През 1960 г. се изчерпи търпението на група богати на

...
През 1960 г. се изчерпи търпението на група богати на
Коментари Харесай

Ще превърне ли кризата в Украйна ЕС в енергиен съюз

През 1960 година се изчерпи търпението на група богати на енергийни запаси, само че другояче относително небогати страни, да бъдат ограбвани от по-богатите страни и взеха решение да разлюлеят лодката. Преобръщайки международния ред, те се сплотиха, с цел да основат ОПЕК - картелът на производителите на нефт, който през днешния ден има голямо въздействие върху цените на горивата в международен мащаб.

Повече от 60 години по-късно Европейският съюз възнамерява да направи първите си стъпки в противоположна посока. Лидерите на Европейски Съюз създават проекти за превръщането си в картел на купувачите на природен газ, написа „ Politico.

Радикалната стъпка е в отговор на неимоверно високите цени, които водят до инфлация, ощетяват потребителите и предприятията и вредят на европейската стопанска система. Брюксел е изготвил проекти за незабавно систематизиране на газа, в случай че доставките бъдат лимитирани при студена зима.

В миг на изострени политически връзки, когато историческият съюз сред Франция и Германия изпитва напрежение, съществуват подозрения дали радикалните промени в енергетиката на Европейски Съюз могат да се окажат жизнеспособни в дълготраен проект.

Но в случай че водачите съумеят да се спогодят, по какъв начин ще действа сходна скица? И какво би означавал сходен картел на купувачите - определящ цената, която Европейски Съюз е подготвен да заплати - за европейските правила на конкуренция и отворени пазари?

Според предложенията, показани от Европейската комисия, страните от Европейски Съюз и съответните им газови компании ще бъдат законово задължени да употребяват централизирана платформа за покупки, с цел да се опитат да си обезпечат най-малко 15% от природния газ, от който се нуждаят, с цел да запълнят складовете си през 2023 година

Предвид многочислените предизвестия за ограничение на международните доставки на газ през идната година и евентуалното продължение на натиска на Русия върху износа за Европа, триумфът е от решаващо значение за способността на блока да преодолее енергийната рецесия и да отбрани жителите си в дълготраен проект.

Предложението съставлява още една сериозна стъпка настрана от енергийната ортодоксалност на Европейски Съюз от предишното. През 2014 година, когато Русия анексира Крим, някогашният полски министър-председател Доналд Туск показа нов енергиен съюз, който ще включва " обединен европейски орган, претрупан да купува нейния газ ". Той виждаше в него основно средство, посредством което Европейски Съюз може да се опълчи на енергийния шантаж на Русия.

На страниците на Financial Times през 2014 година Туск изложи визията си по въпроса.

„ Независимо от това по какъв начин се развива опълчването към Украйна, един урок е явен: несъразмерната взаимозависимост от съветската сила прави Европа слаба. А Русия не продава ресурсите си на ниска цена – най-малко не на всички. 

Това, несъмнено, е главно стопански въпрос. Доминиращият снабдител има силата да покачва цените и да понижава предлагането. Начинът за поправяне на това деформиране на пазара е елементарен. Европа би трябвало да се изправи против монополната позиция на Русия с обединен европейски орган, претрупан да купува газ за нея. 

След като това бъде реализирано, Европа би трябвало да се заеме с по-разтегнатата във времето задача да разбие съветския газов монопол и да възвърне свободната пазарна конкуренция. Вярно е, че това ще изисква държавните управления на Европа да заемат единна позиция. Но сходни прояви на съгласуваност са постигани и преди. Европейски Съюз сътвори банков съюз, общоевропейска основа за неговите финансови институции. 28-те членки на блока дружно купуват уран за своите атомни електроцентрали посредством организацията за атомна сила на Европейски Съюз Евратом. Те би трябвало да подходят по същия метод с съветския газ.

Затова предлагам енергиен съюз. Тя ще върне европейския план към корените му. “ написа Доналд Туск в публикацията си. 

На фона на скептицизма на последователите на свободния пазар в Германия и Обединеното кралство преди Brexit тази концепция не оцеля и година. Но през днешния ден, във все по-враждебната геополитическа енергийна среда, всичко наподобява допустимо.

" Туск изпревари времето си и беше безусловно прав ", споделя Дитер Хелм, професор по икономическа политика в Ню Колидж, Оксфорд, и някогашен консултант по въпросите на енергетиката както на Комисията, по този начин и на полското държавно управление по времето на Туск. " Европейците ще опитат всяка друга опция, само че в последна сметка ще осъзнаят, че силата на договарянията е методът да се измъкнат от дупката и е в техен дълготраен интерес. Един европейски картел на купувачите на газ е извънредно рационално решение. "

Предложенията на Комисията за взаимно закупуване са крайъгълен камък на по-широк проект за усмиряване на цените на газа в Европа.

Макар водачите на Европейски Съюз да влязоха в конфликт към мнението дали е рационално или не да се вкара някаква форма на ограничаване на цените на газа, в този момент концепцията за взаимно закупуване се употребява с " необятна поддръжка ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това може да се окаже оптимистично. Унгарският министър-председател Виктор Орбан написа в Туитър преди срещата на върха, че проектът му припомня за " бавното и скъпо " взаимно закупуване на ваксини в Европейски Съюз. " Очаквам голям спор ", предвижда той.

Във връзка с цялостния метод на Европейски Съюз към газовия пазар Фон дер Лайен съобщи, че е време Европейски Съюз да даде " явен сигнал, че сме подготвени да бъдем надеждни сътрудници на пазара - само че към този момент не непременно ".

По времето, когато Туск излезе със своята концепция, такова равнище на интервенционистка изразителност беше немислимо.  

" Съществуваше цяла стратегия за либерализация, конкуренция и приватизация, която Европейски Съюз преследваше “, сподели Хелм, „ а това означаваше да се извади държавното управление от енергийната политика; пазарът щеше да се грижи за сигурността. Това беше времето, когато имаше доста газ в обилие и, несъмнено, цените падаха ". Сега, сподели той, " ходът на историята върви в посока на по-голяма държавна интервенция и надзор ".

Артуро Варвели, старши помощник по политиките в Европейския съвет за външна политика, съобщи, че превръщането на Европейски Съюз в противотежест на ОПЕК " евентуално е  раждане на механизъм или единна политика, от която ще има многочислени изгоди през идващите години ". Съвместните дейности биха могли да бъдат добра концепция и отвън закупуването на газ, в области като вложения в инфраструктура и избор на енергийна политика, сподели Варвели.

Скептицизъм

Сред дипломатите на Европейски Съюз към момента има прочут песимизъм.

Според Еврокомисията наложителният детайл на схемата покрива 13,5 милиарда куб. м от търсенето на газ в Европейски Съюз, което се равнява на годишното ползване на газ в Гърция, България, Хърватия и Словения, взети дружно.

С други думи, доста газ - само че не целият газ, от който блокът се нуждае. Междувременно в проектопредложенията се дефинира по какъв начин схемата би могла да действа на процедура и се включва основна спогодба, съгласно която газовите компании няма да бъдат задължени фактически да купуват газ на цените, контрактувани посредством схемата на Европейски Съюз.

По-рано тази година към този момент беше направен непринуден проект за взаимни покупки посредством така наречен енергийна платформа на Европейски Съюз, само че той демонстрира  голям брой пропуски и минимално потребление.

Служителите на Еврокомисията неизбежно се притесняват от съпоставения с ОПЕК. " Европейски Съюз се стреми да употребява груповата си икономическа тежест, с цел да реализира допустимо най-хубавия резултат за своите жители и предприятия в този сложен миг на международните енергийни пазари ", сподели един от тях, сравнявайки метода с напъните на блока за взаимно обезпечаване на ваксини. Всяко контролиране ще бъде съобразено с правото на Европейски Съюз в региона на конкуренцията, добави служителят.

Цитираният нагоре посланик се изрази по-кратко, когато бе запитан дали новото предложение е стъпка към превръщането на Европейски Съюз в противотежест на ОПЕК за газа. " Иншаллах ", сподели той, представен от „ Политико “.

Натискът изпод гони съня на политиците

В Европа към този момент стартира да избива неодобрение от безвремието, в което блаженства политическия хайлайф. В Германия в края на предходната седмица десетки хиляди жители стачкуваха в шест града, настоявяйки за взаимност при облекченията от ценовия потрес на силата, заяви Ройтерс. Те упорстваха за финансово облекчение за жителите, което да е обществено уравновесено. 

Това се случи, откакто в петък немският парламент утвърди държавния избавителен пакет на стойност 200 милиарда евро, който има за цел да отбрани фирмите и семействата от последствията от възходящите цени на силата. Случва се в Германия, която има средства. Какво ще стане в други страни, чиито портфейли не са толкоз цялостни?

Макар че за момента ситуацията в Германия наподобява релативно устойчиво, безпокойството нараства.  Ново изследване откри, че доста дребни и междинни предприятия (МСП) в Германия се опасяват за бъдещето си вследствие на енергийната рецесия, заяви ДПА.

Според икономическо изследване, извършено от организацията, сплотяваща комерсиалните асоциации на МСП, Mittelstandsverbund, повече от една трета от комерсиалните сдружения правят оценка, че енергийната рецесия ще заплаши съществуването на огромен брой техни членове, в случай че политиците не подхващат контрамерки. Организацията съставлява търговски асоциации като „ Едека “, „ Реве “ и „ Експерт “ (Edeka, Rewe и Expert). По данни на Mittelstandsverbund в икономическото изследване са взели участие 57 централи на асоциативни групи с към 42 000 свързани сдружения от общо 16 бранша.

Според изследването повече от 26% от фирмите чакат спад в продажбите през идващите месеци, до момента в който при изследването през предходното тримесечие този дял е бил 16 %. Което с неумолима изясненост е адресирано към политиците за предприемане на бързи, съответни и ефикасни ограничения.

Кризата с Украйна демонстрира „ белите петна “ във визията на Запада за бъдещето след края на войната. Такава е и обстановката със снабдяването с енергийни източници в Европа. Засега стъпките са в документите. А зимата наближава. Вероятно краткотрайният газов „ картел “ Европейски Съюз ще реши – ненапълно – спешната обстановка. Но бюрократичната машина в Брюксел показва неприспособимост и липса на подготвеност за дейности при рискова обстановка. А светът е цялостен с изненади. И, да, няма да е изненада, че неолиберализмът, т.е. само пазарът постоянно има право, ще води война със зъби и нокти против края на конкуренцията в днешния ѝ тип.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР