Премиерът Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова

...
Премиерът Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова
Коментари Харесай

Прокуратурата призова Киро и Лена да си кажат всичко

Премиерът Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура, с цел да дават цялостен лист с лицата, които съгласно двамата би трябвало да бъдат тествани от държавното обвиняване. Това се споделя в прессъобщение на ВКП.

Петков, Бориславова и основният прокурор Иван Гешев проведоха работна среща в петък.

В рамките на диалога обвинител номер 1 акцентира върху потребността от градивен разговор сред правосъдната и изпълнителната власт и възстановяване на взаимоотношението сред правоприлагащите институции, оповестяват още от Прокуратурата.

Според Иван Гешев в интерес на българските жители е държавните органи за противодействие срещу престъпността и корупцията да работят в синхрон и доверие, при прецизно съблюдаване на Конституцията и законите на страната.

По време на срещата министър-председателят показал имена и прякори на лица, които съгласно него са в основата на икономическата и престъпна престъпност в страната.

Петков изразил опасения, че по отношение на въпросните хора не са подхванати нужните дейности за търсене на наказателна отговорност, се споделя в известието.

От своя страна основният прокурор разяснил, че според Конституцията и законите, разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи, които при определяне на данни за осъществени закононарушения следва неотложно да уведомят Прокуратурата.

Гешев изразил убеденост, че Прокуратура на Република България прецизно извършва и ще продължи да извършва законовите си пълномощия, без значение от статута на проверяваните лица.

Съгласно наредбата на Наказателно-процесуален кодекс жителите и длъжностните лица имат обвързване, когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, неотложно да уведомят орган на досъдебното произвеждане и да подхващат нужните ограничения за опазване на ситуацията и данните за закононарушението, споделят от Прокуратурата.

В тази връзка Гешев е сезирал заместника си при ВКП, отговарящ за отдели „ Досъдебен “ и „ Специализиран “, по отношение на предоставената от премиера информация за предприемането на незабавни дейности.

С оглед изясняване в цялост на предоставената информация господин Кирил Петков и госпожа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП за даване на цялостен лист с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за вероятно осъществени от същите лица закононарушения или нарушавания, се споделя в известието.

Прокуратурата на Република България ще извърши отговорностите си и ще извърши справедлива и всестранна инспекция по отношение на лицата, посочени от министър-председателя господин Кирил Петков и госпожа Лена Бориславова, приключва известието.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР