През 1518г. младият крал Карлос I, който ще стане по-късно

...
През 1518г. младият крал Карлос I, който ще стане по-късно
Коментари Харесай

На този ден: Основана е Арабската лига

През 1518г. младият крал Карлос I, който ще стане по-късно крал на Свещената Римска империя утвърждава проекта на Фернандо Магелан за околосветско странствуване и му дава сериозна дотация. На 10 август 1519г. Магелан отплава с флотилия от пет кораба. Това е първата проведена и потвърдена обиколка на света.

Магелан е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока и първият европеец, плавал в Тихия океан. Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, управителен от Хуан Себастиан де Елкано, се завръща в Испания през 1522 година, завършвайки първото в историята околосветско странствуване, с което дефинитивно се потвърждава кълбовидната форма на Земята.



През 1848г. Венеция афишира своята самостоятелност от Австрийската империя. След протест проведен от Даниеле Манин Венеция е самостоятелна единствено няколко месеца до 1849г. През 1866г. след Третата италианска война за самостоятелност Венеция и останала част от Венето се причисляват към новосъздаденото Кралство Италия.

През 1882г. конгресът в Съединени американски щати не разрешава многоженството . До тогава то е разрешено в страната.

През 1945г. е основаната Арабската лига с приемането на устава ѝ в Кайро, Египет. Създадена от седемте самостоятелни тогава страни: Египет, Сирия, Ливан, Йордания, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен. Поставила си е най-много политически цели, като по-скоро ги сплотяват културните полезности, в сравнение с географското разположение.

Доста постоянно лигата е подложена на критика от други организации. Уставът не разрешава на страните членки да употребяват мощ една против друга, само че това е подценено през 1990-1991 по време на Войната в Персийския залив.

И до ден сегашен щаб квартирата на лигата се намира в Кайро, Египет, а членките към този момент са 22 страни. В момента водачи на лигата са на египтянина Ахмед Абул Гейт и Али Салим Ал-Дакбаси от Кувейт.

От април 1993г. стартират първите независими излъчвания. Като обособена стратегия просъществува от 1993 до 2011, когато на честотата на Българска национална телевизия Пловдив се появява новия канал Българска национална телевизия 2.

Днес са родени един от най-известните балкански музиканти Горан Брегович , някогашният министър председател Жан Виденов , българският артист Асен Блатечки и поетът Калин Терзийски .

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР