Претенциите на Русия В продължение на повече от две десетилетия Русия

...
Претенциите на Русия
В продължение на повече от две десетилетия Русия
Коментари Харесай

Какво ще спечели Русия от оттеглянето от Договора за забрана на ядрените опити?

Претенциите на Русия

В продължение на повече от две десетилетия Русия се пробва да трансформира ДПЗЯО, който беше открит за сключване още през 1996 година, в един от съставените елементи на стратегическия си разговор със Съединените щати. На 4 юни 2000 година Владимир Путин и Бил Клинтън подписаха Декларация за правилата на стратегическата непоклатимост, в която наред с други неща се загатваше и въпросът за утвърждението на документа. Русия предприе тази стъпка на 30-ти същия месец, само че Съединени американски щати продължаваха да отсрочват, което трансформира ДПЗЯО в комфортен инструмент за оказване на напън върху Вашингтон.

Руски специалисти постоянно декларират, че би било целесъобразно да се възвърне паритетът. Такива изказвания бяха направени на фона на отдръпването на Съединени американски щати от Договора за ПРО от 1972 година, както и по време на договарянията за ЕвроПРО при започване на 2010 година и доста по-късно. Желанието за опазване на стратегическия паритет и за " огледално държание " по отношение на Съединените щати в последна сметка се трансформира в опрощение за настоящето дератифициране на ДПЗЯО от страна на Русия.

Путин подсети за контракта още през февруари, когато се обърна към Федералното заседание. Той съобщи, че " някои фигури във Вашингтон " обмислят опцията за действителни тествания на нуклеарни оръжия. Ако се съди по думите на съветския президент, той е угрижен поради създаването на нуклеарната бойна глава W93, информация за която за първи път се появи в настояването за бюджет на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати през февруари 2020 година В същото време администрацията на Съединени американски щати разгласи вероятното обновяване на нуклеарните опити. Съединени американски щати дадоха да се разбере, че тестванията биха могли да насърчат Китай да се причисли към споразуменията за понижаване на стратегическите оръжия.

Това обаче беше администрацията на републиканеца Доналд Тръмп. Сътрудниците на демократа Джо Байдън, в противен случай, поддържат ДПЗЯО и дават обещание да упорстват за влизането на контракта в действие. През 2021 година, след промяната на екипа в Белия дом, Чарли Накле от лабораторията в Лос Аламос удостовери, че W93 може да бъде въведена в употреба без пълномащабни нуклеарни опити, от които Путин толкоз се опасява. Така че реториката на съветските управляващи наподобява се отнася до предишното държавно управление на Съединени американски щати. Или пък те се приготвят за възможна победа на републиканците на изборите през 2024 година

Думите на Путин са в унисон с одобреното измежду доста съветски специалисти мнение, че създаването на нов вид бойна глава наложително изисква пълномащабни нуклеарни опити. За това са говорили, наред с други, учените Александър Сахаров и Виктор Михайлов. Тези отзиви обаче са в най-хубавия случай от средата на първото десетилетие на новия век. Съвременната просвета дава опция за създаване на нови бойни глави без пълномащабни опити.

Руското външно министерство е обезпокоено и от " решението на Съединени американски щати да покачат готовността на нуклеарния полигон в Невада ". През 2018 година обаче съветски дипломати към този момент се оплакаха, че американците са повишили до шест месеца готовността на полигона за обновяване на пълномащабните нуклеарни опити. Изминаха пет години, там към момента няма пълномащабни опити, а недоволствата са все същите.

Настоящата активност на полигона включва субкритични нуклеарни и неядрени опити, които не са неразрешени от ДВЗЯО. Това не значи, че Съединени американски щати са подготвени да проведат нуклеарни опити там на следващия ден. Още повече, че същата активност се следи на нуклеарните полигони в Китай и самата Русия. Научният началник на съветския нуклеарен център ВНИИЕФ Вячеслав Соловьов призна, че съветският Централен нуклеарен полигон на архипелага Нова Земя е подготвен да възобнови нуклеарните опити. Това е единствено въпрос на политическа воля.

Другите участници

Руското външно министерство упреква само Съединените щати за това, че ДПЗЯО не е влезнал в действие. Наистина, американските управляващи подписаха контракта през 1996 година, само че към момента не са го утвърдили, най-много тъй като не желаят да си връзват ръцете по въпросите на националната сигурност. Това обаче не е единствено позиция на Съединени американски щати. Според изискванията на контракта за влизането му в действие е належащо той да бъде утвърден от 44 страни, които разполагат с нуклеарни оръжия или имат опция да ги основат (този лист се дефинира от Международната организация за атомна енергия). Освен Съединени американски щати има още седем проблематични страни. Китай, Египет, Иран, Израел и Иран са подписали контракта, само че не са го утвърдили. А Индия, КНДР и Пакистан даже не са стигнали до сключване.

Не може да се чака, че утвърждението на ДПЗЯО от страна на Съединени американски щати ще бъде тласък за седемте страни. Индия и Пакистан, да вземем за пример, гледат повече една към друга, в сравнение с към Съединените щати. Примерът на Русия също е индикативен. Ратифицирането на контракта от нейна страна през 2000 година беше сигнал единствено за Беларус, която предприе същата стъпка два месеца по-късно. Но да вземем за пример сирийското управление, което е другарски настроено към Русия, до момента даже не е подписало ДПЗЯО.

В същото време Москва не слага под подозрение изказванията на китайски публични лица, че Пекин ще последва Съединените щати в утвърждението на контракта. Въпреки че няма никакви гаранции. Напротив, Китай единствено би се радвал да види по какъв начин другите участници се отдръпват от ДПЗЯО. Преди подписването на контракта Пекин съумя да организира единствено 45 нуклеарни опита - 23 пъти по-малко от Вашингтон. По това време Китай отстъпваше софтуерно на двете водещи нуклеарни сили, тъй че не съумя да сътвори добра база за моделиране на опитите. Сега китайците интензивно усилват нуклеарния си боеприпас и биха се радвали на всяка опция да тестват на процедура последните разработки.

Любопитно е, че Русия по-рано е изразявала интерес към договаряне с Китай на ограничения за обезпечаване на взаимна бистрота на полигоните. Китайците обаче не демонстрираха интерес към това предложение. Въпреки това Москва не подлага на критика Пекин по този въпрос и не се тормози от вероятностите за нуклеарни опити на китайска територия.

С други думи, въпросът явно не е в паритета със Съединените щати. Още повече, че съгласно известия в медиите през септември 2023 година Съединените щати са предложили на представители на Руската федерация и Китай да участват на субкритични тествания, т.е. такива, които не основават условия за самоподдържаща се верижна нуклеарна реакция. Такива дейности не са неразрешени от ДПЗЯО. Инициативата има за цел да потвърди, че мораториумът върху пълномащабните тествания не се нарушава (въпреки че ДПЗЯО не е влезнал в действие, страните, притежаващи нуклеарно оръжие, са поели доброволни задължения в това отношение).

Позитивна реакция от страна на Русия няма. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков да вземем за пример съобщи, че Москва не има намерение да разисква със Съединени американски щати контрола върху въоръженията в този миг. По-рано съветските управляващи сложиха като изискване за договаряния по тези въпроси смяна в политиката на Съединени американски щати по отношение на Украйна. От това можем да заключим, че ДПЗЯО също е станал жертва на войната: Русия сложи ориста на контракта на стълбицата на ескалацията, с цел да си обезпечи отстъпки във връзка с Украйна.

Решението за дератифициране на ДПЗЯО може да се хареса на съдружниците на Русия, като Северна Корея и Иран, които са заинтригувани от свободното развиване на нуклеарните си стратегии. Но то също по този начин е в интерес на Съединени американски щати и Китай, за които тестванията са още по-важни. Същността на ДПЗЯО се състои в това, че възбраната на нуклеарните опити лимитира опцията за заобикаляне на количествените ограничавания посредством качествено рационализиране на нуклеарните оръжия. Междувременно Русия съвсем е приключила модернизацията на нуклеарните си сили: съгласно Путин тя е основала свръхтежката междуконтинентална балистична ракета " Сармат " и е изпитала крилатата ракета " Буревестник ". И наподобява, че с цел да не улеснява живота на другите, Москва, повече от всеки различен, би трябвало да е заинтригувана от запазването на ДПЗЯО. Но други претекстове се оказаха по-важни.

Балансът на решението

Оттеглянето на ратификацията на контракта няма да донесе на Русия никакви плюсове. Сигурността на страната няма да бъде укрепена, а Съединените щати няма да създадат никакви отстъпки по отношение на тази стъпка. Единственото, което Русия ще реализира, е да се показа в неподходяща светлина пред тези сътрудници, които към момента са ѝ останали. Досега тя се възприемаше като значим състезател в областта на неразпространението на нуклеарните оръжия. Неотдавна Министерството на външните работи назова ДВЗЯО най-важния интернационален юридически инструмент, предопределен да сложи надеждна преграда пред качественото рационализиране на нуклеарните оръжия и разпространяването им по света.

Сега целта на съветската политика се е трансформирал: Москва споделя на света, че неразпространението на нуклеарните оръжия не е значимо за нея. Основното нещо е битката против Съединените щати. Може би скоро ще стартират полемики за целесъобразността на друго основно интернационално съглашение - Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО). От позиция на някои съветски ястреби постоянният свят е свят с нуклеарни оръжия. Според тези специалисти, с цел да се реализира мир и с цел да се насоли на Съединени американски щати, доста страни би трябвало да имат нуклеарни оръжия.

Още по-лошо ще бъде, в случай че отдръпването на ратификацията стане първата стъпка към нуклеарни опити на съветска територия. Путин означи, че " към този момент ще е задоволително да се държим огледално по отношение на нашите съперници - Съединени американски щати или други ". Това " към този момент " обаче е значимо в тази ситуация. Михаил Ковалчук, президент на Курчатовския институт - човек, непосредствен до президента - към този момент приканва за нуклеарни опити, с цел да се върнат нещата в връзките със Запада в правия път. При този вид всички останали страни също биха имали моралното право да възобновят тестванията. И ще бъде доста мъчно да се спре верижната нуклеарна реакция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР