Очакваната средна продължителност на живота за населението на страната, изчислена

...
Очакваната средна продължителност на живота за населението на страната, изчислена
Коментари Харесай

Колко дълго живеят българите?

Очакваната междинна дълготрайност на живота за популацията на страната, изчислена за интервала 2021 - 2023 година, е 73,5 години, сочат данните на Национален статистически институт. Спрямо предходния интервал (2020 - 2022 г.) продължителността на живота се усилва с 1,6 години. Тя обаче остава по-ниска от предпандемичните години, когато е била над 74 години.

Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинира и другата междинна дълготрайност на живота при тези категории население.

Средната дълготрайност на живота при мъжете е 69,9 години, до момента в който при дамите е със 7,4 години по-висока - 77,3 години. В съпоставяне с 2013 през 2023 година следим понижение на междинната дълготрайност при мъжете с 1,1 години, а при дамите с 0,7 години.

Средната дълготрайност на живота на популацията в градовете е с 3,1 години по-висока (74,4 години) в сравнение с популацията в селата (71,3 години). Спрямо 2013 година за популацията в градовете тя е намаляла с 0,9 години, а за популацията в селата - с 1,3 години.

Очакваната дълготрайност на живота варира от 70,3 години в област Видин до 75,4 години в областите София (столица) и Кърджали.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Враца (8,5 години), а най-малка - в област Шумен (6,3 години).

Показателят за предстоящата дълготрайност на живота демонстрира междинната дълготрайност на идния живот на новородените при догадка за непроменяемост в интензивността на следената през дадена година повъзрастова смъртност.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР