Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева се срещнаха

...
Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева се срещнаха
Коментари Харесай

Холандия иска още гаранции, за да подкрепи България за Шенген


Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева се срещнаха в Министерски съвет с министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок. Тримата разискаха настоящи въпроси за Европа, измежду които и влизането на страната ни в Шенген.

Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия означи, че страната ни сполучливо се оправя с опазването на външната граница на Европа, само че изиска още гаранции за опазването й и битката с корупцията, защото крайната точка на мигрантите е Холандия.

"Надявам се, че ще разберете, че народът на Холандия знае за огромния брой мигранти, които стигат до нашата страна и би трябвало да се увери в безкомпромисния надзор на границата преди да допуснем България в Шенген ", разяснява Стеф Блок, представен от bTV. Той счита, че е необходим спомагателен прогрес в битката с корупцията и по-стриктна система.

Борисов посочи, че присъединението към Шенгенското пространство и към еврозоната са измежду главните цели на страната ни и поддръжката на Нидерландия е основна. „ Това ще подсигурява пълноценното присъединяване на България в взаимните европейски старания за съответно справяне с всички провокации, свързани със сигурността на външните граници на Европейски Съюз “, уточни министър председателят.

По време на срещата бяха разисквани и двустранните връзки сред България и Холандия, както и опциите за експорт на повече български артикули на холандския пазар. През 2018 година стокообменът сред двете страни е 1.994 милиарда евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи растеж с 17.1% по отношение на 2017 година Вносът е 1,220 милиарда евро, което с 9.8% повече. За интервала 1996-2018 година директните вложения от Нидерландия в България са 7.8 милиарда евро, с което страната се подрежда преди всичко по мярка на ПЧИ в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР