Премиерът Бойко Борисов ще присъства на старта на надземната част

...
Премиерът Бойко Борисов ще присъства на старта на надземната част
Коментари Харесай

Борисов ще бъде на откриването на Балкански поток

Премиерът Бойко Борисов ще участва на старта на надземната част на газопровода " Турски поток ", именуван у нас " Балкански поток ", на 8 януари в Истанбул. Там той ще има среща с президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Столичен ежедневник цитира дипломатически източници, съгласно които поканата за Борисов е пристигнала на 29 декември.

Вчера Борисов инспектира строителството на " Балкански поток " в сектора от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който сектор е с дължина 45,2 км и е ситуиран на територията на област Плевен. Според него страната ни ще успее да съблюдава периодите и да приключи строителството на своя територия в края на май.

Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специфичен диалог с асистент държавния секретар на Съединени американски щати Дейвид Хейл. Неговият сектор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще взе участие в първия стратегически разговор България-САЩ, очакван в съглашението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Сред тематиките ще са и плановете за нови газопроводи и хъба " Балкан ", обясниха дипломатически източници.

Преди малко повече от седмица американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, с който се постановат наказания на компании, забъркани в реализирането на съветските планове за газопроводи " Северен поток 2 " и " Турски поток ", на което Москва се закани да отговори със съответните ограничения.

Сайтът Нюз.бг припомня, че България също може да бъде наранена, тъй като " Балкански поток " действително е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 милиарда куб. м природен газ на година. Над 12 милиарда куб. м газ обаче ще излизат непосредствено от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно ползване, по този начин и за зареждане на планувания от българското държавно управление газов хъб " Балкан ", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Диверсифицирането на газовите доставки бе една от главните тематики при диалозите на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

В края на ноември при срещата им във Вашингтон Тръмп е желал от България да приключи последователно доставките на съветски природен газ и да го размени с полутечен газ от Съединени американски щати, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис.

" Обясних, че не ние сме толкоз подвластни от Русия, а в действителност тя е подвластна от Европа, тъй като ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат доходи ", описа Борисов след срещата си с Доналд Тръмп. " Мисля, че оптимално съм защитил ползите на България ", заключи тогава Бойко Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР