През 1959-та портретната художничка и любителка на пътешествия Малика де

...
През 1959-та портретната художничка и любителка на пътешествия Малика де
Коментари Харесай

Мъж признава, че е убил жена си, но тялото се оказва на 1600 години

През 1959-та портретната художничка и любителка на пътешествия Малика де Фернандес се среща с бъдещия си палач. В рамките на два часа от запознанството им Питър Рейн-Бардт, чиновник в самолетна компания, ѝ предлага брак. Тя споделя „ да “. Четири дни по-късно Малика към този момент е омъжена.

Само след няколко месеца бракът им се разпада и Фернандес стартира да пътува още веднъж – този път, ползвайки новата отстъпка за самолетни пътешествия около работата на брачна половинка си. Рейн-Бардт остава в своята къща в Чешър, Англия.

Две години по-късно Фернандес изчезва изцяло и Рейн-Бардт е главният обвинен. Въпреки че полицията претърсва парцела му подробно (и даже разкопава и градината му в търсене на останки) – не са открити никакви улики или следи от Малика. Случаят остава забранен в границите на две десетилетия, откакто събитията подхващат чудноват поврат – намерено е част от тяло в границите на торфено тресавище край дома на къщата на Рейн-Бардт.

Фактът, че Рейн-Бардт не знае безусловно нищо за метода, по който торфените блата работят, е на път да му изиграе една доста неприятна смешка.

Торфът се основава при разлагането на органична материя – главно растителни материали като мъх. Когато торфеният мъх в частност се натрупа задоволително във влажните зони и образува торфено тресавище, пластовете с него образуват киселини, които са изключително положителни в запазването на тела. Ако човек падне в сходно нещо (или бъде погубен и хвърлен в торфеното блато), може да бъде открит епохи по-късно по този начин, като че ли е паднал през вчерашния ден, а не през 400 година прочие Хр.

Главата на Човека от Толунд, непокътната в торфено тресавище и открита край Толунд, Силкеборг. Въпреки че наподобява извънредно добре непокътната, счита се, че мъжът е умрял към 375-210 прочие Хр. Източник: Sven Rosborn/Wikimedia Commons (Public Domain)

Ако Рейн-Бардт е знаел това, евентуално е нямало да бърза със самопризнанията.

След като полицията открива главата на незнайна жена в торфеното тресавище Лондоу Мос, в началото правосъдната експертиза демонстрира, че тя най-вероятно е на 30-50 години. Властите конфронтират Рейн-Бард с тези доказателства, вярвайки, че те са свързани с изгубването на Фернандес две десетилетия по-рано.

„ Мина толкоз доста време. Мислех, че в никакъв случай няма да бъде открита “ – споделя Рейн-Бардт по време на полицейския разпит. Той твърди, че Фернандес се е върнала в дома му по някое време през 60-те и го е заплашвала, че в случай че не ѝ даде пари, ще разкрие, че е гей – по това време хомосексуалността във Англия към момента се е считала за закононарушение. Рейн-Бардт споделя, че не е имал пари и че двамата са се спречкали.

„ Нещо кипна в мен – споделя след това мъжът пред съда и добавя, че я е хванал и е почнал да я тресе, чак откакто е спрял, е осъзнал, че я е умъртвил. – Бях ужасяващ и не можех да мисля трезво. Единственото нещо, което ми хрумна, бе да я скрия. “

Рейн-Бардт споделя, че е разчленил тялото с секира, след което се е опитал безрезултатно да го изгори. След като проектът му се е провалил, той е хвърлил останките в близкото торфено тресавище.

Случаят, който в продължение на близо 20 години е бил забранен, най-сетне е затворен. Водещият следовател обаче – детектив Джордж Абът – е заинтригуван от един главен факт. Ако това в реалност е главата на Фернандес, къде е останалата част от нея? Той изпраща черепа в Оксфордския университет за спомагателен разбор. След като правят въглеродно датиране, експертите откриват, че черепът датира от римски времена.

„ Оказва се, че черепът е бил непокътнат в торфеното тресавище в продължение на повече от 16 века и че явно той няма безусловно нищо общо с Малика Рейн-Бардт – споделя прокурорът Мартин Томас пред съда. – Върховната подигравка в тази ситуация обаче е тази – неговото изобретение докара непосредствено до ареста на обвинения, както и до неговото в детайли самопризнание. “

Когато Рейн-Бардт научава по какъв начин седят нещата в реалност, той се пробва да отдръпна самопризнанията си, само че към този момент е прекомерно късно. На журито са били нужни единствено 3 часа, с цел да го признаят за отговорен в убийството на брачната половинка си.

До ден сегашен тялото на Фернандес не е намерено.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР