Премиерът Кирил Петков отговори на журналистически въпрос относно действията на

...
Премиерът Кирил Петков отговори на журналистически въпрос относно действията на
Коментари Харесай

Петков: Ако обявим Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията

Премиерът Кирил Петков отговори на журналистически въпрос по отношение на дейностите на българската страна към съветския дипломат Елеонора Митрофанова. Той изясни съответно за какво до този миг тя не е оповестена за личност нон грата:

„ Тя до този миг се е държала безусловно непочтено за един посланик. Ние към този момент отзовахме 10 дипломата, направихме й няколко забележки, привлякохме нашия дипломат от Русия за съвещания у нас, което на дипломатически език споделяме - и вие би трябвало да извършите същото. Следващата стъпка е да я сложим като личност нон грата. Но това в случай че го създадем, е цялостно разкъсване на връзките и съгласно нас е доста по-целесъобразно, в случай че такава стъпка се предприеме, тя да бъде на равнище Европейски Съюз.

Истината е, че нашият транспортен съд в Мариупол сега - неговата сигурност зависи и от съветската страна. Така че, тези решения би трябвало да се вземат доста деликатно. Аз персонално не бих рискувал и заплашил тяхното положение “, съобщи Кирил Петков по отношение на сигурността на моряците.

„ Има 260 метра сред кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на гибелта. В момента са влезнали съветските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взривен. В понеделник в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на багра и нашата група беше подготвена да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се реши на място дали е рисково. При връзка с капитана, той сподели - не мога да съм сигурен дали няма да се стреля отново. Готови сме в първите минути, когато няма бойни дейности да ги изведем, следим ежечасно обстановката. Но би трябвало да е безвредно “, изясни министър председателят.

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР