Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че разговорите

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че разговорите
Коментари Харесай

Зоран Заев: Ще възобновим разговорът с България, когато се сформира правителство

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи, че диалозите с България за разрешаване на историческите разногласия и превъзмогване на европейското несъгласие ще се възобновят незабавно откакто в София бъде образувано държавно управление след предварителните избори по-рано този месец, предава „ Слободен щемпел “.

В отговор на журналистически въпрос на взаимна конференция след Регионалния стопански конгрес в границите на самодейността „ Отворени Балкани “, известна преди този момент с неофициалното име „ мини Шенген “, Заев съобщи, че България е добре пристигнала да се причисли към самодейността, макар че е член на Европейски Съюз.

„ Пожелавам на България в действителност да образува държавно управление. Това е добре за България и за българския народ и несъмнено за района. Добре е и за Северна Македония. Вече казахме, че откакто бъде образувано държавно управление, ще продължим да приказваме, до момента в който не намерим решение. И защото ние и нашите жители в този момент ще можем да прекосяваме единствено с персоналните си през границите, ще си обменяме запаси за ръководство на бедствия, те могат да се причислят, в случай че желаят. Защото това са Балканите. Въпреки че са страна -членка на Европейски Съюз, за какво не. Затова адресирам това като известие, че нашият район е дребен, би трябвало да си сътрудничим, да си оказваме помощ, на първо място в името на нашите жители, и несъмнено да продължим да се интегрираме, тъй като това е от изгода и за нашите жители “, отговори Заев на въпрос дали чака напредване след изборите в България.

Заев се съгласи с изказванията на албанския си сътрудник Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, че те остават отворени за всеки, който желае да се причисли към тази самодейност.

„ Вярвам, че за всички ни е ясно, че в единството, съдействието и другарството е мощ. Дължим това на нашите жители и всички знаем, че Западна, Северна и Централна Европа ще ни почитат повече и ще ни сътрудничат повече, в случай че сме единни. За всички нас е ясно, не е нужно да сте президент или министър председател на страната. Оставаме отворени. Всеки може да избере – дали нещо е добре за жителите – и да влезе в избрана самодейността, и в случай че не е, да не влиза в тази част “, добави министър председателят на югозападната ни съседка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР