Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов удобно прехвърли цялата

...
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов удобно прехвърли цялата
Коментари Харесай

Борисов се направи, че Цацаров не е неговият избор за КПКОНПИ

Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов комфортно трансферира цялата отговорност на депутатите си за номинацията на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). " Това е работа на парламентарните групи и на Народното събрание. Аз доста внезапно деля работата на Народното събрание, кабинета и институциите ", разгласи Борисов. Думите му са в прорез с действителността предвид намесата му във всеки скандал в страната, без значение в коя сфера е. А и репликата на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов за Цацаров към Борисов:  " Не ми се подсмихвай, ти си го избра ", не е опровергана и до през днешния ден.

Самият Цацаров разгласи в четвъртък преди среща с депутатите от групата на патриотите, че КПКОНПИ има капацитет за работа, само че тя би трябвало " да бъде събудена от положението, в което се намира в този момент ". " Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм кадърен, с цел да възстановя имиджа на КПКОНПИ ",  добави той. Цацаров от позицията си на основен прокурор показва положителни връзки с представителите на комисията. Наследникът му - зам. основният прокурор Иван Гешев, даже е последовател на показните взаимни акции, в които се оказва и главно настоящо лице. Най-известната от тях бе показният петчасов арест на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в центъра на София м.г.

Относно предходни рецензии на Българска социалистическа партия, че шефът на антикорупционната комисия не би трябвало да се избира от тези, които би трябвало да ревизира, Цацаров съобщи: " Ако претекстът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би малко би трябвало да се замисли за правната логичност. Аз политическата логичност не искам да разясня “.

На въпрос дали са изрядни терасите на жилището му, визирайки проблемите на предходния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев около " Апартаментгейт ", Цацаров отговори, че всяка година подава заявления за имотното си положение и " разминавания не са установявани ".

Разминавания обаче проличаха в позициите на представители на Българска социалистическа партия по отношение на номинацията на Цацаров. След три съвещания на ПГ и на втория ден, откакто тя бе оповестена, водачът Корнелия Нинова съобщи пред кореспонденти, че " кардинално " ще гласоподава срещу кандидатурата на Цацаров, както и против Симеон Найденов, повдигнат от " Воля ". От думите на зам.-шефа на ПГ на левицата Драгомир Стойнев стана ясно, че има и последователи на Цацаров. Стойнев дефинира кандидатурата му като " несъмнено мощна ". Разнобой в левицата се обрисува и по време на гласуването в пленарната зала, защото най-малко 12-ина депутати възнамерявали да гласоподават в поддръжка на основния прокурор. 

Корнелия Нинова още веднъж съобщи, че " методът, по който е структурирана, основана и по който се избира съставът на КПКОНПИ, допуска този орган да усилва корупцията, а не да я бори ". Допълни, че не може да се чака от орган, избиран от Народното събрание и чийто началник може да бъде заменен от депутатите във всеки миг, в който им стане неуместен, да ги проверява обективно и съзнателно.

" Времето сподели, че нито един политик по високите етажи на властта не беше наказан за корупция. Нещо повече - самият ръководител на комисията се оказа забъркан в корупционни кавги. Времето потвърди нашето изказване, че тя няма да сработи ", сподели още Нинова. И разгласи, че още веднъж внасят свои оферти за промени в антикорупционния закон.

БЕЗ РЕПРЕСИИ

По време на диалозите сред Сотир Цацаров и патриотите в Народно събрание, които продължиха към половин час, той е оповестил, че не желае КПКОНПИ да се трансформира в наказателен орган с раздут щат. Това стана ясно от думите на водача на НФСБ Валери Симеонов, който също разгласи, че ще вършат законодателни промени, свързани с активността на комисията.

Цацаров се съгласил и с тезата, че комисията не би трябвало да има полицейски пълномощия и не трябва да ползва специфични разследващи средства, което е и част от бъдещите законодателни промени. " Не е обикновено тази активност те да я правят - във връзка с обсега на проверяваните лица, защото сега стигат до водач на организация. Третото нещо, до каква степен да се трансферират функционалностите на КПКОНПИ върху общинските препоръки, които ще избират комисия за спор на ползи. Доколко ще бъдат способени те? ", изясни Симеонов.

С аргумента, че не е работа на ръководителя на комисията да предлага законодателни промени, Сотир Цацаров също призна, че законът се нуждае от ремонт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР