Премиерша от ново поколение, което иска да има по-активна роля

...
Премиерша от ново поколение, което иска да има по-активна роля
Коментари Харесай

Кари Джонсън - сив кардинал или една обикновена премиерша

Премиерша от ново потомство, което желае да има по-активна роля във всичко, или сив кардинал, който работи зад кулисите на "Даунинг стрийт 10 " - брачната половинка на английския министър председател Борис Джонсън си остава мистерия за обществеността.

Кари Джонсън е на 33 години. Тя е с 24 години по-млада от Борис Джонсън. Двамата подписват брак на 29 май предходната година в Уестминстърската катедрала, като церемонията е защитавана в загадка, а новината е обявена по-късно. Така де факто Джонсън става първият настоящ английски министър председател, който се дами по време на мандата си от 200 години насам.

Това е трети брак за Борис Джонсън. Преди това той е бил привързан все с забавни дами, разяснява Българска телеграфна агенция. През 1987 година Джонсън се дами за Алегра Мостин-Оуен, щерка на изтъкнат специалист по история на изкуствата и шеф на департамент в аукционната къща "Кристис " и на италианската писателка Гая Сервадио. Завършва право, работи като публицист, само че също и твори керамични произведения. Бракът на Борис и Алегра продължава едвам 6 години. Двойката няма деца.

След това в продължение на 25 години Джонсън е женен за Марина Уилър. Тя е щерка на сътрудник на Би Би Си и на индийка. По специалност е юрист. С Борис Джонсън са другари от детинство. Двойката се дами през през май 1993 година. Тогава Марина към този момент е бременна от Борис, а броени дни преди сватбата неговият първи брак е публично разтрогнат. Двамата имат 4 деца. През 2018 година фамилията разгласява публично изказване, в което споделя, че след 25 години брак е почнало бракоразводна процедура. Разводът е финализиран през 2020 година. Междувременно обаче Марина афишира през 2019 година, че е диагностицирана с рак на шийката на матката. После се подлага на две интервенции и към този момент е в ремисия.

По време на втория му брак за Джонсън се твърди, че е имал спекулация и с журналистката Петронела Уайът. А през 2013 година излиза наяве, че той има и щерка от извънбрачна връзка.

Третата госпожа Джонсън - Кари Саймъндс, е щерка на Матю Саймъндс, съостновател на в. "Индипендънт " и на адвокатката Джоузефин Макафи. Тя е израснала в югозападната част на Лондон, приключила е частно учебно заведение, след това учи спектакъл и история на изкуството в университета Уоруик.

Кари Джонсън влиза в политиката през 2010 година. Тогава стартира работа като шеф по маркетинга на консерватора Зак Голдсмит, който по това време е народен представител от окръг Ричмънд парк и Норт Кингстън. После Кари става част от предизборната акция на Джонсън през 2012 година за преизбирането му за кмет на Лондон. След това заема разнообразни постове в Консервативната партия, измежду които и специфичен медиен консултант на Саджид Джавид, когато той работи в министерството на жилищната политика, общините и локалното ръководство. Накрая Кари става шеф по информационните въпроси на Консервативната партия - пост, който тя напуща през 2018 година

След това тя се причислява към маркетинговия екип на асоциацията за отбрана на моретата и океаните "Оушеана " (Oceana), а най-после става началник на връзките в асоциацията за отбрана на дивата природа "Фондация Аспинал " (Aspinall Foundation).

Смята се, че връзката на Борис Джонсън с Кари Саймъндс датира от 2018 година. Тя става публично притежание обаче идната година. Но когато Джонсън встъпва в служба и се настанява на "Даунинг стрийт " 10, Кари изчаква няколко месеца и се мести там едвам през декември на 2019 година. През февруари на идната година двойката афишира, че се е сгодила и чака първото си дете. Малкият Уилфред Лори Никълъс се ражда два месеца по-късно, през април 2020 година, и е кръстен на дядовците на Кари и на Борис, само че и на двамата лекари, които лекуват премиера, когато той е признат в болница с ковид. Не за първи път бебе се ражда на "Даунинг стрийт ". Тони и Шери Блеър се снабдяват със сина си Лио през май 2000 година, а Дейвид и Саманта Камерън с щерка си Флорънс през 2010 година

В началото на 2021 година Кари Джонсън прави аборт, а през семейство Джонсън оповестява, че чака втора рожба. Малката Роми Айрис Шарлот се ражда през декември.

Като премиерша Кари Джонсън е дискретна и рядко има обществени прояви. Интервюта не е давала въобще. Изпълнява ролята на първа дама единствено когато протоколът го изисква, да вземем за пример по време на срещата на върха на Г-7 в Корнуол предишния юни или на конгреса на Консервативната партия предходната есен, когато тя се произнася по въпроси, свързани с ЛГБТ общността. Въпреки тази поверителност сп. "Татлър " я обрисува като най-влиятелната жена в Обединеното кралство.

През уикенда английското издание "Дейли мейл " заяви, че следва в края на март да се появи книга, отдадена на премиершата и озаглавена "Първата дама: Интрига в двора на Кари и Борис Джонсън ". Неин създател е консерваторът Майкъл Ашкрофт. Биографията е неоторизирана, а Ашкрофт, сред прочее, е експерт по неоторизирани биографии на видни персони, измежду които на водача на лейбъристите Киър Стармър, на министъра на финансите Риши Сунак, на някогашния министър председател Дейвид Камерън, напомня Би Би Си.

В новата книга на Ашкрофт, отдадена на Кари Джонсън, се твърди, че нейното държание пречи на премиера да управлява страната толкоз ефикасно, колкото заслужават гласоподавателите, написа Франс прес. Заради тези изказвания, появили се в английската преса още преди премиерата на книгата, представител на държавното управление разясни, че Кари не играе никаква роля в ръководството на страната. Самата трета госпожа Джонсън съзира във всички тези обвинявания дългата ръка на някогашни огорчени съветници на Джонсън, с които той е завършил връзките си. Погледите се насочват по-специално към Доминик Къмингс, който откакто беше отхвърлен от поста на авторитетен консултант, се трансформира в върл зложелател на Джонсън и който в този момент загатва, че Кари Джонсън има пръст в изгонването му от поста.

И преди имаше изказвания, че Кари Джонсън била забъркана в кавги, опетнили премиерския мандат на нейният брачен партньор и отслабили позициите на държавното управление, допълват Би Би Си и Франс прес.

А свадите са няколко. Първият от тях е прочут като "Тапетигейт ", "Апартгейт " или "Кеш против завеси " и бе обвързван със скъпия ремонт в формалната резиденция на министър-председателя на "Данунинг стрийт 10 ". Разкритията за тази спекулация пристигнаха от Къмингс. Той твърдеше, че Джонсън желал от партийни донори да финансират скъпия ремонт. В медиите се появиха информации, че за ремонта са били платени сред 57 000 и 200 000 лири, а ролка тапети излязла 800 лири. "Даунинг стрийт 10 " отхвърли тези изказвания и спекулации, а способените органи започнаха съответните инспекции. Но подозрението, че Кари може би е тласнала Борис към скъпия ремонт си остана.

Вторият скандал, наименуван "Партигейт ", към момента тресе страната. Той се зароди в края на предходната година, когато медии разкриха, че е имало празненства по разнообразни мотиви с присъединяване на държавни служители в разгара на локдауните в страна, когато елементарните хора не можеха да отпразнуват даже рождения си ден в по-широк фамилен кръг и да се видят с роднините си.

На някои от тези събирания даже е участвала премиерската двойка. Разкритията доведоха до полицейско следствие, което продължава, до вътрешно следствие на висшата чиновничка Сю Грей, която показа в края на януари отчет,в който се говореше за лидерски неточности и неправилни преценки, и до извиненията на Джонсън към сънародниците си. Но доверието в премиера беше мощно разтърсено, а подозрението за възможна роля на Кари в неприятната преценка, довела до този скандал, също си остана.

Появиха се и изказвания, че поради пристрастията си към идеята за запазване на околната среда и отбраната на животните Кари е изиграла основна роля и в някои решения на Борис Джонсън в тази тенденция, да вземем за пример неговото опълчване на лова на лисици. Или да вземем за пример в решението за евакуацията на животни от подслон на благотворително сдружение "Ноузад " (Nowzad) в Кабул, ръководено от някогашен английски боен и станало в миг, в който доста афганистанци, сътрудничили на непознати държавни управления и като такива трансформирали се в естествена цел за талибаните, не съумяха да се измъкнат от Афганистан. "Даунинг стрийт 10 " отхвърли тези изказвания.

Истина е, че госпожа Джонсън е последовател на опазването на околната среда и употребява акаунта си в Туитър да споделя вести, свързани със замърсяването с пластмаса или с жестокости, проявени към животните. А това в действителност са все дела, почтени за удивление, а не за упреци.

Каквато и да е ролята на Кари Джонсън в премиерския мандат на нейния съпру, би трябвало да се има поради, че по принцип няма тъкмо избрани граници за тази роля. Ролята постоянно е била отворена за тълкования. Има доста способи да бъдеш премиерска брачна половинка, както има и доста способи да бъдеш министър председател, споделя Никълъс Алън, професор по политически науки в кралския лицей към Лондонския университет, носещ името на филантропа и фармацевтичния фабрикант Томас Холоуей. Алън добавя, че премиерските сътрудници значително играят ролята на нравствен отдушник за премиера, както и на компаньон по публични събития.

За половинката на Тереза Мей - Филип, се знае, че той е бил нейната опора, на която тя разчита, че ще й подготви чаша уиски и филийка с печен фасул след тежък ден. От премиерските половинки в най-новата история на страната единствено Шери Блеър и Денис Тачър (съпругът на Маргарет Тачър) са запазили кариерата си, до момента в който сътрудникът им е бил министър председател.

Половинката на Гордън Браун - Сара Браун, както и тази на Дейвид Камерън - Саманта Камерън, са употребявали позицията си на премиерши, с цел да работят за благотворителни дела.

Според професор Алън обаче с годините е изцяло естествено ролята на премиерската брачна половинка да еволюира и да се трансформира. Така че никой не може да чака от Кари Джонсън да е безгласна писмен знак в живота на Борис Джонсън, до момента в който той се изявява като министър председател. Не бива да се не помни, че Кари е също така специалист по връзките, тъй че се чака, че тя изкусно ще се оправи с всевъзможни открити рецензии и нападки, откакто скандалната книга се появи на бял свят след месец.

Иначе някогашната премиерша Саманта Камерън дефинира като сексистки някои от прякорите по адрес на Кари, дадени й от съдружници на Доминик Къмингс. А измежду тези прякори са: Принцеса Ку-ку или Кари Антоанета (идващо от Мария Антоанета). А някогашният министър на финансите Джордж Озбърн съобщи, че каквито и да са грешките и неуспехите, или пък триумфите на държавното управление на Борис Джонсън, то отговорност за тях носи единствено Борис Джонсън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР