Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обясни, че външният министър

...
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обясни, че външният министър
Коментари Харесай

Нова Зеландия иска обяснение от Ердоган за коментарите му

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн изясни, че външният министър Уинстън Питърс отпътува за Турция , за да " се изправи против " мненията на турския президент Ердоган за трористичната офанзива в джамиите в Крайстчърч, оповестява " Ройтерс ".

Ердоган, който се пробва да ускори поддръжката за своята партия АК, която е ислямистки корени, за локалните избори на 31 март , съобщи, че Турция ще накара нападателят да си заплати, в случай че Нова Зеландия не го направи .

Коментарите бяха на протест - акция, който включва видеозаписи от офанзивата, излъчени във Facebook.

Ардерн изясни, че Питърс ще изиска незабавно обяснение от Турция и Ердоган .
 Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш
Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш

" Ако Нова Зеландия не го направи, по един или различен метод ще те накараме да платиш "

" Нашият вицепремиер ще се изправи против тези мнения в Турция . Той отива там, за да сложи въпроса напряко, лице в лице ", изяснява Ардерн пред кореспонденти в Крайстчърч.

Питърс по-рано осъди излъчването на фрагменти , които съгласно него б иха могли да застрашат новозеландците намиращи се отвън страната . Въпреки намесата на Питърс, на екрана на митинга на Ердоган още веднъж се появи извадка от хипотетичния манифест на Тарант , дружно с фрагменти от стрелеца, който влизал в една от джамиите и стреля.

Междувременно австралийският министър председател Скот Морисън съобщи, че е призовал посланика на Турция за среща, по време на която той изиска мненията на Ердоган да бъдат отстранени от държавната телевизия на Турция .
 Австралия атакува остро Ердоган
Австралия атакува остро Ердоган

Заради мненията му за терористичната офанзива в Нова Зеландия

" Ще очаквам да видя какъв е отговорът на турското държавно управление преди предприемането на по-нататъшни дейности , само че мога да ви кажа, че всички благоприятни условия са на масата ", изясни Морисън пред кореспонденти в Канбера.

Морисън съобщи, че посланикът на Австралия в Турция ще се срещне в сряда с членовете на държавното управление на Ердоган. Канбера преразглежда препоръките си към австралийците, които възнамеряват пътувания до Турция .

Отношенията сред Турция, Нова Зеландия и Австралия като цяло са положителни . Хиляди австралийци и новозеландци пътуват всяка година в Турция за военни мемориални служби .

Преди малко повече от век хиляди бойци от австралийския и новозеландския армейски корпус се борят на брега на един стеснен плаж в Галиполи по време на злощастна акция, която коства повече от 130 000 живота .

Районът е място за поклонение на гости , които почитат починалите от своите страни в деня на армейския корпус, на 25 април.
 Ердоган плаши да връща християни в
Ердоган плаши да връща християни в " ковчези ", в случай че атакуван Турция

Ердоган играе доста рискова игра, експлоатирайки терористичната офанзива в Нова Зеландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР