Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник, че засега намерението първите

...
Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник, че засега намерението първите
Коментари Харесай

Борисов “отмени“ орязването на болничните

Премиерът Бойко Борисов разгласи във вторник, че към този момент желанието първите три дни от болничния да се заплащат единствено на половина, няма да се ползва, макар че доста компании злоупотребяват.

“Всяка рестриктивна мярка основава проблем, по тази причина ще създадем финален опит, дали с надзор на контрола, да създадем профилирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да ревизират болничните листове, да се опитаме, с цел да не пострадат пък тези хора, които действително са заболели, поради тези, които мамят “, сподели министър председателят при започване на съвещанието на Министерския съвет.

“Вие знаете, като пристигна петък какъв брой болнични се издават и хайде в Гърция на отмора, но всички данъкоплатци заплащат по тази причина. Естествено сме разпоредили инспекции по всичките тези компании, само че предлагам министерството да не ползва тази мярка, до момента в който не се опитаме до месец, два, дали ще се оправим и ви апелирам, всичко това да го обясните на хората и те да схванат, че в действителност става въпрос за техните пари “, заръча Борисов на министрите.

Той заяви, че след съвещанието на Министерския съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведат още едно съвещание по казуса.

“Става въпрос за над половин милиард вреди. В същото време имаме сигнали и митинги на компании, които желаят да закриват фабрики, да вземем за пример Ихтиман, тъй като един лекар дава по 200 или 500 болнични листове “, сподели Борисов.

“В една компания има 105 000 дни болнични, изплатени от страната. В същото време ние сме извънредно обществена страна и всяка такава рестриктивна мярка основава проблем “, съобщи той и добави, че ще се направи финален опит за стягане на контрола.

“В Полша за подправен болничен лишават правата на лекаря, повече не може да е доктор. Това е доста мъчно доказуемо. Ще кажете за какво полицията не се занимава - тъй като всеки може да изкара, че има кръвно, до момента в който отидат да го ревизират може да му се възстановява кръвното. Просто би трябвало да знаем, че когато се дават подправени болнични се ощетяват всички и най-после сметката става голяма “, сподели министър председателят.

Той разяснява, че “става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система “.

“Населението е намаляло, с 60% повече са се нараснали болничните и в пъти повече пари за опазване на здравето са дадени. В същото време лечебните заведения, над половин милиард задължения, тоест изхарчени пари “, сподели още Борисов.

Предложението работодателите да заплащат 50% от осигурителния приход за първите три дни от болничния вместо досегашните 70%, а по-късно Национален осигурителен институт да покрива 80% от осигурителния приход, както и до момента, залегна в Закона за бюджета на Национален осигурителен институт. Преди ден бюджетът беше отритнат от Надзорния съвет на осигурителния институт защото не се харесва от работодателите и синдикатите.

Синдикатите са срещу заложения съгласно тях прекомерно дребен растеж на пенсиите с 3.8% следващата година, както и против орязването на болничните.

Работодателите пък са срещу административно наложеното нарастване на минималните осигурителни приходи с 3.9%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР