Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пробва да топи ледовете

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пробва да топи ледовете
Коментари Харесай

Заев пробва да топи ледовете

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев опитва да топи ледовете с България. Ние градим разговор, а не спор с България, покорност и подготвеност за съдействие, вместо шовинизъм за вътрешна приложимост и нова изолираност, съобщи Заев в изявление за МИА по отношение на по-нататъшните стъпки за разрешаване на разногласието със София, оповестиха БГНЕС и Българска телеграфна агенция.

Премиерът акцентира, че връзката с България продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не би трябвало да са спънка за европейските процеси, нито изборите в България да са спънка за разрешаване на двустранните разлики.

Заев е безапелационен, че държавното управление му е устойчиво и няма да има предварителни избори макар апелите на опозицията.

" Доверието на болшинството от жителите, което те дадоха на политиките на това държавно управление, се дължи на решителното желание за разрешаване на всички въпроси, в това число и на този с България. Нека Мицкоски огледа в личния си двор, дано намерения и дано си отговори - кой е този, който е обикновено и разумно да подаде оставка след толкоз доста изборни провали ", сподели министър председателят на Северна Македония.

Заев чака след новогодишните празници специфичният представител Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да продължат връзката, с цел да намерят решение.

" В такива моменти на предизвикателство, би трябвало да покажем европейски полезности. Диалог вместо спор. Смиреност и подготвеност за съдействие, вместо шовинизъм за вътрешна приложимост и нова изолираност. Съвместен триумф вместо споделен крах. И ние, и българската страна имаме обвързване да осигурим на македонските и българските жители европейско бъдеще, само че с почитание към европейските полезности ", сподели Заев.

По думите му Северна Македония е в действителност част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия отчет на Европейската комисия, само че всяко отсрочване на началото на договарянията по присъединение единствено слага под въпрос доверието към Европейски Съюз.

Премиерът на Северна Македония акцентира, че с неодобрението на рамката за договаряния Северна Македония ще загуби скъпо време, само че най-големият губещ е Европейския съюз.

Междувременно външният министър на Северна Македония Буяр Османи е изпратил предложение платформа за тристранно съдействие сред Северна Македония, България и Албания до своите сътрудници в тези страни.

„ Инициатива 8 “, както е наречена платформата, има за цел ускорение на инфраструктурни, енергийни и информационни капиталови планове по „ Коридор №8 “, създаване на политическа платформа за поощряване на взаимното съдействие, усилване на политическия, икономическия, обвързвания със сигурността, културния и обществения продан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР