твърди, че е написал резолюция незабавно и го завел в секретното деловодство, както и го е изпратил на основния прокурор с молба да се направи инспекция за достоверността на отчета и по какъв начин е излязъл от държавните структури.

Екземпляри от отчета са били предоставени преди още на основния прокурор Борис Велчев, ръководителя на 40-то Народно събрание Георги Пирински, президента Георги Първанов.



В дейностите на Алексей Петров пък Сергей Станишев заподозря политически ползи, свързани с лявото пространство.

„ Наивно е да се мисли, че съм го прибрал и съм го дал на някой, с цел да го предпазя. Защото обикновеното е да си направиш ксерокопие. Аз съм заинтригуван от това да се направи същинска инспекция. Мисля, че ще стане ясно, в случай че се направи такава, че тъкмо в предходния мандат не е имало политически чадър над никой.

Защото по този съответен отчет, за който допускам, че става дума, защото не е казано ясно, ще стане ясно, че е направена инспекция и в ДАНС, и от прокуратурата, и би трябвало жителят Алексей Петров да има мемоари за това, допускам. Разбира се, поражда въпросът по какъв метод Алексей Петров, който е бил чиновник на ДАНС, разполага с подобен отчет и тук фактически би трябвало да се направи доста сериозна инспекция ", разяснява при започване на абсурда Сергей Станишев.

В последна сметка някогашният министър председател социалист отиде на съд, откакто през юли 2010 година прокуратурата му повдигна обвиняване за изгубени от него 7 секретни документа. Три от тях са направени от ДАНС, два – от Министерство на вътрешните работи, един – от министъра на защитата, и един от НАТО. Документите, съгласно проверяващите, са съдържали информация, представляваща държавна загадка, и са били връчени на някогашния министър-председател персонално и против автограф.

Шест години по-късно Сергей Станишев беше изцяло оневинен по обвиняването, че е изгубил 7 документа с класифицирана информация. Обвинителите желаеха на експремиера да бъде наложена санкция, а не да носи наказателна отговорност.

Като очевидци по това бяха разпитани министър председателят Бойко Борисов, както и някогашният зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков и някогашният консултант в ДАНС Алексей Петров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР