Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри Кирил

...
Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри Кирил
Коментари Харесай

Първа изборна прогноза за партията на Кирил Петков & Асен Ва...

Преминаването на новия политически план на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев от виртуална към електорална действителност явно ще бъде една от топ интригите в идната акция, демонстрира изследване на " Алфа Рисърч ".

Първото тестване на плана регистрира капацитет от 8-9% от твърдо решилите да гласоподават. На тази база може да се счита, че този план изрично се цели в следствие не по-малък от „ десятка “, само че дали ще резервира това равнище, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от най-малко няколко основни фактора – политическата компактност и интегритет на конкурентните политически сили, чувството за достоверност на новата партия и от това по какъв начин този нов звезден тим ще си партнира и подава топката с президентския тим.

Безпрецедентни втори изключителни и трети парламентарни избори за една година, иден избор две в едно за Народно заседание и Президент, второ подред служебно държавно управление, от което отпадат най-рейтинговите играчи, с цел да се заемат със собствен политически план – това са главните линии от политическата обстановка, които оформят публичните настройки в интервала 8-15 септември, когато " Алфа Рисърч " организира регулярното си национално изследване на обществено-политическите настройки. То демонстрира, че септемврийските политически настроения не по-малко невиждано са заредени с повече динамичност и незнайни, в сравнение с в който и да било миг от последните 10 години.

Регистрираните електорални настройки към началото на септември могат да бъдат обсъждани като директна глоба на гласоподавателите към цялостното държание на партиите в 46ти Парламент и особено, към проявената отговорност и подготвеност в опитите за сформиране на държавно управление.

Най-големи вреди търпи спечелилият от изборите на 11 юли, Има Такъв Народ, към който имаше и най-големи неосъществени упования. С 16.9% от твърдо деклариралите желание да гласоподават, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта по отношение на резултата си от парламентарните избори и разумно губи първото място. То към този момент се заема от ГЕРБ, който не покачва резултата си, само че съумява в огромна степен да резервира твърдите си последователи (21.1%). Оставайки настрана от най-яростните кавги и обиди в Народното събрание, някогашните ръководещи резервират твърдото си ядро, само че неналичието на вероятност, включително заради отсъствието на сплотяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу. В тази обстановка Българска социалистическа партия, които направиха много опити за взаимни отстъпки, покачват резултата си до 16.5%, съвсем застигайки Има Такъв Народ. На дребна отдалеченост след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична България с 13.2%. Движение за права и свободи резервира обичайните си позиции – 9.6%. Поради възвръщането на позициите на Българска социалистическа партия, а и заради свадите, в които се въвлече „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “, платформата е на ръба за влизане в Народното събрание (4.1%). От националистическия набор най-близо, само че към момента устойчиво под 4%ия предел, е Възраждане (3.5%).

Три електорални трендове могат да бъдат прочетени в тези настройки – отлив на гласоподаватели, прегрупиране, усилване на конформизма, като реакция против радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че макар надделяващият към момента оптимизъм за съставяне на държавно управление от третия опит (38% считат, че идващият парламент ще излъчи държавно управление, а 28% са на противоположното мнение), той е с близо 20 на 100 по-нисък, в сравнение с през юли, когато близо 60% чакаха сформирането на държавно управление. Тази заредена с рецесии и неизвестности обстановка отваря нишата за още по-нови нови планове.

Политическият план на К. Петков и А. Василев - прицел „ в десятката “

За момента, при цялата неопределеност по отношение на действителната политическа физиономия на новия план, той вещае най-малко няколко труса в в този момент настоящите политически субекти: най-голяма се обрисува вредата за „ Изправи се.БГ!Ние идваме! “, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, ускорява и без друго почналата ерозия в Има Такъв Народ, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на систематичните партии.

Разбира се, би трябвало доста ясно да си даваме сметка, че в изискванията на извънредно мобилни публични настройки, всеки безапелационен извод е рисков. Едва когато новата партия излезе на ярко, със своите поръчки, лица и при ясно обрисувало се поле на конкуренция с останалите политически сили, ще могат да се правят оценка действителните параметри на нейния капацитет.

Електорална готовност при започване на септември – от конкуренцията в изборите зависи тя да бъде непокътната

Разочарованието от неуспеха на два следващи Народното събрание да излъчат държавно управление и от невиждано хейтърските връзки сред политическите съперници, само че и сред евентуалните съдружници, окуражи по-голямата част от гласоподавателите да вземат участие в изборите и да излъчат ново болшинство. Извън тази, ненапълно непредвидена настройка, съчетаването на двата типа избори – президентски и парламентарни – също способства за повишение на интереса към вота и надлежно, на изборната интензивност. Непосредствено преди разпускането на Народното събрание 51.7% от пълнолетните жители заявяват подготвеност да вземат участие в идващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските. Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се допуска, че в случай че акцията не протече по метод, който да отврати гласоподавателите и в случай че не зародят механически усложнения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР