Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис призова ЕС да започне преговори

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис призова ЕС да започне преговори
Коментари Харесай

Мицотакис критикува Макрон за Албаниия, С. Македония и НАТО, иска повече отбрана

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис прикани Европейски Съюз да стартира договаряния за участие със Северна Македония и Албания идната година, против предизвикването на Франция да блокира процеса на разширение към Западните Балкани.

В изявление за " Файненшъл таймс ", Мицотакис оспори решението на президента Еманюел Макрон да наложи несъгласие на нови договаряния за присъединение, като го назова неточност. " Надявам се тази неточност да бъде поправена ".

Говорейки преди визитата си в Лондон за срещата на върха на НАТО , гръцкият министър председател подлага на критика определението на Макрон за " мозъчната смър т " на алианса. Въпреки че н якои от терзанията на френския президент са правилни , определенията, които той употребява, могат да бъдат контрапродуктивни , изяснява Мицотакис.

" Понякога самият език също е значим и в последна сметка води до противоположните резултати. Едно е да се каже, че НАТО се нуждае от промяна и е напълно друго в действителност да кажем, че НАТО е в мозъчна гибел. "

" Съгласен съм, че Европа като цяло би трябвало да развие повече качества за защита , само че отхвърлянето на НАТО като дирек на мира след ВСВ отива прекомерно надалеч за моя усет . "

Тази седмица срещата на върха в НАТО ще се организира на фона на трансатлантическото напрежение поради уговорките на Съединени американски щати, европейското финансово шерване на тежестта и гнева поради офанзивата на Турция в Сирия и нейното доближаване с Русия.

Мицотакис съобщи, че Гърция има " своите проблеми с Турция ", само че въпреки всичко избира да може да ги разисква с Анкара в границите на НАТО .
 Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия
Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия

" НАТО няма лист с врагове... просто реагираме... променяме капацитета за реакция "

Докато беше в съпротива, Мицотакис се опълчи на по този начин нареченото съглашение от Преспа , според което Северна Македония се съгласи с Атина да промени името си в подмяна на отключване на пътя към участието в Европейски Съюз и НАТО . Но той даде обещание да се придържа към договорката и откакто пое властта, с победа на изборите през юли, той поддържа устрема на Скопие да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз .

Попитан за намесата на Русия в Западните Балкани, Мицотакис отговори: " Бях обезпокоен, обезпокоен съм и ще продължа да се тормозя . Ето за какво считам, че решението, взето на Европейския съвет, би трябвало да бъде преразгледано през 2020 година "

Решението на Макрон да наложи несъгласие върху по-нататъшното разширение на Европейски Съюз ядоса други страни, в това число Германия. Мицотакис го прикани да се съгласи с разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани като геополитическа цел , както направиха неговите прародители в Париж при насърчаването на присъединението на Гърция преди четири десетилетия.

" Ако погледнем огромния геополитически подтекст , е ясно, че е вропейският път би трябвало да бъде отворен за всички страни от Западните Балкани , при изискване че те дават отговор на условията, това не е автоматизиран развой, в противоположен случай тази празнина ще бъде запълнена . През 1979 година Гърция завърши договаряния за участие в Европейската икономическа общественост, тъй като френският президент по това време взе самоуверено решение, разглеждайки по-големия геополитически подтекст, че Гърция трябваше да принадлежи на Европа, с цел да преодолее контузията на хунтата ", разяснява Мицотакис.

" Готова ли беше Гърция по това време да се причисли - кой знае . И несъмнено процесът беше доста друг по това време. Но това беше геополитическо решение, това беше най-важното решение за бъдещето на страната ", добавя той.

Но Мицотакис съобщи, че мощно поддържа устрема на Макрон за промяна в еврозоната . Гръцкият водач съобщи, че се опасява, че новата Европейска комисия, няма да придаде задоволително значение на тематиката .

" Не би трябвало да забравяме за промяната в еврозоната , просто тъй като не сме изправени пред рецесия. Покрив се гради, когато не вали ", разяснява гръцкият министър председател.
 Каренбауер предизвести, че Балканите като Прибалтика са застрашени от Русия
Каренбауер предизвести, че Балканите като Прибалтика са застрашени от Русия

" Целият район се преглежда с необикновен интерес от Китай и от Русия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР