Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи ще сигнализира, когато в

...
Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи ще сигнализира, когато в
Коментари Харесай

Кметът на София ще отговаря за противодействието на тероризма в града

Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи ще алармира, когато в София има заплаха от терористичен акт, а дежурен чиновник ще осведоми общинските органи по сигурност по мобилните или стационарните телефони. Това планува новият проект за противопоставяне на тероризма на територията на София, който кметът Йорданка Фандъкова е внесла за гласоподаване общинския съвет, който се чака да го гласоподава в четвъртък.

Документът е основан съгласно условия в Закона за противопоставяне на тероризма, а ограниченията, дейностите и степените на заплаха в него се основават на Националния проект за противопоставяне, признат от Министерския съвет през ноември 2017 година

Планът на общината дефинира реда за обявяване, реагиране и попречване терористични закани и взаимоотношението с другите служби за вътрешна сигурност - Министерството на вътрешните работи и Държавната организация " Национална сигурност ". В него се преглеждат " вероятните сюжети " за реализирането на терористичен акт и местата, на които може да бъде осъществен.

Кметът е виновен

Задълженията за съгласуване на структурите при заплаха от терористични актове и осъществяването на ограничения за недопускането им са предоставени на кмета на София. Действията ще се дефинират от назначена от кмета работна група, а при по-високи равнища на заплаха - взаимно с другите органи за сигурност.

Ръководството на Столичната община, членовете на работната група и щабът за бедствия и повреди ще схванат, че има заплаха от терористичен акт, от дежурния чиновник на оперативния съвет по сигурността в общината. За задачата той ще употребява " мобилни и стационарни телефони ". Жителите на София ще бъдат осведомени за ограниченията за противопоставяне, които са взети, от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Какво и къде

Местата, на които се събират над 50 души или са стратегически, са избрани като най-вероятни да станат обект за терористични актове. Това са градският превоз, парковете, площадите, стадионите, спортните зали, театрите, учебните заведения, храмовете, моловете, летище София, стената на язовир " Искър ", здания на министерства и други държавни структури.

Възможните сюжети, които се преглеждат в проекта, са задействане на взривно устройство в транспортни средства, потребление на огнестрелно или хладно оръжие за убийства или пострадване, взимане на заложници, потребление на пътни транспортни средства за убийства или пострадване.

Като евентуални сюжети са посочени задействане на взривно устройство в стратегически обекти от национална сигурност за предизвикателство на повреди и изключителни обстановки, потребление на оръжие за всеобщо заличаване, завземане на символни за страната здания (президентство, парламент, министерства). Проникване в електронните системи за ръководство на ресурсите, с цел да се провокират проблеми с ВиК, електро- или топлопреносните мрежи, също е измежду сюжетите, които са позволени в проекта. Шантажът е разказан като един от " най-често употребяваните от терористите способи ", като се показва с телефонни закани, " разпространение на клюки, листовки, манифести ", като по този начин се основава съмнение в държавните и общинските структури.

Нивата на терористична опасност са три, като най-високото е първо. Третото равнище е най-ниско и не допуска опасност, а ниска възможност от обмисляне на офанзива.

Степените на опасност са същите като в Националния проект за противопоставяне на тероризма. Най-ниската е зелената (постоянна подготвеност за реагиране), като следват жълта (предупреждение), оранжева (повишена подготвеност за реакция) и алена (реагиране). Степените се дефинират съгласно обстановката от Националния действен щаб.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР