Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски апелира за правилна

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски апелира за правилна
Коментари Харесай

Ковачевски: Време е за мъдри решения, пакетът документи от ЕС означава старт на преговорите

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски моли за вярна интерпретация на формалните документи, които Европейски Съюз предложи на страната като преговорна рамка за участие в съюза.

" Придържаме се към държавните позиции, обещахме, че ще се придържаме към алените линии, и го направихме, ще го вършим и във всеки идващ миг. “, сподели Ковачевски след срещата си с водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на която документите са били показани и прегледани.

По думите му това е исторически миг за Република Северна Македония, както подписването на Охридския кротичък контракт и Договора от Преспа, и страната има " единствена опция " да реализира стратегическата си цел - участие в Европейски Съюз. " Този въпрос е значим за бъдещето на страната и жителите. Пред нас имаме предложение, което инкорпорира нашите забележки - езикът ни е чист и идентичен с всички езици в Европейски Съюз, преговорната рамка е мултилатерален документ и оставя двустранните исторически въпроси отвън нея, тях би трябвало да решаваме на двустранна основа. Европейски Съюз действа на правилото на добросъседските връзки и всички дружно вземат решение за просперитета на жителите си, и ние ще бъдем на същата маса ", уточни Ковачевски.

Що се отнася до опцията да бъдат признати измененията в конституцията, министър председателят на Република Северна Македония напомни, че всички политически партии са имали позитивни изказвания за това, че жителите, които се дефинират по друг метод от тези, които са вписани в главния закон на страната, имат право да (бъдат вписани) в конституцията, само че " някои ги трансформират ", (визирайки ВМРО-ДПМНЕ, които преди време твърдяха, че не е проблем вписването на българите в конституцията). По думите му " това е въпрос, който всички депутати би трябвало да поддържат, и когато пристигна моментът, всички ще бъдат на висотата на задачата си ".

Резултатите от консултациите съгласно Ковачевски са положителни, част от съдружните сътрудници към този момент имат положителни решения, други ще кажат позицията си в идващите дни, а на следващия ден предстоят срещи с останалите опозиционни партии.

" Време е за мъдри решения ", заключи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР