Преодоляването на миграционния натиск е общ ангажимент на двете държави

...
Преодоляването на миграционния натиск е общ ангажимент на двете държави
Коментари Харесай

Гешев с нова инициатива в Турция срещу незаконната миграция

Преодоляването на миграционния напън е общ ангажимент на двете страни и е от основно значение за справяне с незаконната миграция и трафика на хора. Около тази позиция се сплотиха по време на срещата си в Анкара основният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу, осведомят от българската прокуратура.

Двамата откроиха положителните професионални контакти сред правоохранителните и правоприлагащите институции на България и Турция, които благоприятстват развиването на двустранните връзки.
-->
Обсъдени бяха и бъдещите взаимни дейности по противопоставяне на незаконната миграция и трафика на хора през общата граница на двете страни.

Трябва да насочим своите старания към по-решителни и навременни дейности в решаването на тези проблеми, както и интензивно да се противодейства на наркоразпространението и финансовите закононарушения, включително - прането на пари и виртуалните закононарушения, сподели Сойлу. Той изрази своята благодарност за интензивността на Иван Гешев за продължение на двустранния разговор, оповестяват от българската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев акцентира, че защитата на външните европейски граници изисква още по-тясно съдействие със стратегическите сътрудници на Европейския съюз, каквато несъмнено е Турция, както и целенасочени дейности по откриване на уредниците на каналите за незаконна миграция. Иван Гешев акцентира, че българската прокуратура е насочила своите старания в попречване на тези закононарушения. Българският основен прокурор обърна внимание на притеснителната наклонност за увеличение на миграционния напън над страната, което е довело и до няколко съдбовни случая със починали български служители на реда. Гешев още един път акцентира уговорката на българската прокуратура за самодейни взаимни дейности с присъединяване на българските служби за сигурност в битката с незаконната миграция, осведомят още от прокуратурата.

В срещата на основния прокурор Иван Гешев с турския вътрешен министър участваха още началникът на отдела за противопоставяне на тероризма и общоприет пълководец на жандармерията, началникът на турската национална полиция и ръководителят на отдела по миграция.

В рамките на визитата в Анкара основният прокурор се срещна и със Зекерия Биркан, заместник-министър на правораздаването на Турция.

Между България и Турция има дълготрайно съдействие, в това число в правораздаването, сподели Биркан. Той акцентира, че един от целите на неговата институция е поддържането на тесни и ползотворни контакти с българската прокуратура по линия на наказателното гонене на лица, направили закононарушения с трансграничен темперамент, както и битката с тероризма. От своя страна Иван Гешев означи, че сред институциите на България и Турция има построени другарски връзки, дължащи се на взаимното доверие и професионализма. Подчертано бе, че постигнатите триумфи досега са добра основа за надграждане на това съдействие, което е в полза на противодействието на престъпността.

В рамките на визитата в Република Турция българският основен прокурор Иван Гешев беседва по-рано с ръководителя на Върховния съд Мехмет Акарджа и с републиканския основен прокурор Бекир Шахин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР