Прессекретариатът на държавния глава информира, че получаването или отказът за

...
Прессекретариатът на държавния глава информира, че получаването или отказът за
Коментари Харесай

Президентската институция защити Пламен Узунов

Прессекретариатът на президента осведоми, че приемането или отводът за приемане на българско поданство се базира на предложение на министъра на правораздаването и обгръща мненията на няколко институции, в това число прокуратурата, ДАНС, Министерство на вътрешните работи. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента. Това се споделя в позиция, публикувана от "Дондуков " 2, в отговор на журналистически запитвания.

„ Прокуратурата продължава да насочва внушения за естеството на връзката на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция въз основата на селективно подбрани елементи, без да е явен подтекстът на разменяните съобщения”, показват от президентството.

Според прессекретариатът сходен асортимент основава предпоставки за разнообразни внушения и тълкования, които не отразяват обективната картина. „ Този метод буди безпокойствие за задачите на изборно огласяваната информация”, акцентират още оттова.

В позицията се споделя още: „ Тиражирането на тази връзка, стимулирано с „ висок публичен интерес “, повдига въпроса какъв брой по-нисък е публичният интерес при извършените в цялостна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и депутат по данни за корупция в изключително огромни размери”.

При новите разкрития, направени през днешния ден, стана ясно, че Пламен Бобоков е помолил секретаря по правни въпроси на Румен Радев - Пламен Узунов, за съдействия за приемане на поданство на руснак. На задграничния жител е била отхвърлена молбата поради възражения от ДАНС. Случаят е от 2017 година.

Докато спецсъдът разглеждаше мярката за неотклонение на Бобоков на 19 юни, стана ясно, че той се познава със секретаря по правни въпроси на президента. Беше показана и преписка по телефона сред двамата, отнасяща се до бизнес делата на Бобоков.

„ Обвиненията за търговия с въздействие са безпочвени. Целта е президентът, не аз. Аз съм средството. Мисля, че към момента не съм изгубил доверието на президента. В момента, в който го изгубя, съм подготвен да си потегли. Но няма и да изоставя президента”. Това сподели пред БТВ секретарят на президента по правните въпроси Пламен Узунов във връзка отвеждането му на разпит поради разменените известия с предприемача Пламен Бобоков.

„ Нямам никакви терзания, в мобилните си устройства нямам сходна връзка. Искам да кажа, че съм чист пред себе си. От братя Бобокови познавам единствено Пламен Бобоков. Причината за това е служебната ми активност. Контактувал съм с него през годините, към две години обратно. Във всяка делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще съпровождат президента, моята длъжностна характерност изисква аз да извърша инспекция и в случай че има подозрения за някои от тях, те да не пътуват с президента. При него такова нещо не е открито и това е повода да осъществя първия контакт с него”, изясни Узунов. Той посочи, че преди да стане секретар на президента не го е познавал. Президентският секретар сподели още, че изпитва почитание към Пламен Бобоков, който бил „ извънредно образован човек”.

Узунов изясни, че когато е бил свикан на разпит, е останал с усещане, че „ желанието на госпожите и господата там беше всичко да мине извънредно дискретно предвид на длъжността, която заемам”. С отчаяние по-късно открил, че от страна на прокуратурата са публикувани негови диалози.

„ След като отидохме до дома ми, открих, че там ме чака един автопатрул и два мотора. Навън беше цялостно с полиция. Следователят отпрати полицията и започнаха да прииждат медии, с цел да снимат, че в дома ми се прави претършуване. Аз бях свикан в качеството ми на очевидец и си потеглих като очевидец, в никакъв случай не съм бил арестуван. Нямам визия за какво беше този цирк. И сега имам качеството на очевидец, а не на обвинен. Но разликата сред очевидец и обвинен, е, че обвиненият има повече права. Възможно е прокуратурата да реши да ме упрекна, само че аз нямам никакви притеснения”, описа президентският секретар. Той посочи, че от вкъщи му е конфискуван един остарял мобилен телефон и една флаш памет.

Узунов разяснява и по какъв начин се е сдобил с решението на Върховния административен съд за либийския танкер "Бадр " една седмица преди да излезе публично.

„ В края на 2018 година назряваше голям интернационален дипломатически скандал за противозаконното задържане на либийския танкер "Бадр " в български териториални води. Още тогава президентството беше упорито търсено от либийската страна. Беше образуван екип, на който беше предоставено да изследва целия случай, с цел да можем да предотвратим възможен по-сериозен скандал – попадането на България в черен лист като пиратска страна. В този миг съм контактувал със ужасно доста хора, изследвал съм всичко написано по случая, разговарял съм и с български предприемачи, които имат ползи в Либия. В цялата тази организационна активност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил. Обменил съм голям размер информация, уповавам се прокуратурата да успее да откри. Едва ли това решение е достигнало единствено до мен. Не познавам никого във Върховния административен съд, не подкрепям контакти с никого там”, изясни Пламен Узунов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР