През 1990 г. английски и френски строители си стискат ръцете

...
През 1990 г. английски и френски строители си стискат ръцете
Коментари Харесай

Денят 1 декември в световната история

През 1990 година британски и френски строители си стискат ръцете при завършването на тунела под Ламанша. Строителството му стартира на същата дата три години по-рано. Транспортното оборудване свързва Англия и Франция, като 38 км от него минават под морското дъно.
Денят е народен празник на Румъния - на 1 декември 1918 година Трансилвания, Бесарабия и Буковина са присъединени към Румъния, с което е основана единната румънска страна.
На този ден означаваме и две събития от света на музиката - 11-годишният пианист Ференц Лист дебютира във Виена през 1822 година, а през 1982 година американският попизпълнител Майкъл Джексън издава албума “Трилър ”, който със своите над 40 милиона копия става най-продаваният в историята на попмузиката.
На същата дата през 1953 година на пазара се появява и първият брой на “Плейбой ”.
В Белия дом е подложен първият телефон (1878 година), а през 1903 година на екран излиза първият уестърн “Големият грабеж на влака ”.
През 1913 година в автомобилните фабрики “Форд ” е пусната първата поточна линия. Благодарение на нея на всеки 2 часа и 38 минути от конвейера слиза по един автомобил.
На 1 декември са родени: мадам Тюсо, създателката на музея на восъчните фигури, и режисьорът Уди Алън и други...
На 1 декември умират: съветският император Александър І, картографът Джордж Еверест, на чието име е наименуван най-високият връх на света и първият министър председател на Израел Давид Бен-Гурион.


2015 година
Международният валутен фонд включва юана в кошницата си от аварийни валути, дружно с щатския $, еврото, японската йена и английския паунд.

2014 година
Бившият полски министър-председател Доналд Туск става вторият Президент на Европейския съюз.

2014 година
Русия изоставя проектите си за газопровода Южен поток до България заради опълчване от Европейския съюз и вместо това възнамерява газопровод до Турция.

2014 година
Продемократични демонстратори и хонгконгската полиция се сблъскват пред седалището на държавното управление на Хонг Конг. Десетки стачкуващи са задържани.

2014 година
Групировката Боко Харам убива близо 45 души при нахлуване против село в нигерийския щат Борно.

2013 година
Китай изпраща първия си луноход на Луната.

2012 година
В Кувейт се организират предварителни парламентарни избори.

2012 година
Енрике Пеня Нето публично встъпва в служба като президент на Мексико.

2012 година
Русия оглавява Г-20.

2011 година
Алмазбек Атамбаев поставя клетва като президент на Киргизстан.

2010 година
Завършена е съветската атомна подводница със стратегическо предопределение „ Александър Невски “, която е втората от класа от четвърто потомство „ Борей “. Строителството ѝ стартира на 19 май 2004 година в заводите „ Севмаш “ в Северодвинск, а е въведена на въоръжение в края на 2013 година.

2009 година
Договорът от Лисабон, прочут още като Лисабонския контракт, Договор за промени, влиза в действие. Това е интернационален контракт сред 27-те държави-членки на Европейския съюз. Подписан на 13 декември 2007 година в Лисабон по време на португалското председателство на Европейски Съюз.
Договорът от Лисабон реформира Договора за Европейския съюз (ДЕС), Договора за основаване на Европейската общественост (ДЕО) и последния Договор от Ница от 2001 година. При това Договорът от Лисабон поема и една основна част от Договора за Европейска конституция, която е отхвърлена през 2005 година на референдуми във Франция и Холандия. За разлика от конституционния контракт, Договорът от Лисабон не заменя Договор за Европейския съюз и Договор за създаване на Европейската общност, а ги трансформира. Официалното наименование на контракта е „ Договор от Лисабон за изменение на Договора за Европейския съюз и на Договора за основаване на Европейската общественост “.
Сред нововъведенията на Лисабонския контракт са:
1. юридическото обединение на Европейски Съюз и Европейска общност
2. разширението на процедурата на взаимно взимане на решения в региона Полицейско и правосъдно съдействие при наказателни каузи
3. по-големи права на националните парламенти в законодателството на Европейски Съюз
4. въвеждането на Инициатива на европейските жители
5. увеличение на компетенциите на Върховния представител за външна политика и политика на сигурност, привързан с „ Хартата на главните права “.

2005 година
Образуван е един от най-новите райони в Русия - Пермският край. Създаването му е вследствие на сливането на Пермска област и Коми-Пермяцки самостоятелен окръг в сходство с резултатите от референдума, извършен на 7 март 2003 година, когато над 83 % от популацията на двата региона гласоподават " За " обединяването.

2000 година
Заседанието в Брюксел на Съвета на министрите на вътрешните работи и правораздаването на Европейски Съюз взема решение да се извади България от Шенгенския визов лист. Шенгенското съглашение е подписано на 14 юни 1985 година Страните, които го подписват са: Франция, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Споразумението планува унищожаване на граничния надзор сред страните – членки на Европейски Съюз, свободно придвижване на хора и артикули, засилен надзор по “външните ” граници на съюза. Споразумението влиза в действие на 26 март 1995 година за седем от подписалите го 10 страни. Тези седем страни са Германия, Белгия, Холандия, Испания, Франция, Люксембург и Португалия. През септември 1995 година Европейският съвет приема лист на страните, за които се изисква входна виза. Официалното изваждане на страната ни от листата става на 15 март 2001 година

1999 година
Последният американски боец напуща Панама.

1991 година
Произведени са първите президентски избори в Казахстан, за президент е определен Нурстулан Назърбаев. Преди да стане президент на Казахстан е министър-председател на Казахската ССР и първи секретар на Казахската комунистическа партия от 1989 до 1991 година

1991 година
Произведени са президентски избори в Украйна, за президент е определен Леонид Кравчук, някогашен водач на КПУ.

1988 година
От тази дата се празнува Световният ден за битка против СПИН.

1987 година
Започва строителството на тунела под Ламанша.
През 1990 година на същата дата Френските и британските строители се срещат под Ламанша тъкмо три години откакто стартира прокопаването на тунела, свързващ Франция и Англия. Плановете за изграждане на тунел, свързващ Англия и Франция, датират от 1750 година Техен създател е инженерът Никола Десмаре. През 1987 година частната френско-британска компания “Eurotunnel ” получава 50- годишна концесия. Строителството на тунела коства повече от 100 милиарда франка. Официалното му разкриване е през 1994 година В наличието на кралица Елизабет и френския президент Франсоа Митеран са открити 3-те галерии на 50-километровия тунел, който свързва Кале с Фолкстон.

1982 година
Американският попизпълнител Майкъл Джексън издава своя албум “Трилър ”, който със своите над 40 милиона копия става най-продаваният албум в историята на попмузиката.

1969 година
В Канада е въведен в приложимост дрегерът - устройство за инспекция на наличието на алкохол в кръвта на водачите на коли.

1959 година
Подписан е Вашингтонски контракт за спокойно научно потребление на Антарктида.

1958 година
При пожар в учебно заведение в Чикаго умират 93 възпитаници и учители.

1956 година
В Мелбърн е открит връх по посещаемост на бейзоболен мач – 114 хиляди фенове.

1955 година
В Монтгомъри (Алабама) чернокожата Роза Паркс отхвърля да отстъпи мястото си в рейса на бял мъж, поради което е задържана и наказана за нарушаване на публичния ред.
Роза „ Лий “ Луис МакКоули Паркс е афро-американска активистка за цивилен права на чернокожите американци. Родена е на 4 февруари 1913 година в Тъскиджи, Съединени американски щати. Отказът й да се подчини на автобусен водач и да освободи мястото си на бял мъж и последвалото арестуване за гражданско непокорство води до автобусният протест в Монтгомъри - едно от най-големите и сполучливи всеобщи придвижвания срещу расовата сегрегация, чиято специфична организация, която да се грижи за протеста (Гражданско обединяване на Монтгомъри за възстановяване на расовите връзки), е ръководена от Мартин Лутър Кинг. Ролята на Паркс в битката за пълноправие на чернокожите американци й извоюва мястото на една от най-популярните и известни чернокожи дами в американската история. Умира на 24 октомври 2005 година в Детройт, Съединени американски щати.

1953 година
Излиза първият брой на мъжкото списание “Плейбой ”.
Плейбой (на британски: Playboy) е интернационално развлекателно издание. Издава се от Хю Хефнър. Сформирана е мрежа от списания на разнообразни езици, която покрива над 20 страни от Америка, Европа и Азия, включително и България. Първият брой на българското издание излиза през април 2002 година

1948 година
В Румъния е неразрешена активността на гръко-католическите църкви.

1942 година
Френският адмирал Жан Дарлан се самообявява за глава на всички френски територии в Африка.
Жан Луи Дарлан (1881-1942) е френски адмирал (1939 г.). По време на Втората международна война е главнокомандващ на Военноморски сили. В интервала 1941 –1942 година е министър в държавното управление “Виши ” (название на колаборационисткия прогермански режим във Франция (юли 1940 – август 1944)). През 1942 година е главнокомандващ въоръжените сили “Виши ”.

1940 година
В Италия е въведено ограничаване на търговията със спагети и ориз.

1921 година
Д-р Филип Атанасов, началник на революционното придвижване на Македонската федералистична емигрантска организация, подписва протокол в Тирана с ген. Александър Протогеров за обща революционна активност с Вътрешна македонска революционна организация и със съдействието на албанците. Самата Македонско федералистична емигрантска организация е учредена три дни по-късно и поражда на основата на Временната комисия. В организацията вземат участие 27 сдружения с концепцията за самостоятелна Македония, която ще има федеративно устройство и ще е съединително звено сред балканските страни. Скоро след учредяването организацията се разделя на две - легална, възглавявана от арх. Н. Юруков, и незаконна - от доктор Ф. Атанасов.

1918 година
Трансилвания, Бесарабия и Буковина са присъединени към Румъния. Създадена е единната румънска страна. Денят се празнува като народен празник. На територията на Румъния се намирала провинция Дакия, която през 101- 102 година прочие н.е. е покорена от римския император Траян. В продължение на три века румънците живеят, разграничени на три провинции: Влахия, Молдова и Трансилвания. През 1859 година Влахия и Молдова се сплотяват. През 1862 година новата страна е наречена Румъния. Румъния афишира своята самостоятелност от Османската империя през 1877 година През 1881 година Румъния става кралство, за крал е коронован принц Карол Първи. Страната е провъзгласена за република през 1947 година

1918 година
Дания дава самостоятелност на Исландия.
Република Исландия е ситуирана на едноименния остров в северната част на Атлантическия океан. Заселването на Исландия стартира към 870 година Първи се заселват норвежките викинги, както и преселници от Ирландия, Шотландия и Швеция. Те дават и името на острова - Island, т. е. " Страна на ледовете ". През 1262-1264 година Исландия е подчинена от Норвегия, а през 1397 година дружно с Норвегия минава под скиптъра на Дания. От 1918 година е без значение кралство под короната на Дания. Заради стратегическата си позиция през 1940 година е окупирана от Англия, а през 1941 година от Съединени американски щати. На 17 юни 1944 година е оповестена за република (от същата дата влиза в действие и новата конституция на Исландия).

1913 година
В автомобилните фабрики “Форд ” е пусната първата поточна линия. Благодарение на нея на всеки 2 ч. и 38 мин. от конвейера излиза по един автомобил.
Автомобилната компания “Форд ” е учредена на 16 юни 1903 година от инженера и изобретателя Хенри Форд. Първата кола на компанията е продадена на 15 юли 1903 година Капиталът на компанията е 150 000 $. Хенри Форд е притежател на 25,5% от компанията. Той става неин президент и контролиращ притежател през 1906 година През 1919 година семейство Форд става независим притежател на компанията.

1913 година
Открито е метрото в Буенос Айрес.
Буенос Айрес (на испански Buenos Aires - " положителни ветрове " ) е столица и максимален град на Аржентина. Разположен е на десния бряг на реката Рио де ла Плата при нейното вливане в Атлантическия океан. Населението на града е 2 746 761 поданици съгласно преброяването през 2005 година, а на градската агломерация е към 12 000 000 души. Жителите на Буенос Айрес са основно аржентинци от испански и италиански генезис, въпреки че има обилни общности с арабски, еврейски, арменски, китайски и корейски генезис.

1891 година
Джеймс Наисмит изобретява играта баскетбол. Той прави това, до момента в който е инструктор по физическо образование в националното Училище за трениране YMCA в Спрингфийлд, щата Масачузетс (дн. Спрингфийлд колидж). В началото играта се играе с футболна топка и два 36-литрови коша, откъдето идва и името на играта (от англ. basket – кош). Дванадесет от тринадесетте правила, които Наисмит основава, към момента са част от основите на играта.

1887 година
Английският публицист Артър Конан Дойл издава своя първи роман, в който се появява обликът на Шерлок Холмс.
Артър Конан Дойл е известен британски публицист, създател е на книги за детектива-любител Шерлок Холмс, на научно фантастична и приключенска литература, на исторически проучвания. Автор е на: повестите " Знакът на четиримата " (1890 г.), " Баскервилското куче " (1901-1902 г.), " Долината на ужаса " (1914-1915); алманах с разкази " Приключенията на Шерлок Холмс " (1891-1892 г.), " Спомени за Шерлок Холмс " (1892-1893 г.); романът " Изгубеният свят " (1912 г.); книги по история на Англо-бурската война и Първата международна война и други

1879 година
Членове на радикалната организация “Народна воля ” слагат гърмеж на железопътната линия под Москва за да бъде погубен Александър II.
“Народна воля ” е най-голямата и забележителна революционна народническа организация в Русия. Възниква в Петербург през август 1879 година Програмата й планува заличаване на самодържавието, привикване на Учредително заседание, битка за демократични свободи, предаване земята на селяните. Начело стои изпълнителен комитет (А. И. Желябов, А. Д. Михайлов, С. Л. Перовска и др.). Организацията издава незаконния вестник " Народна воля " в Петербург от 1879 година до 1885 година През 1879-1883 година има клонове в 50 града с към 500 членове.

1864 година
В Русия гимназиите са разграничени на типичен (хуманитарни) и действителни (технически)

1855 година
Канадските пощенски служби вкарват паричния превод.

1841 година
Учебник по канадски език става първата книга в Канада, на чийто създател е обезпечена отбрана на авторското право.

1835 година
Датският публицист Ханс-Кристиан Андерсен издава своя първи алманах с приказки.
Сред най-популярните произведения на Андерсен са " Храбрият оловен боец ", " Грозното патенце ", " Снежната кралица ", " Новите облекла на краля " и други. Автор е и на стихотворения, пътеписи, пиеси. Създава автобиографичната книга “Приказка за моя живот ” през 1846 година

1804 година
Състои се сватбата на Наполеон Бонапарт и Жозефина.
Наполеон Бонапарт е роден в град Аячо на остров Корскика през 1769 година През 1785 година приключва военно учебно заведение в Париж и става подпоручик. През 1793 година като капитан-артилерист взе участие в обсадата на Тулон, ангажиран от англичаните. Благодарение на неговите качества френската революционна войска завладява Тулон и прогонва английския флот от френските крайбрежия. На 14 януари 1794 година е създаден в звание бригаден военачалник. През 1795 година ликвидира роялистки бунт в Париж, след което е назначен за командващ на френската войска, настояща в Италия. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се демонстрира освен като надарен военачалник, само че и като добър посланик. През 1798-1799 година провежда и командва египетски поход, разрушава турската войска, превзема Египет и Сирия и провежда административната и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 година Наполеон прави държавен прелом и става пръв консул. На 18 април 1804 година е провъзгласен за император на Франция. Опитва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския трон. Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804 г.) – политически съюз, ориентиран против Франция.

1742 година
Руската императрица Елисавета подрежда евреите да бъдат изгонени от Русия.
Елисавета Петровна е съветска императрица от 1741 година Дъщеря е на Петър I Велики и на Екатерина I. Издигната е на престола от армията. Управлява със съдействието на граф П. И. Шувалов, който в действителност управлява държавното управление, граф А. П. Бестужев-Рюмин, братя М. И. и Р. И. Воронцови. По време на нейното ръководство страната реализира икономически и културен напредък.

1648 година
По време на Английската гражданска война е покорен крал Чарлз I.
Чарлз I (1600-1649 г.) e британски крал от 1625 година, от династията Стюарти. Провежда абсолютистка политика. Свален е по време на Английската гражданска война и е обезглавен.

1408 година
Татарският хан Едигей обсажда Москва.

1167 година
Двадесет и два града от Северна Италия се сплотяват и образуват Ломбардската лига. Лигата е основана за да се бори против домогванията на Фридрих I Барбароса.
Фридрих I Барбароса е немски крал (от 1152 г.), император (от 1155 г.), от династията на Щауфените. Стреми се да укрепи кралската власт, изисквайки от феодалите да носят имперската военна работа (закон от 1158 г.). Опитва се да сътвори обединен кралски домен в Югозападна Германия. Стреми се да подчини ломбардските градове и да ги таксува с налози. Провежда 5 военни похода в Италия. При Фридрих I Свещената Римска империя реализира най-големия си подем, само че политиката му на лавиране сред съперничещите си феодални групировки води до намаляване на кралската власт. Загива по време на Третия кръстоносен поход (удавил се в малоазиатската р. Салет на 10 юни 1190 г.).

1145 година
Свикан е Вторият кръстоносен поход.
Това става в отговор на рухването на графство Едеса на 25 декември предната година в ръцете на владетеля на Мосул - Зенги. Едеса е първото притежание, учредено от кръстоносците по Светите земи по време на Първия кръстоносен поход (1095 – 1099 г.), само че е и първото, което мюсюлманите си възстановяват. Походът е призован от папа Евгений ІІІ, който бил подбуден към това от настояванията на Бернар от Клерво, и е първия, воден от крале - френския Луи VІІ и немския Конрад ІІІ, дружно с огромен брой други европейски благородници. Армиите на двамата крале потеглят поотделно през Европа и срещат спънки от страна на византийския император Мануил І Комнин. След прекосяването на византийските територии, двете армии са разрушени поотделно от селджукските турци. Двамата крале, дружно с остатъците от армиите си, доближават до Йерусалим, и през 1148 година вземат участие в неблагоразумна офанзива на Дамаск. Походът на изток е загуба за кръстоносците и огромна победа за мюсюлманите. Той е в основата на рухването на Йерусалим и последвалия Трети кръстоносен поход в края на 12 век.
Единственият триумф идва отвън Средиземноморието - през 1147 година, на път за Светите земи, кораби с фламандски, фризки, нормански, британски, шотландски и няколко немски кръстоносци стопират и оказват помощ за завладяването на Лисабон.

На тази дата са родени:
1945 година
Родена е Бети Мидлър – американска киноактриса, танцьорка, певица. През 1973 година получава премията “Грами ” за “новоизгряваща звезда ”. Участва в постановките на театрите и мюзикхолите на “Бродуей ” и “Оф Бродуей ”. Кулминация на нейната кариера е осъществяването на основната роля във кино лентата “Розата ” (номинирана за “Оскар ”, премия “Грами ” за вокално изпълнение).
Филми: “Розата ” (1979 г.), “Лотарията ” (1987 г.), “Стела ” (1990 г.), “Клуб първа брачна половинка ” (1996 г.), “Не е ли прелестна ” (2000 г.), “Да удавиш Мона ” (2000 г.). Албуми: “The Divine Miss M. ” (1972 г.), “Bette Middler ” (1973 г.), “Songs for the New Depression ” (1976 г.), “Broken Blossom ”, “Live at Last ” (1977 г.), “Things and Whispers ”, “The Rose ” (1979 г.), “Divine Madness ” (1980 г.), “No Frills ” (1983 г.), “Beaches ” (1989 г.), “Some People’s Lives ” (1991 г.), “For the Boys ” (1991 г.), “Experience the Divine ” (1993 г.), “Greatest Hits ” (1993 г.), “Bette of Roses ” (1995 г.), “Bathhouse Betty ” (1998 г.).

1937 година
Родена е Вайра Вике-Фрайберг - сегашен президент на Латвия (от 1999 г.).

1935 година
Роден е Уди Алън - същинско име: Алън Стюарт Конигсберг. Той е американски кинорежисьор, киноактьор, сценарист, публицист от юдейско-нюйоркската школа. Филми - " Ани Хол ", " Манхатън ", " Пурпурната роза от Кайро ", " Съпрузи и съпруги ", " Хари във всички положения " и други Автор е на алманах разкази " Ако импресионистите бяха зъболекари ".

1925 година
Роден е Мартин Родбел - американски биохимик. Лауреат на Нобелова премия.

1896 година
Роден е Георгий Константинович Жуков - маршал на Съветския съюз. Член е на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз (1952-1957 г.). През Отечествената война на Съветския съюз 1941-1944 година е командващ войски на фронтове, член на Ставката и заместител на Върховния главнокомандващ. На 8 май 1945 година от името на Върховното основно командване на руската войска приема капитулацията на Германия. Автор е на записки.

1873 година
Роден е Виктор Чернов - съветски политик, един от създателите на партията на есерите. През 1917 година е министър на земеделието във Временното държавно управление. На 5 януари 1918 година е определен за ръководител на Учредителното заседание, което е необуздано на 6 януари 1918 година от болшевиките. От 1920 година е в емиграция. Участник е в Съпротивата във Франция през Втората международна война.

1867
Роден е Игнаци Мошицки - полски академик и президент на Полша.

1864 година
Роден е Карстен Боркгревинк - норвежки откривател на Антарктика. Един от първите хора, стъпили на континента.

1792 година
Роден е Николай Лобачевски - съветски математик. Основните му писания са по алгебра, математичен разбор, доктрина на вероятностите, физика, механика и астрономия. Лобачевски е професор и ректор на Казанския университет. Той е определен за член – сътрудник на Гьотингенското научно сдружение.

1761 година
Родена е Мария Тюсо (Мария Гросхолц) – създателка на музея на восъчните фигури в Лондон. Родена е в Страсбург, Франция. Живее в Берн, след това в Париж, където учи изкуството за основаване на восъчни фигури. През 1778 година Мария Гросхолц прави успешен восъчен портрет на философа Волтер малко преди неговата гибел. Портретът провокира голям интерес. Художничката е поканена във френския замък да преподава статуя на сестрата на Луи XVI - мадам Елизабет.
След експлоадирането на френската гражданска война Мария Гросхолц е задържана като роялистка. През 1795 година Мария Гросхолц се омъжва за инженера Франсоа Тюсо. През 1802 година отпътува за Англия дружно със синовете си и сбирката от восъчни фигури.

1743 година
Роден е Мартин Клапрот – немски химик, изобретател на химичните детайли – уран и цирконий.
От 1805 година е почетен член на Петербургската академия на науките. Той написа писания по органична и неорганична химия. През 1798 година открива явлението полиморфизъм.

1716 година
Роден е Етиен Морис Фалконе – френски ваятел. Ръководи скулптурната работилница на Севърската манифактура, основава изящни статуетки. Преминава от стила рококо към изчистената форма, присъща на класицизма. През 1766-1778 година работи в Русия. Създава монумент на Петър I в Санкт Петербург ( " Медният конник " ), скулптурна комбинация " Милон Кротонски, разкъсван от лъв ". Автор е на теоретични писания, свързани с естетиката на Френското просвещение.

На тази дата умират
2004 година
Умира Бернхард Нидерландски - принц на Нидерландия, принц на Липе-Бистерфелд, доблестен сеньор и граф на Шваленберг и Штернберг. Той е някогашен принц-консорт на Нидерландия, брачен партньор на Юлиана Нидерландска, някогашна кралица, и татко на сегашната кралица Беатрикс. Почива на 93-годишна възраст в Утрехт. Принц Бернхард е създател и първи ръководител на Световния фонд за дивата природа. До 1976 година е дипломат на благосклонност на нидерландския бизнес в чужбина. Изпълнява също по този начин няколко висши военни функционалности. Той е адютант на кралица Вилхелмина Нидерландска, която към края на Втората международна война го назначава за главнокомандващ на Вътрешните въоръжени сили на Нидерландия. От 1946 до 1976 година принц Бернард е общоприет контрольор на Кралските сухопътни, военновъздушни и военноморски сили.

1997 година
Умира Стефан Грапели - американски цигулар, джаз-музикант. В интервала 1924 г.-1928 година учи в Парижката консерватория. Първите му участия са във кино театри и в оркестри за танцови забави. През 1933 година среща китариста Дж. Райнхарт, с който основава " The Quintet of The Hot Club of France " (цигулка, 3 акустични китари и бас). В интервала 1933 г.-1939 година двамата вършат записи. През целия си живот Грапели пътува и изнася концерти
Дискография: " Violins No End " (1957 г.); " I Remember Django " (1969 г.); " Venupeli Blues " (1969 г.); " Satin Doll " (1972 г.); " Just One Of Those Things " (1973 г.); " Stephane Grappelli/Bill Colleman " (1973 г.); " Violinspiration " (1975 г.); " Paris Encounter " (1976 г.); " Together At Last " (1985 г.); " One On Oneq with McCoy Tyner (1990 г.); " Anything Goes, with Yo Yo Ma " (1992 г.); " Stephane Grappelli & Michel Legrand " (1992 г.); " Conversations " (1992 г.); " Flamingo " (1995 г.); " Cosmopolite Concert [live] " (1996 г.); " Celebrating Grappelli " (1997 г.); " Live 1992 - Dreyfus " (2002 г.).

1973 година
Умира Давид Бен – Гурион – първият министър председател на Израел от 1948 година до 1953 година и от 1955 година до 1963 година Един от уредниците и водачите на социалдемократическата партия Мапаи (днес Маи). Завършва юридическия факултет на Истанбулския университет. Той е един от водачите на циониското придвижване.

1866 година
Умира Джордж Еверест - английски генерал-губернатор на Индия, боен и геодезист. Джордж Еверест е роден през 1790 година в Уелс. Прави първата геодезическа карта на страната. Джордж Еверест управлява Индийската картографска работа от 1823 година до 1843 година Разработва способ за премерване височината на най-високия връх в света Джомолунгма. Наречен на негово име през 1865 година

1825 година
Умира Александър I - съветски император от 12 март 1801 година Наричан от поданиците си Благочестивия. Най-големият наследник на Павел I. Заема престола след дворцов прелом, при който е погубен татко му. В началото на царуването си има желание да извърши умерено демократични промени и да даде политически свободи в Русия, които да обезпечат шир за икономическо развиване и рационализиране на страната. По негово предписание подобен план за държавни промени е създаден от неговия консултант и непосредствен асистент М. М. Сперански (1808 г.), само че в никакъв случай не е осъществен. В региона на външната политика лавира сред Англия и Франция, като подписва контракти и с двете страни (1801 г.). По-късно взе участие в третата и четвъртата обединения срещу Франция. Главнокомандващ на съветската войска. Пораженията при Аустерлиц (1805 г.) и Фридланд (1807 г.) го принуждават да подписа Телзитския мир (1807 г.) с Франция. Това му разрешава да приключи сполучливо войната с Турция (1806-1812 г.) и Швеция (1808-1809 г.) и да укрепи интернационалното състояние на Русия. Присъединява Грузия (1801 г.), Финландия (1809 г.), Бесарабия (1812 г.), Азербайджан (1813 г.). Възглавява антифренската коалиция на европейски страни (1813-1814 г.) и влиза в Париж отпред на съюзните армии (31 март 1814 г.). Александър I е един от ръководителите на Виенския конгрес (1815 г.) и дефинира политическия ред в Европа след Наполеоновите войни. Последните години от живота си изпада в краен мистицизъм. Умира ненадейно в Таганрог, след което се появява легенда, че е избягал и се скрива в Сибир, където живее дълги години под името Фьодор Кузмич.

1530 година
Умира Маргарита Австрийска - дукеса на Савоя, наместница на Хабсбургите в Нидерландия (1507-1530 г.). Родена е на 10 януари 1480 година Дъщеря е на император Максимилиан I и на Мария Бургундска. След гибелта на брачна половинка й Филиберт Савойски татко й я назначава за шефка на Холандия. Води договарянията за образуването на Камбрезийската лига (1508 г.) и дружно с Луиза Савойска подписва Камбрезийския мир, наименуван Дамски мир (1529 г.). Покровителства литературата и изкуствата.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР