През 1929 година група мъже го отвличат, намушкват и захвърлят

...
През 1929 година група мъже го отвличат, намушкват и захвърлят
Коментари Харесай

Лъки Лучано: Босът босовете, който помогна на САЩ да завземат родната му Сицилия

През 1929 година група мъже го отвличат, намушкват и захвърлят на брега полумъртъв. Полицай го открива и му избавя живота, откарвайки го в болница. Така, въпреки и белязан от ножовете за цялостен живот, Салваторе Лукания получава прякора Лъки Лучано - момчето с шанс, което от малък нарушител, който изнудвал съучениците си, се трансформира в създателя на семейството Дженовезе.

Умира преди 60 години като capo di tutti capi или босът на босовете в модерната американо-италианска мафия, бащата на проведената престъпност в Съединени американски щати и колкото и парадоксално да звучи - един от най-важните информатори на американските управляващи, който оказа помощ на Съединени американски щати да завземат родната му Сицилия.

От търговец на алкохол до боса на мафията

Емигрирал със фамилията си в Ню Йорк, Лъки Лучано си основава име в мафиотските среди, търгувайки с алкохол по време на Сухия режим. След това стартира работа за авторитетния Джузепе Масерия и последователно се трансформира в един от най-доверените му хора. Да, само че Лъки Лучано имал доста по-различно виждане за ръководството на петте фамилии в Ню Йорк. И с цел да реализира тези свои цели, на помощ му идва разразилата се Кастелмарска война сред босовете Масерия и Марасано, в която Лъки Лучано усилва доста своята власт и основава семейството Дженовезе.

През 1931 година той прави загадка договорка с Марасано да отстрани неговия максимален зложелател и в подмяна на това да получи всичко, принадлежало на Масерия, както и да стане вторият по значимост в ръководството на американо-италианската мафия.

Така по време на обяд и игра на карти в ресторант в Бруклин Лъки Лучано се извинява и отива до тоалетната, а през това време негови хора нахлуват в ресторанта и убиват Масерия.

Няколко месеца по-късно Лъки Лучано е поръчан от Масарано и взема решение да работи преди него. Изпраща свои хора в офиса му, които се погрижили да изпълнят безпогрешно задачата. Така Лъки Лучано се трансформира в боса на босовете, поемайки ръководството на цялата мафия в Ню Йорк, а с промените, които прави в нея - татко на модерната проведена американска престъпност.

Властта му е толкоз огромна, че той доближава върха в подземния свят, управлява незаконни бизнеси с лихварство, опиати, алкохол, рекет, хазарт, доближава до политиката и активността на профсъюзите. За да управлява дейностите на всички организации, мира и връзките сред тях, Лъки Лучано основава така наречен " Комисия " или " Криминален профсъюз ", който също ръководи самичък.

И всичко за него се подрежда по най-хубавия метод, до момента в който на власт не идва Томас Дюи, който се заема съществено с проведената престъпност.

Мафиот, пандизчия и осведомител, потопен в благоденствие

Лъки Лучано поддържал висок стандарт на живот, имал персонален водач, хранел се в най-луксозните заведения за хранене и отсядал в най-скъпите хотели. Обсипвал с бижута и маркови облекла десетки дами. Самият той се обличал с костюми, персонално шити за него. Бил другар с Франк Синатра.

Това благоденствие привлякло вниманието на Томас Дюи, който почнал да го проверява, само че не разкрил нищо, с изключение на доказателства за склоняване към проституция. Съмнителни били и приходите му - заявил малко над 20 хиляди проходи, а действително имал над 10 милиона. В хода на следствието били арестувани няколко дами - използвани и измъчвани от мафията, които склонили да дадат показания. Така на 3 април 1936 година Лъки Лучано бил задържан за склоняване към проституция и получил наказване от 30 до 50 години затвор, дружно с още няколко свои сподвижници.

Това обаче не бил затвор като за елементарните - Лучано имал личен готвач, никой не смеел да го допре. Целия бизнес на мафията той управлявал от килията, назначавайки нов необут на семейството Дженовезе. Той също по този начин употребявал въздействието си, с цел да построи параклис в пандиза.

Подава тъжби до 1938 година, само че съдът отхвърля да преразгледа делото му и заместникът му Костело публично заема мястото му.

Историята с 50-годишната присъда обаче не свършва дотук, тъй като се оказва, че Лъки Лучано е по-ценен, в сравнение с наподобява, и то не за кого да е, а за самия Пентагон. По време на Втората международна война американското държавно управление осъзнава, че е застрашено от немски и италиански сътрудници, които навлизат в Съединени американски щати през нюйоркския бряг, и че италиано-американските докери може скрито да поддържат Бенито Мусолини.

И защото мафията управлява брега, американските военни оферират договорка на Лучано - разследваща информация против намаляване на присъдата, която той приема.

Сътрудничеството сред мафиотския необут и управляващите върви добре - по време на подготовката за съюзническата инвазия в Сицилия през 1943 година Лучано твърди, че е дал на американската войска контакти със сицилианската мафия. Това съдействие сред флота и мафията е известно като интервенция " Underworld ".

И въпреки да е необятно дискутирана, помощта на Лъки Лучано е реалност и прокурор Дюи заменя присъдата му с депортация в Сицилия, където Лучано продължава с мафиотската си активност и пробва да овладее и тази в Куба.

Според някои исторически източници даже в родната му Сицилия работата му като осведомител на военните на Съединени американски щати не завършва и той оказал помощ за интервенцията " Хъски ", в която американците атакуват острова.

За любовта и " неочакваната " гибел

Лъки Лучано, след всичките дами в живота му, най-после почнал връзка с балерина, която била с 20 години по-млада от него. Срещнали се в нощен клуб в Италия.

Двамата се открили в Неапол. За страдание през 1952 година балерината умира от рак на гърдата, а Лучано остава без кръвни наследници.

Неговата гибел настава ненадейно - на 26 януари 1962 година го покосява инфаркт на неаполското летище тъкмо преди да го арестуват за трафик на опиати. Някои източници настояват обаче, че гибелта му не е инцидентна и може да е бил токсичен.

 Снимка: Getty Images

Близките му транспортират тялото назад в Ню Йорк, където го погребват, а на траурната гала имало повече от 2000 души.

 Снимка: Getty Images

Една от най-известните изречения на Лучано е, че Дюи го е трансформирал в разбойник пред света, по тази причина и се е отказал да има деца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР