Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който участва в годишния Световен

...
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който участва в годишния Световен
Коментари Харесай

Хърватия е готова за забавяне на икономическия растеж

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който взе участие в годишния Световен стопански конгрес в Давос, сподели в изявление за Си Ен Ен (CNN), че страната е подготвена за забавянето на икономическия напредък, оповестиха хърватски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Пленкович разяснява обстоятелството, че Хърватия влезе в еврозоната в условия на инфлация, отбелязвайки, че тя е провокирана от съветската експанзия в Украйна и надлежно от енергийната рецесия и рецесията с храните. Той акцентира, че съгласно данни от Националната статистическа работа на Хърватия инфлацията за 2022 година е 10,8 % и е по-ниска от инфлацията в множеството страни в Централна и Източна Европа, които са в Европейския съюз, само че не и в еврозоната.

„ Не бих споделил, че цените са скочили до небето. Някои (търговци) подвигнаха цените безпричинно, само че мисля, че ще паднат. Призовахме да върнат цените на нивото от 31 декември и имаме ограничения, с които съществено да ги подтикваме в действителност да го създадат “, сподели Пленкович.

Той добави, че Хърватия е повече от готова и има нужния фискален потенциал, с цел да преживее плануваното световно закъснение на икономическия напредък.

На въпрос дали Хърватия страда от прекомерно огромната си известност от туристическа позиция, Пленкович отговори, че страната е станала даже по-успешна откакто националният тим се класира на трето място на Световното състезание по футбол. „ Хърватия имаше приказен туристически сезон “, сподели той и добави, че страната към момента не е стигнала до точката, в която би трябвало да се оправя с прекалено много туристи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР