През 1763г. Париж е подписан договор за приключването на Седемгодишната

...
През 1763г. Париж е подписан договор за приключването на Седемгодишната
Коментари Харесай

На този ден: Родена е голямата българска актриса Татяна Лолова, сформиран е БЦТРК

През 1763г. Париж е подписан контракт за приключването на Седемгодишната война. Войната стартира от 1756г. до 1763г. Войната е извоювана от Британско-пруската коалиция. Вследствие на това Франция предава Нова Франция без Луизиана на Англия и признава английското господство в Бенгал. Испания предава Флорида на Англия. Франция предава Луизиана на Испания. Англия връща Куба и Филипините на Испания.

През 1879г. е намерено Учредителното заседание в Търново. Това е първото българско Народно заседание след Освобождението. На него са взети значими решения, измежду които пренасяне на столицата от Търново в София, както и приемането на новата конституция на България на 16 април същата година. 229 вземат участие в събранието, което се организира някогашния турски конак в Търново. Събранието стартира на 10 февруари и приключва на 16 април с приемането на конституцията.



През 1883г. в България влиза първият Закон за печата. В него има ограничавания на пресата. С него се вкарва фигурата на основния редактор, който дава отговор за написаното в изданието дружно с издателя. Съгласно член 17 на закона като закононарушение посредством печата са избрани „ неприлични изражения против Княза “. Наказанието е санкция или затвор за виновния редактор или издателя и прекъсване на вестника.

През 1885г. в Пловдив е образуван Български скришен централен революционен комитет или БЦТРК. Първоначалната цел на комитета е извоюването на автономност на Македония (Западна Румелия), а в по-далечна вероятност, образуването на Балканска федерация. БТЦРК играе значима роля в организирането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В къщата на Иван Андонов се събират революционни дейци, които основават организация, наречена в началото Таен македонски революционен комитет, който е преименуван през април на БТРЦК. За ръководител на Централния комитет в Пловдив е определен Захарий Стоянов.



През 1947г. в Париж е подписан Парижкият кротичък контракт сред България и страните от Антихитлеристката коалиция. Договорът е относително удобен за нашата страна, откакто отборът е от губещата страна след края на Втората международна война. Наложени са репарации и е понижена войската, само че не дотам като при Ньойския контракт. Според доста историци обаче този контракт поставя завършек на вярата България да си върне Македония.

На този ден е родена огромната българска актриса Татяна Лолова. Тя става първата актриса публично назначена в новоформираната натрупа на Сатиричния спектакъл, където играе до 1976 година От 1977 – 1989 година е в спектакъл „ София “, след което се завръща в Сатиричния спектакъл през 1989. Известна е с комичните си функции. Изиграва безчет функции в киното, спектакъл, малкия екран и радиото.

На 22 март 2021 година малко след 21 ч. Татяна Лолова почива на 87-годишна възраст от мозъчносъдово заболяване след изцеление от зараза с Ковид-19 в болница Пирогов. След гибелта си е кремирана, а прахът ѝ е разпилян над залива в Лозенец.

Днес рожден чества и огромният плувец Марк Шпиц. Той печели седем златни олимпийски медала на Олимпиадата през 1972г. в Мюнхен. Постижението на Шпиц беше усъвършенствано в Пекин през 2008, тогава Майкъл Фелпс завоюва осем олимпийски медала.

През 1837г. е погубен огромният съветски стихотворец Александър Пушкин. Пушкин призована на двубой считания за ухажор на жена му – Жорж Дантес. По време на дуела и двамата са ранени, само че Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР