Престъпна група за търговия с гласове получавала пълно съдействие от

...
Престъпна група за търговия с гласове получавала пълно съдействие от
Коментари Харесай

Сега: МВР разследва рекордьорката Славена Точева във Варна и кметове за купуване на гласове

Престъпна група за търговия с гласове получавала цялостно подпомагане от кметовете на ГЕРБ в област Варна

Министерство на вътрешните работи проверява подозрения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ. Това заяви вестник СЕГА, осведомен от източници в министерството.

Водят се най-малко 3 производства, които следи Районната прокуратура във Варна.

На изборите в неделя варненската прима на ГЕРБ Славена Точева покори нови преференциални върхове. Сега тя завоюва 10 155 персонални желания. Водачът на листата Даниел Митов е с 4339, а вторият Красен Кралев - с 2996. Точева бе трета. На 2 октомври 2022 година тя завоюва 7306 преференции, а звездата й изгря през април 2021 година, когато с над 6000 от 25-то място финишира втора. До ден сегашен липсва правдоподобно публично пояснение за неудържимия напредък на незнайната доскоро млада дама, която е очаровала гласуващите основно във варненските села.

В Министерство на вътрешните работи във Варна има данни за незаконна група, проведена за изборни закононарушения, която работи от изборите през април 2021 година Целта й била да склонява гласоподавателите да гласоподават за ГЕРБ и Точева.

Според данните Д.С. персонално дал на уредника на групата - Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на гласоподавателите.

Н.Т. ръководел отговорници за обособени общини, обитаеми места и обществени групи. Установени са и редица участници в групата. Според източните на вестника в Министерство на вътрешните работи групата получавала цялостно подпомагане от кметовете на ГЕРБ в региона. По принцип Н.Т. бил разработван за опиати, когато Министерство на вътрешните работи стигнало до информацията и за пазаруване на гласове. При водените дейни мероприятия е документирана и среща на Н.Т. с претендент за народен представител от ГЕРБ (различен от Точева) на 27 октомври 2021 година

На 11 ноември 2021 година, три дни преди изборите за 47-мото Народно събрание, се пристъпило към задържане на лица, за които имало данни, че са съпричастни към групата. Самият Н.Т. се укрил, само че в дома му и в употребени от него пространства са открити голям брой пропагандни материали за Точева.

Претърсен е и офисът на Д.С., намиращ се в хотел във Варна. От там са конфискувани над 23 хиляди $ и близо 12 хиляди лева Образувано е следствие за изборни закононарушения. По това следствие още се работи.

През 2021 година Н.Т. е притеглен като обвинен по друго дело за изборна търговия, само че в следствие следствието против него е прекъснато.

Преди последните избори в Министерство на вътрешните работи още веднъж постъпила информация, че групата се е задействала за пазаруване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се желае използване на специфични разследващи средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, само че Окръжният съд във Варна отказал. Въпреки това, по време на предизборната акция било проведено наблюдаване на хотела, където е офисът на Д.С. Мястото обаче е мъчно за наблюдаване, изяснява източникът на " Сега ".

На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в изгода на ГЕРБ и Точева. Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лева и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно произвеждане, по което и все още се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна.

На 30 март е получена оперативна информация и за лице от Девня. И в неговото жилище са открити и конфискувани пари и пропагандни материали за Точева, както и бележник с имена и суми. Делото е пратено в съда, който би трябвало да утвърди протоколите за претърсването, осъществено в изискванията на необходимост. И това произвеждане се следи от районната прокуратура.

Разследва се и сигнал, че в деня на изборите Т.Р. от Аксаково предлага по 50 лева, с цел да се гласоподава за Точева. Разпитани са 7 очевидци.

Отделно във Варна се води и следствие за корпоративен избор в изгода на ГЕРБ. По него са арестувани четирима души, до момента в който си разменят пощенски пликове в заведение в кв. " Чайка ". При обиските им и претърсването на колите им са открити 6000 лева и пропагандни материали за ГЕРБ.

" Точева - за кмет на Варна "

Стела Николова (ДБ) през вчерашния ден обществено изиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, обвинявайки Министерство на вътрешните работи, че не е свършило нищо против търговията с гласове във Варна. Самата Николова също пренарежда листата на Политическа партия - Демократична България във Варна, тъй като има 3862 желания и " съвсем несъмнено " (нейни думи в обществените мрежи) получава мандат.

" Това за мен са най-купените избори в историята на България. На варненци ще кажа, че съгласно мен Община Варна се ръководи от хотел " Капитол ", само че едва ли ще ги изненадам. Като депутат ще желая всички структури на Министерство на вътрешните работи да дадат доклад какво свършиха за вота на 2 април. За Варна е ясно. Кръгла нула! Славена Точева от ГЕРБ е девета политическа мощ в страната с доста огромен избор в Дългопол и Долни чифлик. Очаквам ГЕРБ-Варна да издигнат Славена Точева за кмет ", написа Николова във Facebook.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР