Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото фактите

...
Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото фактите
Коментари Харесай

Цонев припомни на Денков голяма истина за Украйна

Премиерът Николай Денков да се придържа към истината. Защото обстоятелствата са ясни - Движение за права и свободи образува българската позиция в поддръжка на Украйна. Този апел насочи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за декларацията на Народно събрание, с която България поддържа участието на Украйна в НАТО. Вносители са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Току-що слушах брифинга на президента Володимир Зеленски и на министър-председателя Николай Денков. Искам да се обърна към премиера да бъде малко по-внимателен в изрече си. Той споделя, че от първия ден на военната експанзия на Русия в Украйна Кирил Петков и Асен Василев са се ангажирани с позиция в отбрана на Украйна. Ние нямаме рекламация дали са се заели или не, само че помним обстоятелствата такива каквито са. А те са следните -  първия ден тук болшинството не искаше да одобри такава декларация, напомни Цонев.
-->
Ние още в 9 часа сутринта на 24 февруари 2022 година настоявахме да обсъдим тематиката, само че това беше отхвърлено. Чак следобяд успяхме да накараме болшинството, което поддържаше кабинета, да поддържа такава декларация. В нея бяха избегнати думи като военна поддръжка за Украйна и така нататък и повода по тази причина беше един от съдружните сътрудници на Кирил Петков и Асен Василев - с цел да не се скапе обединението, съобщи Йордан Цонев.

И в този момент министър председателят Денков да излиза и да натрупа активи на база на погрешни обстоятелства, не е добре за страната, възмути се той.

Движението за права и свободи е освен един от съвносителите на декларацията в поддръжка на Украйна от 24 февруари 2022 година - денят, в който Русия нахлу в Украйна. Движението за права и свободи е основателят на този документ, изрично акцентира Цонев.

Ние, Движение за права и свободи, от първия ден на въоръжения спор имаме доста ясна и точна позиция, която е изразена във въпросната декларация и в няколко следващи документа, свързани с помощта, която България оказва и ще оказва на Украйна в борбата й за нейната самостоятелност, акцентира зам.-председателят на Движение за права и свободи.

За нас от Движение за права и свободи не е по никакъв начин мъчно да имаме тази поредна позиция, тъй като още когато съществуваше Варшавският контракт, господин Ахмед Доган от тази естрада сподели, че геополитическата ориентировка на България е участието в Европейския съюз, което минава през участието в НАТО, напомни още Йордан Цонев.

Позицията на Движение за права и свободи е извънредно поредна и то от времената, когато доста от днешните партии не съществуваха, а други нямаха такава позиция и се ослушваха дали Варшавският контракт няма да продължи да съществува, сподели той. И акцентира, че Движение за права и свободи ще работи България да бъде предан член на НАТО, тъй като това е нейният народен интерес.

Какво в декларацията за участието на Украйна в НАТО след края на войната е страшното? С какво се въвлича България във войната, попита Цонев.

И съобщи: " Декларацията е апел Украйна да бъде призната в НАТО след края на войната. Нима изборът на украинския народ не е участие в НАТО? Нима този избор не е деклариран пред НАТО? ".

Принципът е един - на отворените порти, и ние като членове на тази организация би трябвало да го пазиме, заключи Йордан Цонев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР