Преобърнатото огледало на Нур-султанАкуратната прическа на Касим-Жомарт Токаев е разделена

...
Преобърнатото огледало на Нур-султанАкуратната прическа на Касим-Жомарт Токаев е разделена
Коментари Харесай

Казахстан - втората Украйна? Вие сериозно ли?

Преобърнатото огледало на Нур-султан

Акуратната прическа на Касим-Жомарт Токаев е разграничена от непоколебим „ път “. В случая той може да се счита за знак – някогашната руска република балансира сред Русия и Запада. Този акт на балансиране изисква както умения, по този начин и умелост. Всяка стъпка би трябвало да бъде премислена, претеглена. Засега Казахстан съумява да поддържа баланс, само че бъдещето на републиката е в мъгла.

Президентът на Казахстан намерено показва своята позиция, която доста се разграничава от политиката на Кремъл. По-специално, на неотдавнашния интернационален стопански конгрес в Санкт Петербург, той, откакто избегна оценката на дейностите на Русия в Украйна, не скри отрицателното си отношение към признаването на ДНР и ЛНР. И в това време той класира двете републики на Донбас като „ квазидържави “. По думите на Токаев, които той изрече в наличието на Путин, страната му няма да наруши глобите, наложени от Запада против Русия.

В същото време Нур-Султан вижда близкото си минало (януари 2022 г.) като в преобърнато огледало: „ В Русия някои хора показват неправилно цялата тази обстановка, потвърждавайки, че съгласно тях Русия избави Казахстан и Казахстан в този момент би трябвало да служи и да се покланя вечно в краката на Русия. Смятам, че това е изцяло голословно размишление, надалеч от действителността “, сподели президентът Токаев.

Е, забравата в политиката е общоизвестно нещо. Особено в случай че на хоризонта се задават нови, на пръв взор обещаващи цели. В Нур-Султан към този момент ги обрисуваха: да открият по-тесни контакти със Запада и да продължат, само че с доста по-малък интензитет, съдействието с Русия.

Възможно ли е това съдействие да се трансформира в декоративно, макар обстоятелството, че Казахстан резервира участието си в Евразийския стопански съюз, в Шанхайската организация за съдействие, в Организацията на контракта за групова сигурност? Ами в случай че единият от двата стола рухне, а другият не издържи?

Президентът Токаев неотдавна увери европейските водачи, че могат да разчитат на помощта на Казахстан за превъзмогване на енергийната рецесия. А на 5 юли съдът удовлетвори настояването на Ространснадзор по отношение на прекъсването на активността на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), който доставя нефт от Казахстан в Европа.

Както беше посочено, повода за прекъсването беше за унищожаване на няколко екологични нарушавания (Ространснадзор откри „ няколко документирани нарушавания при реализиране на ликвидацията на обособени спешни нефтени разливи “).

Петролът съставлява 80% от износа на Казахстан, а към две трети от доставките на тази суровина за Европейския съюз минават през КТК.

Шест дни по-късно, на 11 юли 2022 година, Краснодарският областен съд промени решението на първоинстанционния съд за прекъсване на активността на Каспийския тръбопроводен консорциум на санкция от 200 000 рубли. Сега работата на КТК протича в естествен режим.

Почти всички търговски и стопански пътища на Казахстан минават през Руската федерация. „ От юг имаме също такива централноазиатски републики, които от своя страна са „ подпрени “ от Афганистан “, изяснява политикът от Казахстан Петр Свойк.

„ От тази страна не може да има стопански трафик. Ние сме свързани с Иран посредством Каспийско море, само че Иран не е страна, посредством която е допустимо да се реализира необятно икономическо съдействие с други страни. От другата страна имаме Китай. Сега той заема неутрална позиция, само че без Русия няма да играе никакви игри с никого “.

От Нур Султан оповестиха, че търсят различни способи за доставка на сила до Европа – заобикаляйки Русия. Теоретично това е допустимо, само че това не е близка и много скъпа вероятност.

Да погледнем по-нататък. В Казахстан анулираха честването на Деня на успеха на 9 май. Коментирайки специфичната военна интервенция на Русия в Украйна, казахстанските медии постоянно показват Украйна като жертва, а Русия като агресор. В републиката се организират акции в поддръжка на киевския режим.

Руснаците и рускоезичните в Казахстан се усещат в неравностойно състояние от най-малко няколко години. Техният брой е намалял на половина сред 1989 година и 2021 година, от 7,3 милиона на 3,7 милиона.

Ростислав Ищенко, някогашен украински чиновник, а в този момент (от 2014 г.) съветски политолог, твърди: „ Ние изхождаме от действителността - в случай че е неприятно, значи ще бъде неприятно. Ако е добре, значи ще бъде добре. Ако е допустимо да бъдем фамилни другари, тогава каквито и проблеми да имаме в общуването, никой няма да придиря изключително на обособени дейности на Казахстан. Ако по някаква причина обаче Казахстан се окаже втора Украйна, отношението към нея ще бъде същото, както с Украйна.

Въпреки че Ищенко бърза с разсъжденията и изводите си и бърза да раздава присъди („ ще бъде както с Украйна “), обликът на Казахстан като „ втора Украйна “ към този момент обществено е в полемиките. И това не ни радва...

В прилежащата република бързо порастват цените на стоките от първа нужда - брашно, тестени произведения, самун, месо. Захарта е поскъпнала с съвсем 80 %. Токаев упрекна държавното управление си, изключително министрите на търговията и земеделието, за това.

Служебни порицания получиха ръководителите на двете министрества - Бахът Султанов и Ербол Карашукеев. Имайте поради, че Казахстан е към 90% подвластен от вносната захар и забележителна част /преобладаващата/ от нея се доставя от Русия...

Кой, какъв брой скоро, по какъв метод ще сложи вярно преобърнатото огледало, в което в този момент гледат в Нур-Султан?

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР