Премиерът в оставка Кирил Петков оповести в официалната си страница

...
Премиерът в оставка Кирил Петков оповести в официалната си страница
Коментари Харесай

Киро разтресе мрежата! Оказа се, че най-важното от преговорите за газа е… вечерята с президента на Азербайджан

Премиерът в оставка Кирил Петков оповести в формалната си страница във Facebook детайлности от кулминационната точка на визитата си в Азербайджан. Оказва се, че след двудневно посещаване в далечната азиатска страна най-важна е била другарската му вечеря с президента Илхам Алиев. Ето какво написа Петков:

„ По време на другарската ни вечеря с президент Алиев обсъдихме опцията за спомагателни доставки на азерски газ за България и политическата подготвеност на Азербайджан да поддържа България. Радвам се, че открихме и доста общи стопански благоприятни условия в региона на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната промишленост и ИТ. В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното другарство сред двете ни страни е време да стане действителен мост за стратегически стопански планове и по-значима енергийна диверсификация. “

Нищо не означаващите три фрази очевидно са провокирали стихия у ръководителя на АИКБ Васил Велев, който безусловно избухва в насмешки, задавайки риторичния въпрос: „ Някой разбра ли какъв брой кубически метра, на каква цена и по кое време (освен контрактуваните преди 11 години)? “, имайки поради точно упованията за по-големи доставки на газ, освен това на ниска цена, предава Флагман.

Правителствената пресслужба занимава българските медии съвсем през цялата предходна работна седмица с пътуването на Петков до Азербайджан като извънредно значимо за идната газова диверсификация, а упованията бяха, че в Баку ще се сключат дълготрайни контракти за доставки на газ. Васил Велев обаче отвърна с доводите, че Азербадйжан има недостиг от 1,2 милиарда куб. метра газ – като се има поради добивът, личното ползване и договорите за износ. Това значи, че на процедура внася газ, с цел да извърши договорите си за експорт. Той прецизира още, че дълготрайната и междинна цена на газа у нас е била 40 лева, 142 лева е станала през април т. година, а през юли към този момент е 186 лева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР