Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов © Анелия

...
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов © Анелия
Коментари Харесай

Вечерни новини: 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки; Рекорден срив на бизнес активността в еврозоната

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов

© Анелия Николова Новият медицински съвет към държавното управление през днешния ден направи рационалното предложение да се проведат всеобщи проби на жителите за ковид. Досега се подхващат единствено ограничения за понижаване на скоростта на заразяване, само че не се знае действителният размер на епидемията. Така сега няма ясна вероятност до по кое време ще са нужни ограничаващите ограничения и по кое време ще бъде достигната и премината сериозната част от епидемията.
Министерството на образованието е предизвестило учителите, че има възможност отдалечената форма на образование на учениците да продължи до 13 април.

Летните Олимпийски игри в Токио публично бяха отсрочени за 2021 година, откакто редица страни оповестиха, че няма да изпратят свои спортисти през лятото.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Падналият сняг, по традиция, докара до спиране на електрозахранването в някои елементи в страната. Към обяд отчасти наранени обитаеми места към момента има в областите Видин, Враца, София и София област.

Добрата интернационална вест е че страните в Европейски Съюз са постигнали единодушие да бъдат стартирани договарянията с Албания и Северна Македония за участие в съюза - това заяви еврокомисарят за разширението Оливер Вархей.

НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕС

Бюджетът заделя над 2 милиарда лева за стопански ограничения

Механизмът за вдишване на 60% от брутната заплата на работещ във обиден бранш евентуално ще погълне над 1 милиарда лева, заяви Бойко Борисов. Капиталът на ББР ще бъде повишен с 500 млн. лева, които да подсигуряват заеми на компании към частните банки 200 млн. лева от ББР през комерсиалните банки ще се дадат за необезпечени потребителски заеми до 1500 лева за чиновниците, които са в неплатен отпуск, само че със непокътнати работни места 500 млн. лева за разноски за заплати за здравни чиновници, полиция и военни Заради отлагането на налог облага бюджетът няма да получи три месеца 600 млн. лева 50 млн. лева за великденски пенсии КОРОНАВИРУСЪТ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Месечният спад на бизнес интензивността в еврозоната е невиждан за 20-годишната история на знаците, демонстрират първичните данни на консултантската компания IHS Markit. Общият бизнес показател се срутва до 31.4 пункта през март, а предходното дъно беше през февруари 2009 година - 36.2 пункта. Това се дължи в по-голяма степен на браншовете пътувания, туризъм и заведения за хранене. Драстичното намаляване е първата очевидна индикация за идващата криза .

Общият знак за бизнес интензивност в Германия пада до 11-годишно дъно от 37.2 пункта (при 50.7 през февруари), главно поради бранша на услугите. Засега индустрията не регистрира фрапантен спад, само че продукцията се свива при от ден на ден компании. Показателите във Франция и Англия са сходни.

Европейските финансови министри през днешния ден ще вземат решение дали и по какъв начин да включат Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) в пакета ограничения за подкрепяне на страните членки, наранени от епидемията. Той беше умислен като избавителен фонд по време на дълговата рецесия на еврозоната и в капитала му вземат участие единствено нейните членки. Сега има апели механизмът да се отвори и по-широко, което може да даде достъп и на България до него. ЕСМ има оптимален потенциал да отпуска заеми до 500 милиарда евро, само че от него са употребявани към 90 милиарда

МВФ чака пандемията да провокира тази година световна криза, която може да е по-дълбока от тази при последната финансова рецесия от 2008-09 година Догодина обаче международната стопанска система се чака да се възвърне. През 2009 година световният Брутният вътрешен продукт се сви с 0.1% в действително изражение, което се смята за най-големия спад от Голямата меланхолия в Съединени американски щати от 30-те години на предишния век.

Производители на авточасти в България затварят краткотрайно заводите си. Днес японската " Язаки " разгласи, че стопира работата във фабриките си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април. Такова решение взе и производителят на кабелни системи " съдебна експертиза Борднетце - България " , който е благосъстоятелност на друга японска компания. В основата на ограниченията са прекъсването на заводите на огромните автомобилни компании в света и цялостната карантина. Според анкета на Българската търговско-промишлена палата 12% от бизнеса са прекратили работа .

Европейските фондови пазари пробват да се възстановят от шока от последните седмици и във вторник показателите в Лондон, Франкфурт и Париж се покачват с сред 5.5 и 7%. Рано е обаче да се счита, че трендът се обръща, защото занапред следва да се овладее разпространяването на ковид.

Уолстрийт също отвори със сериозен растеж на показателите от 6-6.5% , само че бизнес интензивността в Съединени американски щати също понижава, изключително в областта на услугите. Погледите са ориентирани към Сената, който би трябвало да утвърди икономическия пакет от ограничения. Досега обаче републиканците и демократите не могат да реализират единодушие.

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ Нови 16 инфектирани с ковид през днешния ден до 18 часа, само че от щаба прецизираха, че цифрата не е дефинитивно за деня. Така общия брой доближава 218, като днешните открити случаи са от Стара Загора, София, Плевен, Пазарджик, Добрич и Варна. Законът за ограниченията по време на изключителното състояние към този момент е обнародван. Изработването му бе мъчно и генерира ред кавги, стигна се и до несъгласие на президента поради неуместни текстове за битка със " спекулата ". Иначе законът уголемява на обсега на противоепидемичните ограничения, стопира на редица процесуални и давностни периоди и удължава други, вкарва наказания за несъблюдение на карантинните ограничения. Опитва и да даде и по-голяма еластичност на работодателите да провеждат активността си по време на рецесията и така нататък Министерство на вътрешните работи заяви, че трансформира декларациите за хората, които пътуват сред обитаеми места в страната, с цел да работят. Отпада условието документът да е удостоверен от работодателя - пътуващите ще попълнят единствено името на физическото или юридическото лице, за което работят, и ще удостоверяват това със длъжностен документ - карта, пропуск или записка от работодателя.

[Reuters] В първата си медийна изява новосъздаденият медицински съвет към държавното управление оспори тактиката на националния щаб за битка с ковид да разчита само на бавните PCR-тестове и настоя за всеобщ скрининг. Според мнозина специалисти, а и съдейки по международния опит, това е ефикасен и доста значим способ в битката с вируса. На конференция по-късно обаче Борисов попари настояванията на новия съвет. Действията на ръководителя на спешния щаб ген. Мутафчийски се радват на утвърждението на 89% от българите, до момента в който това за премиера е 73%, демонстрират данните от експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ", извършен измежду 1000 пълнолетни българи сред 20 и 23 март. За 66% от интервюираните ограниченията против епидемията са задоволителни, до момента в който за 17% те са прекомерни, а за 15% са незадоволителни. Очаква се отдалеченото образование за учениците да бъде удължено от 29 март до 13 април, заяви БНР като се базира на известие на Министерството на образованието. Още спортни зали се приготвят за полеви лечебни заведения при положение на потребност, сходно на столичната " Арена Армеец ", оповестява " Сега ". Учение тече на Колодрума в Пловдив ". Следва - Двореца на културата и спорта във Варна. ...И Пожарна охрана СВЕТА

Олимпийските игри в Токио са отсрочени поради пандемията. Олимпиадата, която трябваше да се организира в Токио от 24 юли до 9 август 2020 година, ще бъде изместена за дата след 2020 година, само че не по-късно от лятото на 2021 година, се показва в взаимно известие на организационния комитет за игрите и Международния олимпийски комитет (МОК). До решението се стигна след възходящ напън от национални федерации - в началото Канада и Австралия, а по-късно и Норвегия оповестиха, че няма да изпратят спортистите си на форума, в случай че се организира по график. До момента организацията е коствала на Япония 12 милиарда $.

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване

85% от новите случаи на открита болест с ковид през последните 24 часа са в Европа и Съединени американски щати , заяви сподели представителят на Световната здравна организация Маргарет Харис, представена от Reuters. По думите й, 40% от въпросните случаи са единствено в Съединени американски щати, а страната може да се окаже новия епицентър на заболяването.

Италия чака през днешния ден да означи трети ден спад на умрелите и новите инфектирани за 24 часа, с цел да може да допусне, че пикът може и да отмине. Според последните оповестени данни единствено за месец в страната са умряли 6077 души от COVID-19, а инфектираните са съвсем 64 хиляди. Междувременно обаче от Службата за гражданска отбрана оповестиха, че броят на инфектираните може би е 10 пъти по-висок от формалните данни за съвсем 64 хиляди души.

Испания регистрира следващ ден на бурно развиване на епидемията - за последното денонощие инфектираните са нарастнали с близо 20% , и към този момент са съвсем 40 хиляди души. Смъртните случаи доближават 2800, като единствено за ден порастват с 24%. Броят на излекуваните към този момент е съвсем 3800, или 13% дневен растеж. Страната, която към този момент е под съвсем цялостна обсада, обмисля да усили контрола върху жителите, като се планува работодателите да би трябвало да удостоверяват, че чиновниците им са длъжни да отидат до работното си място, с цел да извършват отговорностите си.

Над 3300 са новите случаи в Германия , като общият брой на инфектираните в страната надвишава 31.3 хиляди души. Починали са общо 133 души.

След седмици отвод от радикални ограничения, в понеделник вечерта Англия разгласи цялостна обсада за три седмици. Движението на хората се лимитира, като те ще могат да излизат единствено по дребен брой аргументи, отворени ще бъдат единствено магазините, които продават артикули от първа нужда. До момента в страната има регистрирани над 6700 инфектирани и 337 случая на умряли от заболяването.

Гръцкият министър председател Христос Страйкурас разгласи, че поради ковид стопанската система на страната ще изпадне в криза тази година.

От на следващия ден на хората на възраст над 65 година в Румъния ще бъде неразрешено въобще да напущат домовете си . Ограничения ще има и за останалите поданици на страната - те ще могат да излизат единствено за извършване на покупки и за работа, със служебна записка от шеф. Заразените в страната са 762, а смъртните случаи - осем.

Полша също стяга ограниченията против епидемията, като планува ограничавания за събиранията и броя на хората, които могат да пътуват в градския превоз по едно и също време. Премиерът Матеуш Моравецки разгласи, че поляците ще могат да напущат домовете си единствено в случай че имат сериозна причина за това. В страната са открити 774 случая на инфектирани с ковид, умрелите са девет.

Пълна обсада за 21 дни вкара и Индия. Регистрираните досега в страната случаи на инфектирани са 517, умрелите са девет. По думите на премиера Нарендра Моди ограниченията са безусловно наложителни и в случай че не се оправи за тези 21 дни, страната ще се върне 21 години обратно.

Чешкото държавно управление удължи карантината в страната до 1 април. При излизане от вкъщи си чехите са задължени да носят маски, както и да съблюдават отдалеченост от два метра между тях, като при нарушение на ограниченията ги грози санкция от към 400 евро.

Тайланд също вкарва изключително състояние след нарастване на случаите на инфектираните с над 100 за ден до общо 827. То влиза в действие от четвъртък, а съответните ограничения ще бъдат оповестени в допълнение.

Блокадата в китайския град Ухан , от който стартира разпространяването на ковид, ще бъде вдигната на 8 април. От пет дни в града не е имало нови заразявания. Ограниченията за пътешестване в други елементи от провинция Хубей ще бъдат анулирани на 25 март.

Японските управляващи се афишират за отваряне на учебните заведения от началото на новата образователна година на 1 април при нараснали ограничения за сигурност, измежду които постоянно проветряване на класните стаи и поддържане на физическа отдалеченост сред учениците и учителите. " Ситуацията с ковид в страната не се е подобрила. Необходимо е да се организира подготовка за обновяване на работата на учебните заведения, без да се отслабва режимът на нерешителност ", разгласи министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Коичи Хагиуда.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ
За тези, които желаят да прочетат освен това за ковид и резултатите от него

Ще стигнат ли две години да намерим дълготрайно решение за вируса? И какъв брой остава до края на пандемията? " Дневник " проучва вероятните отговори на тези доста значими въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР