Премиерът в оставка Кирил Петков поиска ръководството на АЕЦ "Козлодуй"

...
Премиерът в оставка Кирил Петков поиска ръководството на АЕЦ "Козлодуй"
Коментари Харесай

Петков поиска АЕЦ Козлодуй да изчисти пречките пред въвеждането на алтернативи на руското гориво

Премиерът в оставка Кирил Петков изиска управлението на АЕЦ "Козлодуй " да почисти пречките пред реализирането на плана с американската компания "Уестингхаус ", тъй че България да получава и различно гориво за нуклеарната централа. В момента тя е напълно подвластна от съветски доставки , се показва в известие на държавната пресслужба.

Петков се срещна с управлението на АЕЦ "Козлодуй " и с представители на компанията "Уестингхаус " в сряда. В диалозите са взели участие също министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и Антон Симеонов , член на Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг.

Акцент в срещата са били опциите за довеждане докрай на процеса на диверсификация на нуклеарното гориво. Петков е изискал "препъни-камъните ", попречили за осъществяване на плана с "Уестингхаус ", да бъдат изяснени.

"Обезпокоен съм от протичащото се в Европа ", сподели Петков, представен от държавната пресслужба.

"И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация ", добави той.

По време на срещата управлението на АЕЦ "Козлодуй " е удостоверило, че диверсификация на доставките се разисква от 2012 година, само че до 2018 година в тази посока "не е свършено безусловно нищо " . Процесът действително е почнал едвам през 2019 година с работни полемики с различен снабдител в лицето на "Уестингхаус " и проби за сигурност, само че заради компликации в договарянията се бави началото на законовите процедури, се споделя още в държавното известие.

През март в изявление за Свободна Европа министърът на енергетиката Александър Николов сподели, че нуклеарната взаимозависимост от Русия е резултат от целенасочена политика, провеждана през последните 10 години.

"Абсолютно целеустремено сме се създали подвластни ", сподели тогава Николов, "за да може зависимостта и финансовите потоци да текат в една избрана посока ".

За концепцията "Уестингхаус " да прави различни доставки на нуклеарно гориво за АЕЦ "Козлодуй " заприказва още през 2011 година тогавашният министър председател Бойко Борисов . В началото на 2021 година неговото държавно управление съглашение с компанията. Тя трябваше да проучва сигурността при потреблението на различно нуклеарно гориво в Пети блок на централата.

Реакторът е руско произвеждане и до момента се захранваше с гориво от Русия.

В средата на февруари тази година българска делегация отпред с вицепремиера Асен Василев беше на посещаване в Съединени американски щати, като диалозите с представители на "Уестингхаус " бяха част от визитата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР