Пресните пенсионери, които са минали в отбора на неработещите през

...
Пресните пенсионери, които са минали в отбора на неработещите през
Коментари Харесай

Голяма новина за новите пенсионери, как ще се облажат

Пресните пенсионери, които са минали в тима на неработещите през предходната година, взимат със приблизително 100 лв. повече от тези, които са се пенсионирали през 2021 година, оповестява " Телеграф ".

Вестникът е направил инспекция в данните на Национален осигурителен институт. Средният размер на парите за напреднала възраст към този момент е 675,27 лева През януари предходната година сумата е била със 100 лв. по-малко - 560,10 лева
-->
Статистика

73 410 са пенсиите, отпуснати до септември предходната година, като за застрахователен стаж и възраст те са 40 705, 38 502 са персоналните пенсии, а 2203 наследствените, сочат данните на Националния застрахователен институт. За съпоставяне през 2021 година Национален осигурителен институт е издал разпоредби за малко над 88 хиляди нови пенсии, което значи, че новите пенсионери за 2022 година, до септември, са съвсем 10 000 по-малко. Възможно е броя да се запълни за последните три месеца на предходната година. Има обаче и хора, навършили възрастта за пенсиониране, които нямат задоволително стаж. Те или не могат да си платят изчезналите години, тъй като сумата се усилва, или просто не престават да работят. Най-вероятно има и такива, които не са дочакали пенсия. Прекратените пенсии през 2021 година са 140 000, а през предходната година са 95 223 до септември. Цифрите сочат, че огромният скок в смъртността поради коронавирус пандемията към този момент е отминал.

Минимална

Малко над 1 милион са възрастните на минимална пенсия и те съставляват 50,5%, т.е. половината от общо 2 033 582 възрастни хора. С пенсия от 396,96 лева до 467 лева са 26,6% от тях. По отношение на парите, които не са свързани с трудова активност, те са много по-ниски - 40 635 души през предходната година са получавали сред 153 лева и 277 лева С влизането на новата линия на беднотия от 1 юли техните пари би трябвало да се усилят за другите категории с разнообразни суми, само че като цяло нарастването за огромна част от тях е със 126 лв.. Новите обществени пенсии за неработоспособност до септември 2022 година са съвсем 2500, а тези за напреднала възраст – 743. На тях имат право възрастните над 70 години, само че има и други условия като да вземем за пример прихода на член от фамилията.

Като цяло междинният размер на пенсиите за предходната година е 583,78 лева Тези за стаж и възраст обаче са по-високи – 623,45 лева, а за % неработоспособност – 452,04 лева 247 лева е обществената пенсия за напреднала възраст, а за неработоспособност – 318 лева, само че това са средства, несвързани с трудова активност.

Нов счетоводен стандарт

Нов счетоводен стандарт, по който да се регистрират частните пенсионни фондове, би трябвало да се одобри през тази година. Предложението беше импортирано в един от последните дни на Народното събрание, с цел да може процедурата да се задвижи и Министерският съвет да има правна опция да го утвърди. Стандартът е значим, тъй като сдруженията, които ръководят вторите пенсии, би трябвало към този момент да отчетат цялата 2022 година, защото втора пенсия стартира да се изплаща през септември 2021 година „ Стандартът, по който се регистрират сега, е от 1988 година, когато въобще не е имало пенсионни сдружения. До момента казусът не е бил значителен, тъй като тези сдружения не са изплащали пенсии “, изясни депутатът Деница Сачева, която е един от вносителите на законопроекта. Тя посочи, че докладите на частните пенсионни фондове могат да се проследят и в този момент. Националният счетоводен стандарт, който би трябвало да се одобри, обаче ще дава предвидимост и резистентност. „ Той ще взема под внимание всички нови капиталови принадлежности, които навлязоха и докладът ще е по-ясен “, добави Сачева.

Стажът и възрастта скачат

През тази година се трансформират ycлoвиятa зa пeнcиoниpaнe. През 2022 година мъжeтe се пенсионираха нa 64 гoдини и 5 мeceцa с ocигypитeлeн cтaж 39 гoдини и 2 мeceцa, а жeнитe - нa 61 гoдини и 10 мeceцa, c 36 гoдини и 2 мeceцa тpyдoв cтaж. За тази година възрастта се усилва с 1 месец, а стажът с 2, т.е. за мъжете възрастта е 64 години и 6 месеца и 39 години и 4 месеца стаж, а за дамите възрастта е 62 години и 36 години и 4 месеца стаж. От нaчaлoтo нa предходната година oтпaднa възмoжнocттa директно преди пенсиониране да избереш от кое място да получаваш втора пенсия - от Национален осигурителен институт или от частен пенсионен фонд. Тoзи избop към този момент мoжe дa ce пpaви нe пo-ĸъcнo oт eднa гoдинa пpeди нaвъpшвaнe нa възpacттa зa пeнсия.

По-малко изплащат изчезнали години

2679 откупиха стаж, който не им доближава за пенсиониране, до септември предходната година, сочат данните на Национален осигурителен институт. През 2021 година са били доста повече -  3840. Средният брой месеци изчезнал стаж на един пенсионер е съвсем 24 месеца, а предходната година е бил малко над  22 месеца. Плащането обаче скача, първо, тъй като се усилят месеците с два всяка година и второ, тъй като сумата зависи от междинния застрахователен приход за съответната година, който също пораства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР