През 1999 г. двама изследователи от Университета Корнел (Cornell University),

...
През 1999 г. двама изследователи от Университета Корнел (Cornell University),
Коментари Харесай

Глупавите хора са твърде глупави, за да разберат, че са глупави…

През 1999 година двама откриватели от Университета Корнел (Cornell University), Дейвид Дънинг (David Dunning) и Джъстин Крюгер (Justin Kruger) разгласяват книга, в която разказват едно когнитивно деформиране, известно по-късно като резултат на Дънинг-Крюгер . Той се демонстрира в две посоки: неквалифицираните са склонни да надценяват способностите си, а висококвалифицираните – да правят оценка качествата си по-ниско, в сравнение с са в реалност.

Изследването е въодушевено от случая МакАртър Уилър, който ограбил две банки с покрито с лимонен сок лице Той е бил сигурен, че откакто лимоновия сок може да се употребява като невидимо мастило, то тогава лицето му няма се вижда от камерите . Психолозите Дънинг и Крюгер решили да проучат по-задълбочено историята на господин МакАртър. Те били заинтригувани от цялостната убеденост на Уилър, в случай, че очевидно не е бил способен.

Дънинг изяснява:

“Това, което е любопитно е, че в доста случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, комплицирани или внимателни. Вместо това, некомпетентните постоянно са благословени с неуместна самонадеяност, провокирана от нещо, което те усещат като познание. ”

И още една забавна страна на резултата:

“Един неграмотен разум не е безусловно празен съд, а е пълнен с каша от несъответствуваща или подвеждаща житейска умелост, теории, обстоятелства, предчувствия, тактики, логаритми, евристики, метафори и интуиции, само че за жалост, на него му наподобяват потребни и точни познания. ” – споделя Дънинг.

Стивън Новела (Steven Novella), професор по логика на психиката в колежа по медицина в Йейл, в обявата “Уроците на Дънинг-Крюгер ” още веднъж се връща към този любопитен резултат:

“Когато се опитваме да придадем смисъл на света, работим с нашите съществуващи познания и парадигми, формулираме хрумвания и по-късно редовно търсим информация, която удостоверява тези хрумвания. Ние отхвърляме противоречащата им информация като изключения. И по този начин пресявайки своята умелост, в края на краищата си сътворяваме едно подправено знание. ”

Ефектът на Дънинг-Крюгер изяснява склонността ни високо да ценим това наше подправено знание. И колкото е по-ниска нашата подготвеност, толкоз по-упорито и самонадеяно браним ненаучните или недоказаните си вярвания.

Както можете да видите в графиката, с повишение на компетентността кривата на самооценката спада, още веднъж се покачва, само че в никакъв случай не доближава самооценката на невежия.

Има няколко вероятни аргументи за резултата. Една от тях е, че ни е по-лесно да виждаме незнанието на другите, в сравнение с личното си и по тази причина си сътворяваме илюзията, че сме над междинното равнище, до момента в който истината може да е напълно друга.

Вие евентуално сте експерт в някаква област. Спомнете си по какъв начин в процеса на образованието си и придобиването на опит в един миг сте осъзнали какъв брой доста още ви следва и какъв брой малко знаете и по какъв начин в процеса на образование и работа самочувствието ви се покачва.

Помислете си какъв брой малко знаят другите за вашата работа и освен, че не знаят нищо, само че и нямат никаква визия какъв брой малко знаят и какъв брой профилирани знания даже съществуват. Сега осъзнавате ли, че сте профан, както другите, във всяка друга област на знанието, в която не сте специалист. Ефектът Дънинг-Крюгер не се отнася за другите – той се отнася за всички – всички сме на разнообразни места на същата крива, във връзка с разнообразни области на знанието . Вие може да сте специалист в някоя област, способен в друга, само че евентуално на дъното в доста други.

Затова би трябвало да се смирим, да се съмняваме в персоналните си знания и да почитаме непознатата подготвеност. Част от скептичната философия и сериозното мислене е признанието, че всички страдаме повече или по-малко от когнитивни изкривявания. Трябва да се научим да ги разпознаваме и да вършим съзнателни старания против тях, осъзнавайки, че това е един безконечен развой.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР