Превратът от 11 септември 1973 срещу законния президент на Чили

...
Превратът от 11 септември 1973 срещу законния президент на Чили
Коментари Харесай

Превратът в Чили: Бруталните сцени, които разтърсиха света

Превратът от 11 септември 1973 против законния президент на Чили Салвадор Алиенде се вряза в съзнанието на милиони хора. Това се дължи не на последно място на наличието на медиите, уверена е историчката Каролин Моан, професор по политическа и културна история в университета във Версай, Франция.

Сцените са запечатани в груповата памет

" Този прелом не е осъществен на мрачно и скрито, а пред телевизионните камери. Там имаше доста публицисти, тъй че фрагментите бързо се завъртяха по екраните, даже в чужбина ", споделя тя в изявление за Дъждовни води. Вероятно заговорниците са желали таман това, подозира Моан: " Военните желаеха хората да видят какво се случва. Те желаеха да впечатлят освен съперниците си, само че и поддръжниците си в страната и отвън нея ". Сцените са запечатани в груповата памет.

Снимките на бомбардирания президентския замък " Ла Монеда " обиколиха света – също както и фотографията на Пиночет, на която той е в униформа, с тъмни очила и безизразно лице, обграден от хората си.

За Жоан дел Алкасар, професор по модерна история в университета на Валенсия, той символизира цялостната диаметралност на сваления президент – лекаря Салвадор Алиенде. " Фигурата на възпитания, общителен и съпричастен доктор – един несъмнено прелъстителен човек, е в цялостен контрастност с отвратителния облик на един доста противен, властнически, тираничен, а и незаконен боен ", споделя той пред Дъждовни води.

Левите интелектуалци

Ако разгледаме събитията в Чили в подтекста на Студената война, те получават измерение, което надвишава границите на страната. " В Западна Германия и в Европа Алиенде беше значима фигура, тъй като символизираше демократичния път към социализма; той беше фигура със мощно символно значение за доста леви интелектуалци ", споделя пред Дъждовни води Ласе Ласен, историк и откривател в университета във Вюрцбург. " Когато беше свален, и то по извънредно жесток метод - след бомбардировка на държавния замък и самоубийството му - той се трансформира в ярък облик за левицата в цяла Западна Европа. А Пиночет въплъщаваше облика на врага. "

Агусто Пиночет (в средата, седнал), заобиколен от членове на военната хунта, 1973 годинаСнимка: Uncredited/AP Images/picture alliance

Според Каролин Моан ретроспективният взор към обстановката в тогавашна Европа сочи съществуването на голям брой разрушени илюзии. " Имаше опит, да вземем за пример във Франция и Италия, да се обединят комунистическите и социалистическите сили. Точно по образеца на " Unidad Popular " - предизборния съюз на левите чилийски партии, воден от Алиенде. Това, което се случи там, беше модел за доста европейци и породи огромни очаквания. Превратът постави завършек на този план и унищожи тези очаквания ", споделя Моан. Независимо от това, комунистическата партия, само че и социалистическата партия в Чили доста бързо след преврата на Пиночет подеха  огромна интернационална акция против превратаджиите.

Това освен трансформира Пиночет в въплъщение на злото, само че и въздигна на фундамент неговия конкурент: сваления президент. " Алиенде беше този, който искаше да отбрани демокрацията в Чили и умря за нея. И в Европа концепцията за героите, които са подготвени да умрат за концепциите си, е мощно прочувствено заредена ", споделя френската историчка. Все отново, съгласно нея другите партии в границите на " Unidad Popular ” не постоянно са били напълно единни. " Но постоянно се е казвало, че Алиенде и постоянната власт в Чили са станали жертва на диктатурата; в никакъв случай не се е говорило обществено за вътрешни напрежения. Съществуваше един тип мит. "

Брутални репресии

Стадионът в Сантиаго, където са арестувани и изтезавани голям брой чилийциСнимка: picture-alliance/AP Photo

Това, което шокира освен левицата в Европа и света, бе невероятната грубост на превратаджиите в Чили. " Този боен прелом се отличава със своята грубост, с изключителната си свирепост ", споделя Жоан дел Алкасар.

Историкът Ласе Ласен счита, че фрагментите от преврата на Пиночет в Чили и информациите за фрапантните нарушавания на човешките права там са запечатали изключително живо в съзнанието на хората от Запада - в това число и поради мощната политизация на Европа в годините на Студената война.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР