Преспанския договор мина в комисията, утре влиза в гръцкия парламентСлед

...
Преспанския договор мина в комисията, утре влиза в гръцкия парламентСлед
Коментари Харесай

Преспанския договор мина в комисията, утре влиза в гръцкия парламент

Преспанския контракт мина в комисията, на следващия ден влиза в гръцкия парламент
След двудневни диспути парламентарната комисия по външна политика и защита утвърди Преспанския контракт. Утре Договорът влиза в гръцкия парламент.

Комисията утвърди и проектозакона, с който се предлага утвърждението на съглашението, което поставя точка на 27-годишния спор за името на Република Македония. По време на двудневните диспути 38 депутати направиха изявления в комисията.

В края на днешните диспути външния министър Йоргос Катругалос съобщи, че "очаква национално отговорно държание и откровеност от страна на всички политически партии".

"Няма единствено една и единствено гръцка Микедония. Гръцка Македония си е гръцка. Съществуват доста Македонии, които доста ясно се дефинират от Букурешкия контракт. Когато чуваме да се твърди, че "Македония е една и тя е гръцка, това се възприема като иредентизъм", сподели депутатът от ръководещата партия на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА Никос Филис.

Опозиционната "Нова демокрация", както и националистическите обединения - "Демократичен алианс", "Златна зора", "Независими гърци", "Централният съюз" и Комунистическата партия бяха срещу Договора от Преспа по време на дебатите в парламентарната комисия.

В комисията има общо 56 депутати - 27 от СИРИЗА, 14 от "Нова демокрация", 4 от "Демократичния алианс", по 3 от "Златна зора" и Комунистическата партия, двама самостоятелни и по един от още три обединения.

Проектозаконът за утвърждение на Преспанския контракт, който на следващия ден влиза в гръцкия парламент, е с дата от 18 януари 2019г. и е подписан от Алексис Ципрас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР