Премиерът Николай Денков е загубил майка си, а личната си

...
Премиерът Николай Денков е загубил майка си, а личната си
Коментари Харесай

Сълзите не спират! Премиерът акад. Николай Денков погреба най-близкия си човек

Премиерът Николай Денков е изгубил майка си, а персоналната си покруса предпочел да не обявява медийно.
Министър-председателят показа мемоари от детството с родителите си в родната Стара Загора, като разкри, че до края на живота си майка му Велика е траяла да посещава града, тъй като там имала доста другари. Иначе тя била родом от Северна България, от село Гложене до Козлодуй, а татко му – от ловешкото село Брестово.
Академикът е роден в Града на липите, само че е живял в него единствено до 6-годишна възраст, тъй като родителите му решили, че ще получи по-добро обучение, в случай че се реалокират в столицата. Жилището им се намирало до входа на фамозния парк Аязмото. Преди Николай да стартира първи клас, цялата фамилия напуснала Стара Загора и се открила в София. Покойната майка на Денков, както и татко му били по специалност инженер-химици. Навремето взели участие в градежа на Азотноторовия цех в Зарата, който към този момент не съществува, а по-късно били назначени на работа там. Докато заводът е бил строителна площадка, там се е снимал даже филмът „ Хроника на възприятията “ на Любомир Шарланджиев с присъединяване на Жоржета Чакърова, Григор Вачков, Йосиф Сърчаджиев, Васил Михайлов.
Бащата на премиера – Денко, бил разпределен в цеха за сярната киселина, а майка му – в този за произвеждане на амоняк, написа Лупа.
Един от най-критичните за младото тогава семейство бил, когато в новопостроения цех станала тежка повреда и имало риск да се изтровят стотици хора. По това време Велика била към този момент бременна с бъдещия си наследник Николай, само че все пак се присъединила в избавителната акция за свои сътрудници. Уплахът от случая обаче я принудил да смени специалността и станала учителка по химия в гимназия в Стара Загора.
Заради специалностите на родителите си и актуалният министър председател решил да поеме по пътя на химията. Именно науката го среща с актуалната му жена Славка, която оглавява Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Месечното ѝ заплащане за управителната позиция, която заема във ВУЗ-а, е почти 5 бона. На този пост тя е от 2015 година насам, а кариерата ѝ в СУ започва през 2006-а от най-ниското ходило – помощник по физикохимия.
Допреди да влезе в политиката, Денков също бе част от катедрата на жена си. Двамата са родители на две деца от първия брак на премиершата с неин съгражданин от Панагюрище. Доведената дъщеря на Денков също е приключила химия в СУ и сега е служителка на майка си, тъй като се води хоноруван учител във Факултета по химия и фармация. Само синът им е тръгнал в друга посока и е следвал мениджърска компетентност в английски университет, а сега работи в софийска компания.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР