Пресцентърът на МВР рискува поредна порция медийни, а защо не

...
Пресцентърът на МВР рискува поредна порция медийни, а защо не
Коментари Харесай

Има преписка от 2021 г. срещу Цацаров и Гешев. МВР показа 116 приспани дела

Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи рискува поредна порция медийни, а за какво не и наказателни обвинявания от прокуратурата, откакто изнесе през днешния ден данни за 116 спрени производства. Които съгласно вътрешното министерство се държат " на трупчета ".

Информцията е озаглавена и се споделя, че случаите са за обществени лица, заемащи управителни длъжности в държавните и общински администрации, корупция, опазване на здравето и други за интервала от 01.01.2021 година до 25.03.2022 година

Специално се разяснява, че това са...

"... завършени в ГДНП и ГДБОП преписки и инспекции. Те са предадени на прокуратурата по подготвеност и все още няма никаква информация за изговаряне по тях. "

Това де факто е втора такава порция, откакто основният секретар на Министерство на вътрешните работи през октомври внесе във Висш съдебен съвет молба да подхващат дейности против прокуратурата, като даде образци с 25 съответни " медийни " каузи против министри, за " Автомагистрали " и прочие, които са потънали там.

Същото число съобщи завчера и Министерство на вътрешните работи министърът Бойко Рашков по време на годишния доклад на Министерство на вътрешните работи, на който участва и министър председателят Кирил Петков.

Що се касае до новата порция каузи, които съгласно Министерство на вътрешните работи не се работят интензивно, измежду тях може да се прочете да вземем за пример обявена кореспонденция от 11 февруари 2021 година " против основния прокурор на България, против някогашния ръководител на КПКОНПИ и против народен представител в 47 Народно събрание ". Предметът е " непозволени дейности " и след към месец работа - на 21 март тя е пратена... Познахте! В Специализираната прокуратура.

По различен от случаите се твърди, че против Иван Гешев е работил отделът против пране на пари в ГДБОП и става дума за „ вероятно осъществени от основния прокурор закононарушения от общ темперамент. Евентуално присъединяване в ОПГ за банкрут на комерсиална банка и набеждаване в ликвидиране “. Материалите по преписката са били изпратени на Специализираната прокуратура на 10 март.

Общо при започване на годината Министерство на вътрешните работи е изпратило на спецпрокуратурата три преписки против основния прокурор, обобщава " Лекс ".

А пък осем от делата, за които министерството упреква хората в червени тоги, че не работят, са против магистрати, пратени са на прокуратурата и за тях няма никаква информация за изговаряне.

Всички може да бъдат видени по-долу:



Без особена изненада, последва неотложен пресотговор от прокуратурата. В него се твърди, че сме...

" очевидци... на следващата едностранна офанзива от страна на изпълнителната против правосъдната власт. "

Не излиза наяве по какъв начин обвиняванията за " шиканиране ", затлачване и държане " на трупчета " на избрани преписки и досъдебни производства са политическата едностранна офанзива.

Но пък се показва ясно " кой тук е шефът ":

" Законодателят е планувал прокурорът да упражнява надзор за законосъобразното протичане на следствието, по този начин също и неговото управление за привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на следствието са събрани задоволително данни за осъществено закононарушение.

В хода на водена инспекция или формирано досъдебно произвеждане прокурорът дава инструкции на проверяващите органи, които имат наложителен темперамент. В осъществяване на своите пълномощия прокурорът взема решение за формиране на наказателно произвеждане на база вътрешно разбиране и преценка... "

(И всичко това - до момента в който по същото време Иван Гешев през днешния ден се оправдаваше във Висш съдебен съвет против някои от шумните каузи по 9-те точки на Надежда Йорданова - че прокуратурата не проверява, а това прави единствено Министерство на вътрешните работи, б.р.)

От обвинителите споделят, че няма да дават отговор по съответни неща от листата, само че въпреки всичко " текат дейни дейности по следствието, назначени са голям брой експертизи и други процесуални дейности ".

" Никъде в българското законодателство не е планувано наблюдаващите прокурори да уведомяват за подхванатите дейности органите на Министерство на вътрешните работи, още по-малко, вътрешния министър ", заключават от държавното обвиняване.

Разбира се, не пропущат да подчертаят, че " информация по съответни наказателни производства може да бъде предоставяна на българската общност едвам след приемане на позволение от съответните наблюдаващи прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс ".

Пълния текст на тяхното мнение може да видите по-долу.

Клуб Z припомня, че за разлика от изброените в листата слуачи прокуратурата анонсира започването на мълниеносни каузи против шефа на ГДБОП (заради 53-те млн. лева, изтегени на каса за автомагистрала " Хемус " ) и против незнайно лице от Групово дело " Национална полиция ", което давало писмени грифове на собствен зависещ (върху формален документ) по какъв начин да движат оператините дейности против шефа на Булгаргаз

През феврури 2016 година следователят Бойко Атанасов даде няколко изявленията, в които твърдше, че в Софийска градска прокуратура (тогава " значимите " каузи против министри, депутати магистрати, кметове и прочие още не бяха преместени в Спецпрокуратурата, б.р.) съществува " шпицкоманда ". Според него тя държи на трупчета по целесоъбразност инспекции и досъдебни производства против " незнайни причинители " - всъщост известни политици, едри предприемачи и прочие

Ето и отговора на прокуратурата от през днешния ден:

Прокуратура на Република България за " информация с данни " на Министерство на вътрешните работи: Свидетели сме на следващата едностранна офанзива от страна на изпълнителната против правосъдната власт.

Във връзка със “справка, съдържаща данни за завършени в ГДНП и ГДБОП преписки и инспекции, предадени на прокуратурата и за които все още няма никаква информация за изговаряне по тях “, оповестена на формалната страница на Министерство на вътрешните работи, дирекция „ Публична връзка “ на Прокуратурата на Република България показва следната позиция:

Конституционните и законови пълномощия на Прокуратурата на Република България са уредени в член 127 от Конституцията на Република България, член 146 от Закон за съдебната власт и член 6 от Наказателно-процесуален кодекс. Законодателят е планувал прокурорът да упражнява надзор за законосъобразното протичане на следствието, по този начин също и неговото управление за привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на следствието са събрани задоволително данни за осъществено закононарушение. В хода на водена инспекция или формирано досъдебно произвеждане прокурорът дава инструкции на проверяващите органи, които имат наложителен темперамент. В осъществяване на своите пълномощия прокурорът взема решение за формиране на наказателно произвеждане на база вътрешно разбиране и преценка с оглед събраните доказателства за осъществено незаконно действие.

Във връзка с изложеното от пресслужбата на вътрешното министерство и цитирането на съответни досъдебни производства следва да отбележим, че информация по съответни наказателни производства може да бъде предоставяна на българската общност едвам след приемане на позволение от съответните наблюдаващи прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс.

Прокуратурата няма да разяснява изброените в така наречен „ информация с данни “, по огромна част от които текат дейни дейности по следствието, назначени са голям брой експертизи и други процесуални дейности.

Съгласно член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, активността по следствие на закононарушения се реализира от полицейски органи според открития ред в Наказателно-процесуален кодекс и без намесата на политическото управление на Министерството на вътрешните работи, каквато процедура се вижда в последните месеци. Никъде в българското законодателство не е планувано наблюдаващите прокурори да уведомяват за подхванатите дейности органите на Министерство на вътрешните работи, още по-малко, вътрешния министър, който няма подготвеност по осъществяването на процесуални дейности.

Свидетели сме на следващата едностранна офанзива от страна на изпълнителната против правосъдната власт. Прокуратурата няма да разреши да бъде въвлечена в неконструктивен „ разговор “, който погазва конституционно заложения принцип за разделяне на управляващите. Против интереса на българските жители е прокуратурата да схване метода, налаган от лица, краткотрайно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушение устоите на правовата страна.

И отсега нататък прокуратурата ще следва прелюдия още през 1991 година от законодателя принцип за разделяне на управляващите. Неприемлив е опитът на обособени представители на изпълнителната власт да изземват пълномощия като непозволено целят увещание на обществото в правилността на дейностите им, във виновността на обособени жители и субекти без даже част от тях все още да са привлечени към наказателна отговорност. В този случай прокуратурата е длъжна да съблюдава за съблюдаване наредбите на националното и европейското законодателство, като недопусне политическото управление на Министерство на вътрешните работи редовно да нарушава презумпцията за невиновност като редовно популяризира изказвания, нарушаващи Европейската спогодба за отбрана правата на индивида.

Прокуратурата на Република България за следващ път декларира, че единственият й „ зложелател “ е престъпността и показва готовността си за интензивно съдействие с всички държавни институции в границите на своите конституционно регламентирани пълномощия в интерес единствено и само на българските жители.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР