Премиерът Кирил Петков и сръбският министър-председател Ана Бърнабич са обсъдили

...
Премиерът Кирил Петков и сръбският министър-председател Ана Бърнабич са обсъдили
Коментари Харесай

Петков: Обсъждаме създаването на единен газов пазар на Балканите

Премиерът Кирил Петков и сръбският министър-председател Ана Бърнабич са разискали основаването на обединен газов пазар на Балканите, който да включва също Северна Македония и Гърция. Чрез това обединяване всички страни ще могат да договарят по-добри цени с доставчиците. Премиерът Кирил Петков е на публично посещаване в Сърбия по покана на сръбския си сътрудник. Двамата дадоха взаимна конференция.

Бърнабич приветства Петков и честити избирането му за министър-председател. " Както към този момент ви споделих на нашата среща, вие ще имате цялостно подпомагане на държавното управление на Република Сърбия и моето персонално, особено до момента в който съм на тази позиция, да работим взаимно да създадем връзките сред България и Сърбия, както политически, по този начин и стопански да стават още по-силни и по-добри. Нашето съдействие е чудесно, само че имам вяра, че може да стане още по-добро, изключително когато приказваме за търговия и стопанска система ", сподели тя. И благодари, че Сърбия е измежду първите страни, които Петков е посетил, откогато е министър-председател. Тя означи и че това е първото посещаване на български премиер от 2013 година насам. 

Бърнабич благодари на България за поддръжката в процеса на европейската интеграция на Сърбия, за поддръжката за разкриване на новите глави в региона на енергетиката и зелената сила. И помоли и за поддръжка за идващите глави – стопанска система и конкурентоспособност, които искат да открият по време на председателството на Франция в Европейски Съюз през юни тази година. 

Сръбският министър председател посочи още, че икономическото съдействие сред двете страни е почнало още когато Кирил Петков е бил длъжностен министър на стопанската система и е посетил Димитровград, където се е срещнал със сръбския си сътрудник. Двамата тогава са почнали диалози за опцията за образуване на бизнес конгрес. Обсъждано е той да се състои през септември в Пирот или Димитровград, а в него да вземат участие делегации на двете страни. Идеята е на форума да се показват евентуални благоприятни условия за вложения.

Бърнабич акцентира, че през 2021 година макар пандемията от ковид е търговският обмен сред двете страни е бил на рекордно равнище - 1,3 милиарда евро. От тях износът от Сърбия към България е 701,4 милиона евро, а вносът от България в Сърбия - съвсем 600 милиона евро. " 2021-ва е рекордна година в комерсиалното ни съдействие, само че това е индикатор единствено на това, което можем да реализираме дружно, когато работим взаимно ", добави тя.

Във фокуса на съдействие са съвместните инфраструктурни планове. " Ние приключихме нашата част на Коридор 10 до границата с България и знам, че вие незабавно работите за приключването на вашата част от автомагистралата. Важно за нас е и модернизирането на железопътната част до границата с България и това ще стартираме през тази година ", каза още сръбският министър председател. " Разговарях с министрите на енергетиката на двете страни за построяването на интерколектора от Ниш до българската граница, което е забележителен план за нас. В този смисъл е извънредно значим за нашата енергийна непоклатимост и сигурност ", посочи тя.

" Ние сме съидейници по всички тематики, които ни обединяват - първата е че за районите е значимо да им оптималната съгласуваност, да може икономическото развиване да върви редом ", съобщи от своя страна българският министър председател Кирил Петков. Енергийната съгласуваност сред двете страни, изключително газовата, ще бъде голям приоритет, а гръцката връзка през България ще даде опция и на Сърбия да получава течен и азерски газ.

Има огромен капацитет да бъде изработен обединен пазар за търговия с газ между България, Сърбия, Република Северна Македония и Гърция, съобщи още Петков. Отсечката от автомагистралата сред Ниш и Димитровград става главен приоритет за страната ни. Обсъдени са и спомагателни пътни връзки сред двете страни. " Едновременно с това обсъдихме и опцията да съберем мозъците на двете страни - стартъпи, започващи компании в ИТ бранша да могат да работят дружно ", уточни Кирил Петков.

Планирани са срещи сред министри от двете страни, като главната задача е да се отстрани локалната корупция, а електронното държавно управление да е измежду главните цели " Европейската интеграция на Сърбия е голям приоритет за нас, тъй че в наше лице имате освен другари, само че и в действителност подкрепящ сътрудник ", обърна се Петков към Бърнабич.

Обсъдени са общи туристически пътеки, с цел да се обединят туристическите предлагания в България и Сърбия, възможни връзки Белград-Бургас, Белград-Варна.

Обсъден е потенциалът за създаване на общи мощности, включително потенциални коинвестиции в нуклеарната сфера. " Особено в случай че България успее да направи идващ план в Козлодуй, би било добре за делене на риска от подобен план ", счита българският министър председател.

Деескалацията на напрежението в Украйна би трябвало да стане посредством дипломация, безапелационни са двамата министър председатели. " Надявайки се интернационалното право да бъде спазено от всички страни в спора, в тази ситуация се надяваме Руската федерация да съблюдава интернационалното право, тъй като това е значимо за стабилността в региона ", посочи Петков.

Българският министър председател към този момент се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. В програмата на Кирил Петков е планувана среща и с ръководителя на Народната скупщина Ивица Дачич. В диалозите съществени тематики са европейската интеграция на Сърбия и Западните Балкани, двустранните връзки, енергийното съдействие, инфраструктурата и икономическите въпроси от общ интерес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР