През 1993-а година кариерата на сръбската баскетболна звезда Бобан Янкович

...
През 1993-а година кариерата на сръбската баскетболна звезда Бобан Янкович
Коментари Харесай

Трагедия, която учи: Гневът е лош съветник на терена

През 1993-а година кариерата на сръбската баскетболна звезда Бобан Янкович завършва трагично, а животът му се трансформира фрапантно.

Слободан „ Бобан” Янкович, тогава едвам 29-годишен, играе в мач от плейофите в гръцкото състезание сред неговия Паниониос и Панатинайкос. В един миг от дуела на сърбина е отсъдено нарушаване в офанзива, а в яда си любимецът на почитателите удря с глава структурата на коша.

Резултатът е отблъскващ...

Бобан Янкович пада на терена неподвижен и прекарва остатъка от живота си в инвалидна количка до гибелта си, когато е на 42.

Случилото се е интернационална вест, изходът - поразителен.

Години по-късно гледката от видеозаписите провокира студени тръпки. Още от типа на баскетболиста при рухването излиза наяве, че се е случила покруса.

„ Не си усещам ръцете”, изрича незабавно на лекарите на Паниониос Янкович. Положението обаче е доста по-тежко и той в никакъв случай повече не се връща на баскетболния терен.

Животът му се прекатурва за тези броени секунди, в които гневът му е неконтролируем.

Дълго след повратния миг Бобан Янкович споделя: „ най-лошото е, когато знаеш, че ще заспиш, а на следващия ден ще се събудиш със същата болка”.



Синът му Владимир е едвам на 3, когато се случва нещастието. Не е гледал запис на случая, до момента в който при изявление на татко му за гръцко телевизионно предаване не демонстрират обстановката. Тогава е на 11 години.

„ Бях зад сцената и го видях. Трябва да призная, че бях шокиран”, споделя Владимир и прибавя, че до този миг не е знаел какво тъкмо се е случило. „ От тогава не съм го гледал отново”, споделя Янкович-син.

„ Това бе покруса за всички нас. Такова нещо може да те пречупи”, споделя брачната половинка на Бобан Янкович – Драгана.

В тежкия интервал, последвал случая, оказват помощ Паниониос и почитателите на клуба „ Те направиха доста. Не единствено Паниониос. Цяла Гърция. Хората демонстрираха изключителна любов към него”, прибавя Драгана Янкович.

При гибелта на татко си, Владимир Янкович е на 16. В началото на кариерата си той усеща като задължение тежестта на семейството си и даже изпитва боязън от страстта, която провокира името на татко му.

„ Баща ми в никакъв случай не говореше за травмата си. Това бе нещо, което не съумях да измъкна от него. Сам направих изводите си. Само казваше- Тъпо решение, тъп миг, какво мога да трансформира в този момент? И аз се съгласих”, разкрива още Владо Янкович, който сега е състезател на испанския Морабанк Андора.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР