Премиерът Кирил Петков излезе на трибуната на Народното събрание по

...
Премиерът Кирил Петков излезе на трибуната на Народното събрание по
Коментари Харесай

Кирил Петков: България има по-висок икономически растеж от Германия, но някой ще го каже ли?

Премиерът Кирил Петков излезе на трибуната на Народното събрание по време на дебатите за вота за съмнение, с цел да отбрани кабинета и постигнатото от него. Мотивите за импортирания избор е за несправяне на държавното управление в икономическата финансовата сфера.

„ Това, което чухме ни озадачи. Тезите ви са чудновати. Казвате „ Има рекорден експорт в номинален стойност от изпусната неконтролируема инфлация”. Какво значи в действителност това? Едни български компании са съумели да изнесат своите артикули на високи цени, само че това се дължи на по-висока добавена стойност или инфлация на външните пазари, само че не на пазарите в България. Този вид неверни стопански внушения се правеха последните 6 месеца. Друг ваша реплика(б.а на Кирил Ананиев) е, че предварителните данни на Национален статистически институт демонстрират, че икономическия напредък по данни на Национален статистически институт е 4%, вместо 4,5% и това било начало на стопански срив. Същият факт, може да се употребява, че България има по-висок стопански напредък от Германия, където е 3,7%. Но това няма да го чуем от Вас” сподели Кирил Петков.

Той изреди и постигнатото от държавното управление през последните 6 месеца в икономическата и обществената сфера. Вдигане на минималната заплата, повдигането на пенсиите с 55%, повдигане на парите за обучение с 315 млн. лв., възнагражденията на лекарите, 0% Данък добавена стойност за хляба и добавка от 25 ст. на литър бензин, невдигането на цените на тока за битовите консуматори и ниски равнища за бизнеса.

„ Всички неща, които постигнахме, до момента в който цената на петрола е с 24% по-висока, а на газа 3 пъти по-висок. Вие доста добре знаете, че инфлацията е за привнесена. Дефицитът е 4,1%, а външният дълг понижава от 31,2 милиарда лв. на 30,5 милиарда лв. и сме на трето място по най-нисък дълг. Не са правилни и внушенията за това, че няма пари в хазната, имаме 9,3 милиарда лв. в нея, при най-малко 4,5 милиарда лв.. Всичко това успяхме да създадем за 6 месеца сега на война, коронавирус рецесия, енергийна рецесия и привнесена инфлация”, сподели министър председателят.

За това най-вероятно вотът на съмнение бил за друго, само че не и икономическата сфера, счита Петков.

„ Може би отвоюването на границата на „ Капитан Андреево”, където 7 министъра не смееха да отидат там? Или че спряхме 8, 3 милиарда лв. за противозаконни инхаус процедури и поправки. Може би вотът за съмнение е поради първите стъпки в правосъдната промяна?

Истината е една - държавното управление няма да позволи да се краде от българския поданик. Искам да се обърна към всички депутати, изключително тези от Има Такъв Народ. Ние знаем, че сте влезнали с чисти намерения. Вашите водачи ще хвърлят България в цялостен безпорядък. Вашата клетва е пред 7 млн. българи и там не участва нито господин Трифонов, нито господин Борисов, нито господин Доган, нито госпожа Митрофанова. Вашата клетва е в името на България”, сподели министър председателят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР